Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Пухкав козунак по рецептата на баба, с който ще оберете всички точки на Великден

Ключови думи: козунак, флагман, рецепта баба

В навечерието сме на един от най-големите и светли християнски  празници - Възкресение Христово. Подготовката за празника започва още от началото на Страстната седмица.

Яйцата се боядисват обикновено на Велики четвъртък. Тогава се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове.

На Възкресение Христово на празничната трапеза задължително се отговява с великденски яйца и обредни хлябове и всички се "чукат" с шарени яйца - за здраве.

В случай, че сте решили да се подготвяте в последния момент, на Велика събота от jenata.blitz.bg ще ви предложим една рецепта, с която да си приготвите страхотен и много ароматен козунак на конци. Щом отхапете от него, моментално ще ви връхлетят милите спомени от детството, свързани с трескавата подготовка за празника и отрупаната с лакомства трапеза.

Ето и списъка с продуктите, които ще са ви необходими за приготвянето на този вкусен козунак, който носи вкуса на детството: 

2 кг брашно
400 гр. масло (илимаргарин)
400 гр. захар
500 мл. прясно мляко
60 гр. мая
10-12 яйца
2 супени лъжици ром
кората на 1  лимон
4-5 ванилии
1 чаена лъжичка сол

Начин на приготвяне: 

Най-важното нещо, което трябва да запомните, е, че стаята, която ще се вихрите и месите, трябва да е топла! Продуктите, които използвате, е добре да са със стайна температура. 

Маята се размива с малко хладко мляко, 1 суп. лъжица захар и 1 суп. лъжица брашно. Трябва да се получи умерено гъста каша. Маята се оставя да втаса на топло. 

Яйцата и захарта се разбиват в съд. Към тях се добавят останалото мляко, солта, ванилията, ромът и настърганата лимонова кора. Добавя се брашното, което преди това е пресято поне два пъти. Прави се кладенче, в което се изсипва бухналата мая и яйчената смес. 

Замесва се меко тесто, като непрекъснато трябва да топите ръцете си в мазнината. Месенето продължава, докато тестото не поеме цялата мазнина и по повърхността му не се образуват мехурчета. 

Колкото по-дълго време месите козунака, толкова по-пухкав ще стане. Тестото трябва да се удари поне 100 пъти в масата.

Готовото тесто се поръсва с брашно и се завива с топла кърпа. Оставя се да втаса на топло място, докато не увеличи обема си близо два пъти. 

Общото време за втасване трябва да е минимум 1:30 часа. Най- добре е да го разделите на две втасвания по 45 минути. Единия път оставете тестото да си почине както е на топка, а втория - преди да влезе във фурната.

От замесеното с тези продукти тесто се получават 4-5 козунака. 

След като тестото втаса, можете да го сплетете на плитки и да го поставите в тава за печене.  То трябва да заема 1/3 от съда, за да може тестото да бухне още в процеса на печене. 

Втасалите козунаци се мажат с разбит жълтък, украсяват се с орехи или бадеми, посърват се със захар  и се пекат на умерена фурна. 

1
Коментара по темата
1.
Йокин
28.04.2024 10:58:23
От два месеца,МЕСИМ!Сори бабче,Отпадаш.Гледайки продуктите,цената,ЩЕ МИНЕ,СОЦИАЛНАТА ПЕНСИЯ!!!
  Добави Коментар
Колосалната сума от 300 бона инвестира Рачков за нов салон на Виктория Изгората на Рачков търси и нови служители, защото вече не смогва сама да се справя с обслужването на клиентите си  Влади Въргала: „Изгубих пари, но не и вярата – фалитът не е провал“ Актьорът разказа в „Преди обед“ за двете си финансови катастрофи, предателствата по пътя и уроците, които са го научили да различава загубата от истинския провал
Хамас предаде тялото на убития български заложник  Сахар Барух е с българско гражданство и бе отвлечен от кибуца Беери Боряна Петрова и Емил Йорданов блестят в „Лебедово езеро“ в Бургас Спектакълът на „балета на балетите“ по режисура на проф. Хикмет Мехмедов е на 3 ноември от 19 ч. в залата на Бургаската опера 
Бизнес за милиарди подари Рамзан Кадиров на дъщеря си Айшат стана горд собственик на фабрика за облекла, склад и общежитие за работници Разрева се и избяга след провала в бТВ Близки до водещата разкриват, че раздялата не е била по нейно желание и я е засегнала дълбоко
Отново се търси изпълнител за довършване на Концертната зала в Бургас Втора обществена поръчка за ремонта в рамките на година остава без желаещи Срещу 7 хиляди пуснаха на свобода собственика на дома на ужасите в Ягода От обвиняемите шестима - никой от тях не е задържан под стража
Кой е този мъж, залепен винаги до Меган Маркъл Съпругата на принц Хари се отрече от много близки, а в социалните мрежи дори се появи терминът "Марклинг“, който означава, че когато някой вече не ти е полезен, просто започваш да го игнорира Ето къде приеха задължителен коледен бонус от 639 евро Така наречената "Зимна празнична надбавка" ще бъде в размер на половината минимална работна заплата  в Словения
Храм „Св. Пимен Зографски“ в кв. Крайморие отбелязва своя празник с духовна и културна програма Празненствата ще започнат в неделя вечер с литературно четене и ще продължат с вечерна служба и представяне на нова духовна книга Защо военните вземат с 1000 лева по-високи пенсии За високите пенсии на военни и полицаи е, че при тях три години действително изслужено време се зачитат за пет години осигурителен стаж от трета категория