Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Миете ли ориза преди готвене?

Ключови думи: ориз, изплакване на ориз

Оризът е универсална и лесна за приготвяне храна, която е неизменна част от менюто на много хора по цял свят.

А изплакването му със студена вода преди готвене е кулинарен ритуал, за който мнозина дори не се замислят. Така е прието и като че ли няма причина този етап да бъде пропуснат. 

Въпреки че това не е задължително, health разкри няколко хранителните и кулинарни причини, заради които е най-добре да го направите. 

Експертите казват, че изплакването на ориза ще премахне лепкавостта му и ще го направи пухкав, премахвайки излишното нишесте, което кара зърната да залепват едно за друго. Освен това изплакването го прави по-безопасен за консумация.

Кейтлин Сас, учен по храните и старши мениджър по изследване и развитие на компанията за ориз Lundberg Family Farms, обясни, че по този начин се премахват всички остатъци от боклук, които могат да включват мръсотия и дори малки камъчета. 

Според проучване на Journal of Hazardous Materials, измиването на ориза преди готвене намалява замърсяването с пластмаса с 20-40%. Има и доказателства, че по този начин се намалява концентрацията на арсен, който се съдържа в определени количества в почвата и водата.

През 2023 от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ отбелязаха, че концентрацията на неорганичен арсен за белия ориз обикновено е около 92 части на милиард. За кафявия ориз тази цифра е по-висока.

Минуси при измиването на ориза
"Изплакването или накисването на ориза за продължителен период от време преди готвене може да го лиши от някои от хранителните му вещества", обяснява Кейтлин Сас.

Въпреки че по този начин се премахва нишестето, се измива и малко количество полезни фибри, наречени устойчиво нишесте. То подобрява работата на червата и стабилизира нивата на кръвната захар. 

Освен това измиването на ориза намалява количеството желязо и водоразтворимите витамини от група В, включително фолиева киселина, ниацин и тиамин. /jenata.blitz.bg

1
Коментара по темата
1.
Radium 88
10.07.2024 15:23:38
Зелен ориз не яжте или кафяв
  Добави Коментар
Какво се случва с Крисия и Никола Цолов? Гаджета ли са? В Национален парк „Пирин“ откриха мъж, обявен за починал преди години Служители на парковата охрана открили мъжа, който проявил агресия, когато му били поискани  лични документи за да му бъде написан акт за нарушението
Не купувам безобразно скъпата Нутела, а си я приготвям сама у дома от обикновени банани: Здравословна и вкусна! За разлика от класическата Нутела, тя не съдържа палмово масло или рафинирана захар Тази течност може да предотврати редица здравословни неприятности Какаото е много полезно, сочат експерти
Тайна съставка прави перфектни тези палачинки Рецепта без дупки за солен и сладък пълнеж! Масова стрелба до България Има жертви в Гърция
Подарък за учителите в Деня на будителите: Увеличават заплатите им Kонкретните параметри все още се обсъждат със синдикатите и директорите, посочи министърът Сърбин с гръмко изказване за Мони Николов Подчерта, че Симеон е бижу в спорта
Вкусна, топла и ароматна гъбена супа с пиле Идеална за студените есенни дни Наводнение във Варна Получиха се водопади
Крушарски с остра фраза след злополучното пловдивско дерби "Какво комоцио в рамото?", пита той Голяма чаровница влезе в "Ергенът" Много е магнетична