Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

5 причини да хапвате по-често лук

Ключови думи: храна, здраве, лук, имунна система, диабет, косопад

Лукът е не просто прекрасна добавка към всяко ястие и салата. Той придава чудесен вкус и прави изживяването от храната още по-вълнуващо. Но той е и много полезен. Лукът притежава невероятни хранителни вещества, заради които подобрява здравословното състояние в много аспекти.

Защо лукът трябва да присъства всеки ден на трапезата ви?

Лукът съдържа много минерали, сред които безценните калий, манган, магнезий, както и витамините С, В6 (фолиева киселина). Освен това лукът е изключително богат на фибри и вода, което го прави прекрасен за метаболизма, хидратирането, осигуряването на енергия и баланс на кръвната захар, инсулина, холестерола.

Лукът редуцира риска от диабет

Тъй като лукът е беден на захари и богат на фибри, той е прекрасно природно средство за естествен баланс и контрол на кръвната захар. Когато тя е в контролирани стойности и без резки скокове и спадове в организма, това не предизвиква скокове и в инсулина. Този баланс е от съществено значение за превенцията и контрола на диабета и свързаните с него метаболитни проблеми.

Лукът контролира холестерола

Лукът трябва да присъства ежедневно на трапезата ви под някаква форма, защото ще ви помогне да се справите с високия холестерол. Той е богат на фибри и вода, които допринасят за намаляването на лошия холестерол и превенцията на запушване на кръвоносни съдове.

Лукът прави имунната система по-здрава

През есенния и зимния сезон добрият имунитет е ключов, защото това е моментът, в който организмът е атакуван от безброй вируси и патогени. Имунната система трябва да е в добро състояние, за да се справя с тези предизвикателства, а лукът е тук, за да помага. Включвайте го редовно в храненето всеки ден под някаква форма за силен имунитет.

Лукът подобрява храносмилането

Отново заради богатото наличие на фибри и вода, лукът е така полезен за храносмилателния тракт. Той има свойството да балансира чревната флора, да ускорява извеждането на токсините от червата, да стимулира синтеза на храносмилателни ензими.

Лукът е полезен при косопад

Както консумацията на лук, така и външното му прилагане върху скалпа помагат против косопад, особено през есента. Не забравяйте да го хапвате всеки ден, но и да си правите маски с него. Косата ви ще ви е благодарна.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Учени създадоха машина, която превръща въздух в питейна вода! Къде се случи това В Китай не си поплюват с технологичния напредък Млад мъж преби гаджето си, друг атакува майка си Страшни случаи в страната
Честно ли е: Краси цял сезон се чуди коя да избере и нищо! А Натали я нападна глутница Сензационно мнение за двоен аршин в "Ергенът" Страна от Централна Европа даде допълнителни 250 милиона евро военна помощ за Украйна Нидерландия се опитва да помогне на украинците с оръжия от САЩ
101-годишна баба е звезда във фитнеса В Испания Избухна страшен скандал около спортна кола на 6 колела Две ателиета се обвиняват взаимно
Почина велик шампион от старата школа на тениса Отиде си Никола Пиетранджели Кметът на Варна: С бухалки не могат да ни отнемат свободата, защото сме обединени Ако не бяхте вие, щях още да съм зад решетките, сподели той
Любима рецепта за зимата: Свински ребърца и една съставка, която е евтина, но страшно полезна Месото става чудно с прясно зеле "Ножица-трепач" пристига в Бургас, може да станете част от мистерията Представлението ще се играе на 2 декември от 19:00 часа на сцената на ДТ "А.Будевска"
Зловеща катастрофа в страната, почина момиче Ужас до Русе Кирил Петков към ГЕРБ и ДПС-НН: Има една линия, която не искате да прекосите Бившият председател на "Продължаваме промяната" с призив относно протеста в столицата