Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Рецепта на деня: Лютеница от тиквички

Ключови думи: лютеница, тиквички, зимнина, какво да сготвя

Необходими продукти за 14 бурканчета по 0,5 л:

6 кг тиквички (почистени);

1,8 кг моркови;

1, 2 кг лук;

 

 

550 г доматена паста;

500 мл растително масло;

50 г сол;

 

 

60 г захар;

10 г смлян сушен чесън;

6 г смлян черен пипер;

120 мл оцет 9%.

Начин на приготвяне:

Като за начало смилате 6 кг вече обелени тиквички през месомелачка.

След смилането оставете тиквичките на масата за 15-20 минути, за да пуснат сока си. На този етап не добавяйте сол.

Докато тиквичките си пуснат сока, нарязвате лука. Изсипете една чаша растително масло в тиган и запържете лука до златисто кафяво, като разбърквате от време на време, за да не изгори.

След 20 минути тиквичките пускат обилно сок. Изсипвате го в купа с лъжица, в противен случай лютеницата ще трябва да се вари по-дълго до желаната гъстота.

Прехвърлете готовия лук в купата с тиквички.

Настържете морковите (с приставката за месомелачка). Запържете морковите в тиган с малко олио.

Към тиквичките и лука добавете запържените моркови. Добавете и сол, сух чесън, захар и черен пипер.

Сложете съда на силен огън и го оставете да заври. Щом се появят мехурчета и лютеницата започне да кипи, намалете котлона и гответе на среден огън 30-35 минути, като разбърквате от време на време, за да не загори.

След 30 минути добавете доматеното пюре и гответе още 10-15 минути.

Ако харесвате лютеницата на по-едри парчета, можете да добавите оцет на този етап и да я затворите в буркани. Но ако я предпочитате финосмляна, под формата на пюре, свалете съда от котлона и пюрирайте зеленчуците с пасатор до гладкост.

Когато сте доволни от гъстотата на пасираната лютеница, добавете оцет, разбъркайте и варете още 10 минути на слаб огън.

След това насипете горещата лютеница от тиквички в буркани и ги увийте в топло одеяло, докато изстинат напълно.

Така приготвената лютеница се съхранява при стайна температура до следващата реколта, пише zajenata.bg.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Дарява космическа сума "Хората ще казват много неща за мен, когато умра, но аз съм решен "той умря богат" да не е едно от тях", написа Бил Гейтс Румен Радев: Отдаваме почит към саможертвата на милиони хора Днес е Деня на Европа
Червена боя на входа на Министерството на културата, има задържан Не са ясни мотивите за вандалския акт Стрелба в София Нарушилият закона е пуснат под домашен арест
Брутално провинение във Варна! Полицаи са били принудени да... Служители на реда оставят автомобила си и догонват пеша кола с мъртво пиян шофьор Издирват 16-годишния Виктор Семейството на момчето е разтревожено
Млад мъж погази закона в Айтос Открадна чантата на 32-годишна жена Бургазлийка реши да краде, полицията я сгащи Извършителката върна задигнатата вещ
Празник е! Могат да почерпят хората казващи се... Летен Никулден е Първият папа Лъв е изключителна личност Успява да се разбере с Атила, спасява Рим
Интересно време днес Слънчево през деня, много валежи вечерта Обиди политици от Украйна и Западна Европа Медведев с краен изказ