Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Трябва ли суровото месо да се мие преди готвене и замразяване?

Ключови думи: сурово месо, трябва ли да се мие, съвети

Диетолозите отбелязват, че когато говорим за сурово месо, риба, яйца съществува такова нещо като „кръстосано замърсяване“. Това означава, че вредните бактерии могат да попаднат върху чисти съдове, работни повърхности или готови ястия, докато измивате тези продукти.

Защо е опасно да миете сурово месо?

Суровото месо, птиците, рибата, яйцата могат да съдържат вредни бактерии (Salmonella, Listeria, Campylobacter и E. coli и др.). Следователно всичко, до което се докоснат тези храни, може да се зарази с тези бактерии. Дори ако решите да измиете месото под чешмата, пръскащата вода може да пренесе болестотворни бактерии в мивката.

Следователно, пакетираното сурово месо не трябва да се мие, тъй като това повишава риска от хранително отравяне.

Нещо повече, всички повърхности, които влизат в контакт със суровото месо, могат да приютят вредни бактерии. Ето защо, след нарязване на продукта, се препоръчва те да се измият обилно с гореща вода и сапун и след това да се изсушат с хартиена кърпа.

Не забравяйте да измиете добре ръцете си след работа със сурово месо!

Трябва ли да мием суровото месо преди замразяване?

Според експертите, по-добре би било да не правите това. Така се увеличава риска от кръстосано заразяване. След като месото се размрази, готвенето му на огън все още ще убие всички бактерии.

Какво да правите ако трябва да изплакнете месото, защото се е изцапало с нещо? Само в този случай е добре да се мие месото и то според определени правила. Първо налейте вода в отделен съд и там поставете парчето месо. Мийте го далеч от мивката.

Накисването на сурово месо в сол, лимонов сок, сода, осоляването на продукта не влияе по никакъв начин на бактериите. Затова е по-добре да използвате отделен контейнер и да го съхранявате в хладилника под затворен капак.

Как да съхраняваме безопасно сурово месо?

Суровото месо, яйцата, птиците, рибата се препоръчва да се носят в отделни торби от другите продукти. Също така, трябва да ги съхранявате в хладилник само отделно, като използвате съд, за да не протичат соковете.

За сурови и готови храни, зеленчуци, плодове е по-добре да използвате различни дъски за рязане. И всеки път след нарязване на сурово месо те трябва да се измиват добре.

Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg

1
Коментара по темата
1.
Да бе, да
08.04.2023 07:31:35
Не мийте месото, сгответе го и си го хапнете барабар с треските по него от дървото на което е кълцано от касапина.
  Добави Коментар
Скандал с Макрон Някои твърдят, че се е дрогирал във влака за Киев! От Франция категорично отрекоха Взима важно решение Васил има 2 рози, дамите пък са двойно повече
Много е болна Кели от "Женени с деца" почти не излиза от къщи Буря в "Ергенът" Мартин и Даниела с първи скандал, след като заживяха в едно имение
Получи огромно признание Надал с разгромна победа в престижна класация Прави съдбоносен избор Виктор решава за Любомира и Клаудия в утрешния епизод на реалитито
Информационният здравен център Ashkan Life чества 10 години и посреща в нов офис Широкият спектър медицински услуги – от диагностика до крайния стадий на лечението и индивидуалният подход са най-важният белег за успеха Пожар в къщата на Стармър Гъмжи от полиция около дома
Проблем с тока и метрото в Лондон Преустановено е било движението по две линии на метрото Тръмп е готов да отиде в Истанбул, чака се решение на Путин Може да има среща между 4 президенти
Шокиращ инцидент в Германия, замесени са деца 14-годишно момче е прободено много тежко от 17-годишен, друг тийнейджър също е ранен Почина известен бизнесмен Близките му веднага подали сигнал на спешния телефон 112, но пристигналите медици само констатирали смъртта му