Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Доайенът на касапския занаят в общината – Атанас Петров, празнува рожден ден

Ключови думи: атанас петров, доайен, касапски занаят, карнобат, рожден ден

Атанас Петров е от доайените на касапския занаят в община Карнобат. На 7 април той навършва 82 години. В Месокомбинат „РОДОПА“-Карнобат преминават 32 години от трудовия му стаж. Касапин е от първия си работен ден в предприятието през далечната 1966 г., до последния – през 1998 г.

Атанас Петров е от онези трудови хора, чиито имена се четат в доклади за петилетката или по манифестациите на 1-ви май, 9-ти септември. Винаги е в първите редици на социалистическото съревнование. Нееднократно се нарежда сред трудещите се, за които се казва, че са най-голямото богатство на Месокомбината. Многократно е определян за ударник, носител е на званието „Първенец на труда“, удостояван е с награди и с грамоти, пише karnobat-voice.com.

Той е от ветераните на месопреработвателната промишленост в Карнобат, чиито асортимент, в онези години, включва 10-12 вида малотрайни колбаси, 8-10 вида деликатесни производства и 3-4 вида трайно варено-пушени колбаси. Работи в РОДОПА, така да се каже – в най-силните години, когато продукцията му захранва цялата област, а една част е ориентирана и за износ. В продължение на 24 години е бригадир на Месодобивната бригада. Работата в цеха е тежка, не всеки може да свикне с нея. Всеки ден се колят, дерат, разфасоват, обезкостяват и мият десетки животни. Работи се на норма, все си прав, във влагата. За касаплъка се иска силна воля, здрави нерви и сърце, което да не позволи да се огънеш.

Започва работа в РОПОДА случайно, като преди това и на ум не му е идвало подобна идея. Атанас Петров е родом от Церковски, идва в Карнобат през 1963г. Трудовият му стаж стартира от строителството, постъпва в СМК, в бригадата на Трифон Иванов.

„Отидохме в РОДОПА, да уширяваме – кланицата. Там бригадирът на колачите – Неделчо Миндов ми подхвърли да стана касапин и аз станах касапин. Преди това не съм се занимавал с касаплък“, си спомня бай Атанас. Добавя, че по неволя става касапин, понеже работата е доста заплатена, има повече свободно време, през което продължава да се занимава със строителството. „И семейство поддържах и къща строих, без да имам затруднения“. През 1978г. съпругата му Тодорка започва работа при него в кланицата- тоалира, мие разфасованото месо. Заедно отглеждат четирите си деца, а днес се радват на внуци и правнуци.

Още не може да си обясни, какво му е дошло в главата. „Аз на мравката път правя, а касапин станах“, добавя с усмивка. И пак с усмивка си спомня, че баща му шест месеца не му се обажда, за дето е оставил строителството и е почнал касаплъка. Учи занаята в бригадата на Неделчо Миндов. Нужни са му около 7-8 години, за да се чувства уверен в занаята. „Като напусна Неделчо Миндов, ме направиха мене производствен бригадир – 1974г. Директор ми беше Атанас Русев, след това Кольо Ганев, Александър Малчев“.

Бригадата, със спомагателните работници, е около 35 човека, от които 12 са колачите. „Всеки Божи ден колихме по 200 свини, 10-тина говеда. Като почнеше агнешката кампания, три месеца колихме по 1000 агнета на ден“. През тези години и той учи на занаят четири момчета. Щастлив е, че последният му ученик – Станко Купенов си е отворил месарски магазин и все още се занимава със занаята.
С носталгия Атанас Петров си спомня за онези години, когато в РОДОПА работят около 120 човека. Работи се за износ, правят се вкусни колбаси, които се търсят на пазара. Не може да прехвали саламите „Бургас“, суджук „Горнооряховски“, „Чипровски“, „Плевенски“, луканка „Панагюрска“. Добавя, че равни нямат натуралната кемик пастърма и кайзеровите меса, произвеждани в Карнобат. А за филе „Елена“, добавя, че през 1985г. получава оценка „К“. „Ние пращахме и за Бургас трупно месо, всеки ден по 5 тона, а другото се преработваше тук. Не мога да повярвам, че някога ще се върне онова време, с толкова много животни по селата, с такива мащабни месопроизводства. Всичко се унищожи“.

Разказва, че за 10 минути едно теле е одрано и закачено на четири половинки на ченгелите. Първите години в кланицата, преди да се направят подобренията, условията на труд са много тежки. „Като съборех телето, оставам го на пода и докато го одера, кожата замръзваше. По-късно пуснаха парно и вече беше по-друго“.

Бай Атанас пази все хубави спомени от работата в РОДОПА. Били са задружен и весел колектив, все отговорни хора, много трудолюбиви. Умеят и да работят и да се веселят. „Годините ми отидоха в кланицата. Не съм и мислел и за миг да напускам тази си работата“. Със съпругата, с приятелите, като се съберат, често си говорят за онези години. Удовлетворени са от постигнатото с труд и упоритост.

Атанас Петров е категоричен, че: „Занаятът не ти го дават така – даром, ти трябва да си го откраднеш, дето се казва. Имаш ли мерак да го работиш – може да стане нещо от тебе, нямаш ли мерак, изобщо не си прави труда“.

Жив и здрав бъди, бай Атанасе! Нека годините не ти тежат, а да те радват и изпълват с гордост и удовлетворение от извървяния път!

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Хамас предаде тялото на убития български заложник  Сахар Барух е с българско гражданство и бе отвлечен от кибуца Беери Боряна Петрова и Емил Йорданов блестят в „Лебедово езеро“ в Бургас Спектакълът на „балета на балетите“ по режисура на проф. Хикмет Мехмедов е на 3 ноември от 19 ч. в залата на Бургаската опера 
Бизнес за милиарди подари Рамзан Кадиров на дъщеря си Айшат стана горд собственик на фабрика за облекла, склад и общежитие за работници Разрева се и избяга след провала в бТВ Близки до водещата разкриват, че раздялата не е била по нейно желание и я е засегнала дълбоко
Отново се търси изпълнител за довършване на Концертната зала в Бургас Втора обществена поръчка за ремонта в рамките на година остава без желаещи Срещу 7 хиляди пуснаха собственика на дома на ужасите в Ягода От обвиняемите шестима - никой от тях не е задържан под стража
Кой е този мъж, залепен винаги до Меган Маркъл Съпругата на принц Хари се отрече от много близки, а в социалните мрежи дори се появи терминът "Марклинг“, който означава, че когато някой вече не ти е полезен, просто започваш да го игнорира Ето къде приеха задължителен коледен бонус от 639 евро Така наречената "Зимна празнична надбавка" ще бъде в размер на половината минимална работна заплата  в Словения
Храм „Св. Пимен Зографски“ в кв. Крайморие отбелязва своя празник с духовна и културна програма Празненствата ще започнат в неделя вечер с литературно четене и ще продължат с вечерна служба и представяне на нова духовна книга Защо военните вземат с 1000 лева по-високи пенсии За високите пенсии на военни и полицаи е, че при тях три години действително изслужено време се зачитат за пет години осигурителен стаж от трета категория
Интересна изложба в центъра на с. Маринка Пред сградата на кметството вече е разположена откритата фотоизложба „Размисли за морето“ Хаос евро/лев в 00:00 часа на Нова година В Банско собственици на механи поставиха следния казус- след полунощ клиент има сметка 500 лева. Но казва: Плащам 168 евро и останалата сума в лева