Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Хрупкава коричка, а вътре пухкаво и меко като памук! Направете този честнов хляб на балончета

Ключови думи: чеснов хляб, рецепта

Тестото за хляба на балончета не е необходимо да се меси на ръка, но за да се появят тези гигантски балончета, трябва да се прегъне, което ще видите – много лесен процес, но трябва и да се остави да ферментира на няколко пъти, и то в комбинация на топло-студена ферментация (да престои цяла нощ в хладилника).

Така че, въпреки че цялата процедура е много лесна и проста, тя все пак отнема доста време, така че ако правите тестото днес, имайте предвид, че ще го печете чак утре. Ето какво ви трябва:

Необходими продукти за чеснов хляб на балончета:
260 г универсално брашно (или брашно, с което обикновено месите хляб)
200 мл хладка вода
15 мл зехтин
4 г сол
2 г суха мая (половин чаена лъжичка)
За плънката:
70 г чесън
20 г зехтин
1 щипка сол
малко черен пипер

Начин на приготвяне:
В по-дълбок съд се налива водата и се добавя маята. Разбъркайте, за да се разтвори, след което добавете брашното и солта. Разбъркайте с лъжица или шпатула, докато се получи компактно тесто. Тестото е мокро и лепкаво, така че не го месете на ръка.

Добавете зехтин, след което продължете да “месите” тестото с шпатула до пълното му поемане. Покрийте го с фолио и оставете да втаса на топло за половин час. След изминалото време започва “сгъването”.

Намокрете ръцете си с вода, след това хванете тестото от едната страна и го разтеглете внимателно, сякаш повдигате лист. Сгънете го. Повторете същата процедура от всичките 4 страни. След това отново се покрива с фолио и се оставя да престои 20 минути. Тази процедура трябва да се повтори 3 пъти.

След третото прегъване тестото се покрива с фолио и се оставя за една нощ в хладилник, за да протече студената ферментация. На следващия ден намаслете тавата (със среден размер) и просто изсипете тестото вътре. Направете четвъртото сгъване, обърнете го с главата надолу (със сгъвките надолу), след което го оставете за 20 минути.

След 20 минути тестото внимателно се разтегля с ръце, след което се оставя заедно с тавата в изключена фурна за окончателно втасване, което трябва да продължи 1-2 часа. През това време пригответе чесновата плънка: нарежете чесъна на тънки лентички, посолете, поръсете с черен пипер и го задушете в зехтин, докато омекне. Оставете настрана да изстине.

Когато ферментацията на тестото приключи окончателно, тестото трябва да запълни цялата тава. Намазнете ръцете си и набодете тестото с пръсти.

Колко повече го боцкате, толкова повече мехурчета ще излязат от него.

Отгоре се изсипва охладения задушен чесън, след което се пече в предварително загратя фурна на 230 градуса за около 20-25 минути. Оставете изпечения хляб да се охлади малко, след което го нарежете и сервирайте.
 

1
Коментара по темата
1.
Пак грешки
25.03.2024 12:16:43
ЧесТнов???
Не е чесТън,а чесън!!!!!!Или може би е "честен "чесън-обича истината!
Турбо неграмотни!
  Добави Коментар
Ученичка от Варна даде страхотен пример Реши да изчисти подлез в града Алкохол менте уби над 20 души Шок в Индия
16-годишен реши да се прави на Майк Тайсън Но не да нокаутира на ринга в професионалния бокс, а погазвайки закона в България  Култов финал в "Ергенът" Вики си избра гадже
Корекция в движението по "Хемус" На 14 и 15 май движението от 384-и до 386-и км в посока Варна ще се осъществява в аварийната лента за геодезическо заснемане Тръмп: Рубио ще участва в преговорите между Украйна и Русия Важно събитие предстои в Турция
Сензационна информация за Родриго Мисли за смяна на тима Зеленски: Путин се страхува от директни преговори с мен Президентът на Украйна с тежки думи
Майски сняг заваля в... Стара планина Кметът на София с важно решение за учениците 14 май - неучебен ден за училищата в столицата
Тренират усилено с... Фарниев Ген. Атанасов: Кой натисна копчето на Радев, наричат го президента Боташ заради заробващата сделка  Всеки ден плащаме по 1 милион за този договор, каза председателят на Комисията за контрол на службите