Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Предимства на HPP технологията

Ключови думи: HPP храни, безопасността на храните, полезни храни

HPP технологията е изцяло новаторско откритие в областта на обработката на храни. Тази статия ще разгледа изобретяването на HPP  технологията и ще подчертае нейните многобройни предимства - безопасността на храните, удължаването на сроковете на годност и запазването на хранителната стойност.

Изобретяване на HPP технологията

Технологията на високото налягане (HPP) бе първоначално разработена в края на 19-ти век, но придоби значително внимание и комерсиално приложение през последните десетилетия. Концепцията за използване на високо налягане за обработка на храни първоначално бе изследвана върху съхранението на плодове и зеленчуци. С развитието на инженерството и хранителната наука бяха създадени нови HPP машини, способни да подлагат хранителните продукти на прецизни налягания, което доведе до по-безопасен и ефективен метод за съхранение.

Подобрена безопасност на храните

Едно от изключителните предимства на HPP технологията е нейната способност да подобри безопасността на храните. Обработката под високо налягане ефективно унищожава вредни бактерии, вируси и паразити, значително намалявайки риска от хранително предавани заболявания. За разлика от традиционните методи, които се основават на топлина или химически добавки, HPP запазва естествената цялост на храната, като осигурява микробиологична безопастност.

HPP технологията предлага значително предимство в удължаването на срока на годност на прехлупваемите храни. Чрез подлагане на хранителните продукти на високо налягане, ензимната и микробиална активност се забавя, което намалява развалянето и запазва свежестта. Това позволява производителите да произвеждат и разпространяват продукти с по-дълъг срок на годност.

Запазване на хранителната стойност

В сравнение с традиционните методи на топлинна обработка, HPP технологията по-добре запазва хранителната стойност на храните. Чрез използването на студено налягане вместо топлина, HPP намалява разграждането на важни хранителни вещества, витамини и ензими. Това позволява производството на храни с по-висока хранителна стойност, като сокове, пюрета и храна за бебета, които запазват своята естествена цветова гама, вкус и текстура. Запазването на хранителната стойност допринася за производството на по-здравословни и пълноценни храни за потребителите.

Изобретяването на технологията на високото налягане (HPP) е революционно за обработката на храни. Нейната способност да подобрява безопасността на храните, да удължава срока на годност и да запазва хранителната стойност отваря нови възможности за производството на по-безопасни и по-качествени храни. Технологията на HPP продължава да се развива, стимулирайки иновациите и отговаряйки на нарастващите изисквания на потребителите за по-здравословни и удобни хранителни възможности.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
МИРГ Приморско-Царево получи европейско финансиране Местната инициативна рибарска група спечели конкурс и ще разполага с близо 3 млн.лв. за стратегическо развитие Пловдивският „Капан“ се превръща в убежище за просещи - няма кой да реагира Проблемът е сериозен и с всеки изминал ден се разраства все повече и повече, а ресторантьорите споделят, че никой не обръща внимание
Наталия Симеонова с нов проект „От сърце“ – платформа за любов, прошка и признание Лицето на „Море от любов“ създаде лична платформа за видеопослания, с която хората могат да изразяват чувства и да създават незабравими моменти България №1 в ЕС по пушачи сред деца - момичетата пушат повече от момчетата Всеки четвъртък българското дете на възраст 13–15 години посяга към цигарите, показва новото глобално проучване
Доналд Тръмп-младши се сгоди за модел с впечатляващо минало Доналд и Бетина започват връзката си през 2024 г., като двамата бързо привличат вниманието с публичните си появи ВКС потвърди 7-годишната присъда на Стойко Чепенлиев за смърт след побой и грабеж Присъдата е окончателна – младежът пребил до смърт съработник в стопанство, след като му взел 60 лв.
3 витамина, които са важни за женското здраве Как да комбинирате хранителни източници за по-добро усвояване Като две капки вода започва през пролетта – новини, промени и всичко, което трябва да знаем Шоуто за имитации се завръща с нови звезди, възможни промени във лидерите и силен интерес от феновете – какво да очакваме този пролет
Тези грешки унищожават телефона ви Въпреки че има много начини да удължите живота на батерията на вашето устройство, ето тези, които е добре да избягвате, ако искате да запазите дълготрайността на батерията си ЕЦБ обяви, когато България влиза в еврозоната и какъв ще е точният курс лев-евро На 1 януари 2026 г. левът отива в историята – вижте какво още трябва да знаете
Арести на топ полицейски шефове разкриват тайна война в МВР Полицаи, наркотици и съмнения за дългогодишна колаборация Поморийчета с престижни награди от Национален конкурс Ето как се отличиха