Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

За цяло агне за Великден плащаме 300 лв., стига за 10 души

Ключови думи: агне, великден, агнешко месо, фермер, яйца

Двадесет дни преди Великден фермери вече започнаха да приемат капаро, с което можем да си запазим агне за празника. В платформите за безплатни обяви в интернет вече е пълно с предложения от стопани, които гледат живи животни. Те предлагат агънца на цена 10-12 лева живо тегло.

Купувачите трябва да отидат на място и сами да си изберат животно, което им хареса. Някои стопани съветват още отсега да си запазим агне и да дадем капаро, за да не останем с празни ръце навръх празника.

„Когато решите, елате да си запазите агне. Само се обадете предварително. Ако дойдете на самия Великден, не знам дали ще има дотогава, защото вече много поръчват“, обясни стопанин от Северна България. Купувачът трябва да отиде на място, за да си избере живо агне. Избраното животно се маркира от стопанина, а клиентът брои на ръка 10-20 лева капаро. „Някои дават и по 50-100 лева, за да са сигурни, че животното ще бъде запазено за тях“, обясни фермерът.

След това, когато наближи Великден, клиентите трябва да отидат пак до фермата, за да доплатят и да си вземат закланото агне. Фермерът си има хора, които колят животното срещу допълнителни 20-30 лева. Колячите одират животното и премахват вътрешностите, като карантиите се дават на клиента в отделен плик. По желание клиентът може да вземе и кожата.

Агне от ферма може да се вземе и без капаро. В тези случаи клиентите трябва да се обадят и да уговорят датата, когато ще дойдат в стопанството. В уречения ден те си избират животно и изчакват половин час то да бъде заклано и одрано. След това слагат агнето в багажника и отпрашват да празнуват Великден.

Агънцата, които се продават по този начин, обикновено са към 20-30 килограма. След одирането и премахването на вътрешностите обаче месото е наполовина от живото тегло. Така, ако закупим агне с живо тегло 30 кг, ще разполагаме със само 15 кила мръвка. Закланото агне се дава на клиента в голям плик или кашон.

Цели агнета поръчват от ферми обикновено големи компании, които празнуват Великден на някоя вила. За компания от осем-десет души е нужно животно с тегло около 30 кг, обясняват фермерите. Закупуването на такова агне ще ни излезе 300-360 лева, като за заколването трябва да доплатим още 20-30 лв.

По разпореждане на министъра на земеделието Явор Гечев започват засилени проверки за безопасността и качеството на агнешкото месо и яйцата, които се внасят от трети страни. Това решение е във връзка с получени сигнали от животновъди за съмнения в качеството и прекомерния внос на агнешко месо и яйца от трети страни.

Българската агенция по безопасност на храните ще извършва проверките, вкл. вземане на проби, за да се гарантира качеството и безопасността на храните, които традиционно са част от великденската трапеза на българите, пише Телеграф

3
Коментара по темата
3.
Okoboko
29.03.2023 18:37:01
Do ne mi xlopa dskata blaze ti 4e imas vzmoznosta da si kupis teleski stek v Vidinpitam po mesarnicite ima li telesko i te me gledat kato tresnati i vsi_ki otgovariat edno i sto neeee ne prodavame telesko Te takiva mi ti raboti v divia Severozapad daaaa za szalenie
2.
Да не ми хлопа дъската
28.03.2023 20:39:23
Кой луд ще яде агнешко като има телешки стекове?
1.
&
28.03.2023 20:07:51
Ами то хубаво но малко хора могат да си позволят това нее като едно време всичко поскъпна пенсиите малки заплатите малки цените растат значително могат да си позволят хора който си гледат на село и по богатите ние обикновените ще си изпечем скумрия на скара саладка кузонак и някой друго яйце бъдете здрави
  Добави Коментар
Странен въпрос втрещи мрежата: Изневяра ли е сексът с проститутка?  Не, бе - утринна зарядка е, коментира един от възмутените и съветва жертвата да потърси утеха в прегръдките на жиголо  Разсъблече се и запали пожар Водещата на "Островът на 100-те гривни" Диляна Попова сподели, че имала едно и също гадже със сестра си няколко месеца
Вкараха Андреа спешно в болница Феновете й са в потрес, надяват се да не е пипнала коронавирус Гамени крадат гайки от джантите в Пловдив, стотици животи са застрашени Има опасност гумите да изхвърчат в движение
Златка и Дънди: "Хелс Китчън" е истински ад Всеки път имахме таймер, което допълнително увеличаваше стреса, споделя бургазлийката Съпруга се разрови в телефона на мъжа си и животът й се преобърна на 180 градуса  Не мисля, че има някакъв начин да се справим с това, признава съсипаната жена
Галена по бански в скъп хотел Певицата показа и в каква топ форма е Наводнение взе над 100 жертви  Наводнението в Конго е причинено от проливните валежи и силните ветрове, които са довели до преливането на река Касаба
Зеленски към Путин: Украйна е готова за преговори „Целият свят чака това от много дълго време", заяви украинският президент Всяко четвърто дете е с психически проблеми Начинът на живот със стрес и социални медии води до стряскащата статистика
Сгафи жестоко Българският посланик смята, че НАТО остава ключов играч в глобалната сигурност, адаптирайки се към новите геополитически реалности, като същевременно остава последователен в основните си принципи на колективна отбрана За нищо на света не съхранявайте този продукт в хладилник Някои продукти изискват специфични условия за съхранение, за да се запазят в най-доброто си състояние, както по отношение на вкус, така и по отношение на безопасност