Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Тайната на вкусния боб по сръбски е в тази подправка

Ключови думи: пребранц, боб по сръбски, рецепта

Знаете ли какво е пребранац? Това е традиционен сръбски печен гювеч от боб, който е изключително популярен в Сърбия. Технологията на приготвяне на пребранац много прилича на българския боб.

Основната разлика е в подправките. В сръбския боб не се използва джоджен, а дафинов лист.

Вариантите за приготвяне на пребранац са много. Макар ястието да е постно, често се добавят месо, наденица, пушен бекон, колбаси и др.

Ето рецепта за традиционен боб по сръбски.

Пребранац (боб по сръбски)

Продукти

500 г бял боб

500 г кромид лук

2 с.л. червен пипер

2 скилидки чесън

4 листа дафинов лист

1 ч.ч. олио

сол, черен пипер

Начин на приготвяне

Накиснете боба в студена вода за няколко часа, докато набъбне. Изплакнете го и сложете в тенджера със студена вода, докато заври. Изхвърлете водата и я заменете с нова, която да покрие боба с няколко сантиметра.

Оставете боба да ври на слаб огън, като проверявате дали водата не се е изпарила и доливате още, ако се налага. Варете до готовност, зърната трябва да са меки и цели, а не преварени и разкашкани. Отцедете и оставете настрани.

Нарежете лука на едри полумесеци. Загрейте тигана с олиото и задушете лука до златисто. Добавете солта, черния пипер, червения пипер, нарязания на ситно чесън и разбъркайте.

Поставете половината сварен боб на дъното на гювеч или дълбока тава. Сложете слой от лучената смес и го залейте с мазнината от лука.

Добавете отгоре останалия боб. По желание може да направите няколко реда лук между редовете боб, но последният ред трябва да е боб.

Най-отгоре сложете дафиновия лист, а по желание може да добавите и една люта суха чушка. Добавете малко вода, не повече от половината тавичка.

Поставете във фурна на 180-200 градуса и печете за около 1-1,5 часа.

Сервира се, докато изстине до стайна температура.

Източник: jenata.blitz.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Близо 15 тротинетки бяха извадени от водата на Морската гара във Варна Находката е открита при почистване на дъното Шеф Манчев се завръща с ново кулинарно шоу Забавното предаване „Муха в супата“ стартира на 26 май по Нова
Почина художникът Георги Лечев Има и изключителни постижения в областта на живописта, особено от неговия син период Масови проверки в Гърция По бензиностанциите
Катастрофа между Габрово и Велико Търново Движението е затруднено Голяма трагедия в Турция 6 души са загинали при верижна катастрофа
Направи гръмко твърдение Песков: Европейците са раздразнени от консолидацията около честванията на 9 май в Москва Пилот на самолет с неочаквана грешка За щастие, тя не е фатална
98-годишен дядо прегази кола с танк, причината е... Ветеранът счита Мъск за фашист Радан Кънев: Президентът саботира България Евродепутатът с остро мнение
Огромна тапа на "Тракия" Колите почти спряха Плащат милиони за него Реал иска Алонсо