Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как се прави традиционен домашен суджук?

Ключови думи: суджук, домашно приготвен, месо, сушене, колбас, мезе

Ако и вие гледате с недоверие на част от предлаганите в търговската мрежа суджуци и луканки, съмнявайки се какво точно купувате и плашейки се от всички Е-та, изписани на етикета, значи е време се върнете към старите български традиции, когато домашният сушен суджук се е приготвял през месеца с най-светлите и най-вкусните празници – декември, пише actualno.com.

Не са минали много години от онези снежни зими, в които коминчетата пушеха уютно, в селските дворчета се чуваха звуци от домашни животни, а на терасите се сушаха домашните суджуци, под които котките лакомо се облизваха. Дори да нямате къща на село и да нямате намерение да отгледате сами животното, чието месо е нужно за суджука, нищо не ви пречи да си го приготвите сами и в града, за да сте сигурни в качеството му и да се насладите на добрия вкус. Необходимо е само да знаете какво се слага в него и как се суши суджук, за да стане най-вкусен.

Как се приготвя суджукът?

Приготвянето на суджуци е традиция за страната ни, като дори марка български суджуци – „горнооряховски суджук“ притежават патент за името в рамките на Европейския съюз. Макар да са различни рецептите за приготвяне на суджук в различните части от страната – в Горна Оряховица се приготвя само от прясно говеждо и подправки, в Разлог – само от свинско месо и подправки, а в други райони – от свинско месо и месо от едър преживен добитък, суджукът в крайна сметка представлява кълцано месо, независимо дали говеждо, свинско или смес, подправено с традиционно подправки.

Към месото старите българи слагали само отбрани ароматни подправки – кимион, захар, сол, черен пипер, сминдух, чубрица и други. Използването на прясно и домашно месо, ароматни подправки от градината или балкана и сушенето на суджука на терасите, спазвайки старите традиции, са онези малки тайни, които правят суджуците от детството ни толкова вкусни и толкова различни от тези, които днес купуваме в търговската мрежа.

Ако знаете как се суши суджук, може да си приготвите това вкусно мезе и в града, закупувайки чисто месо с доказано качество.

Как се суши суджук?

Сместа от кълцаното месо и подправките се пълни в естествени черва, връзват се в краищата, придава се традиционната форма на суджука – подкова и се притиска, преди да се окачи за зреене и сушене. Процесите на зреене и сушене са не по-малко важни от качеството на месото и подправките, от които се приготвя суджукът. За да бъде вкусен и качествен, важно е да знаете правилата и тънкостите, свързани с въпроса как се суши суджук.

3
Коментара по темата
3.
Хахаха
11.12.2023 11:44:18
И в крайна сметка как се прави суджук не разбрахме . Разбрахме само че се слага месо и подправки и как се суши.
А може би авторът пита читателите , "как се прави традиционен домашен суджук" ? Тайна пич ..в магазина има горно оряховски яж си от него !
2.
Дегустатор на суджук
11.12.2023 05:24:07
Най важно е да знаете произхода на месото! Месото на животно, което е пасло трева има различен вкус от онова което е хранено с ГМО смляна зърнена храна. Това е една от причините в магазина да няма месо от което да направите онзи суджук.
В града има проблем със сушенето, къде да намерите място, на което да сушите без да ви нападнат двата вида гларуси, терасите вече не са вариант. Едните гларуси са вид птици които кълват суджуците от пръта за сушене, често ги късат и си вземат цял суджук. Втория вид гларуси са общински служители, които по новата наредба могат да ви глобят от 50 до 150 лв за "загрозяване" на терасата.
До преди 5-6 години суших и пъстърма и суджуци, но стария кравар почина и сега няма от къде да купя месо което да си струва да го работя
1.
Българина
11.12.2023 03:35:48
Правило номер 1 : суджукът се прави от месо.
  Добави Коментар
Истината за връзката между Киара и Краси след финала на "Ергенът: Любов в рая" След романтичните сцени пред камерите, риалити двойката разкри какво се случи между тях в реалния живот Грипът удари Европа по-рано от обичайното с нов щам СЗО предупреждава за по-ранна и агресивна грипна вълна в Европа с високи нива на зараза в 27 държави
Дженифър Анистън разкри тайната си срещу остаряването Холивудската звезда впечатлява с дисциплина и постоянство, като залага на силови тренировки вместо на краткосрочни диети Форбс отличи младия рефер и финансист Геро Писков в престижната класация "30 под 30" Елитният съдия от родната лига намира признание не само на терена, но и в света на високите финанси и технологиите
Скандал в Барселона: Играч издал тайна информация на журналисти Разкритията идват в ключов момент за тима на Флик, който е начело в класирането, но се изправя пред вътрешно напрежение Благомир Коцев обвини системата в репресии срещу опозицията след ареста си Той твърди, че действията срещу него са част от политически сценарий, целящ сплашване на неудобните кметове и овладяване на местната власт
5 често срещани родителски грешки по празниците и как да ги избегнем Претоварената програма и високите очаквания често развалят магията на празниците за децата Мали кипи: Мустафа Сангаре от Левски не е повикан за Купата на Африка Въпреки отличната си форма с екипа на Левски, таранът не попадна в състава на Мали за турнира в Мароко и това разпали полемики в страната му
Може ли да печем замразени пържоли на скара: какво да знаем преди да опитаме Поставянето на замразено месо директно на грила не е табу, но изисква точна температура, търпение и техника, за да избегнете разочарования Последното Новолуние на 2025 носи неочаквано чудо за тези 5 зодии Астрологичният феномен в края на годината отключва силни емоции, съдбовни знаци и ново усещане за посока при пет знака от зодиака
Орлин Колев: Президентът няма срок за третия мандат, изборите остават неясни Конституционният съдия подчерта, че липсата на ясни срокове в Конституцията оставя широко поле за политически маневри и отлага предсрочните избори Директорът на 138-мо училище: Не съм слагал камерите в тоалетните Задържаният директор отрича да има връзка със скандалните записи, докато разследващите представят доказателства за прехвърляне на файлове към личния му телефон