Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

По 200 грама родно агнешко на глава от населението, внасяме за Великден

Ключови думи: агнешко месо, 200 грама, великден, внос, българия

Агнетата в овцеферма в село Руня ще са готови за продан след около месец. Според овцевъдите за пазара у нас по празниците ще са готови не повече от 400 000 българските агнета.

Затова и тази година се очаква недостигът да се компенсира с внос от Северна Македония и Румъния. Цената на килограм трупно тегло при тях е между 13 - 17 лева, докато у нас цената е 20 - 25 лв. В търговската мрежа обаче е трудно да се ориентираме в произхода на месото. Затова алармират фермерите и открито споделят цената на своя труд.

Семейство Бурмови се занимават с животновъдство от над 30 години. От сутрин до вечер, без почивен ден.

"Между 12 и 15 часа. Взаимозаменяеми сме“, казва Камелия Бурмова пред bTV.

"И когато сравним часовете, които ние сме изработили с нормалното работно време, с нормалния начин на живот, това, което хората вършат за 3 години, ние го свършваме за една", допълва Красимир Бурмов.

Семейството се грижи за 1600 животни от изчезващата българска порода старопланински цигай. Агнетата в стадото тази година са 700.

"Едно агне, за да стане агне, трябва да изпие между 70-90 литра мляко от майка си минимум. Трябва около 50 кг концентриран фураж. Трябват му около 50-60 кг сено. И когато си сметнем всичките тези нещица и ги сборуваме, стигаме до една сумичка от 250 лева минимум разходи за агне 25-26 кг, предава dnes.bg.

Това значи, че себестойността на килограм живо тегло се завърта около 10 лева, но в тези 10 лева ние не включваме фактора труд“, коментира Красимир.

Грижата за едно агне на пазара на труда в момента се оценява на около 30 стотинки. А един човек може да обгрижват не повече от 300 агнета.

"Ако ние поискаме 12 лева и ако някой ни ги даде разбира се, на магазина би трябвало да бъде 30, и над 30 лева“, допълва още фермерът.

В същото време у нас се внася агнешко месо, но на далеч по-ниски цени.

„Ние не знаем какво виждаме в търговската мрежа. Виждаме нещо, което е агнешко, но дали това агнешко е българско, или е внос от Македония и Румъния, кой може да каже? Имайки предвид, че в Македония в момента агнешко живо тегло се предлага между 6 - 6,50 лева, а в Румъния - между 7 и 7,50. Там вече нещата водят наистина до изнервяне, защото го внасящ на 17 лева, а го продаваш го на 30“, коментира Красимир.

Според него проблемът е в замиращото у нас животновъдство.

"Популацията на овцете в момента в България е около половин милион. Една Македония с 2 милиона население може да поддържа популация от животни от 2,5 милиона, една Румъния с 18 млн. население може да поддържа 15 милиона популация. При нас нещата стигнаха до 1:10 - 6 милиона население държава се грижи за 60 0000 овце. 1:10!
Кои сме ние и какъв фактор сме? Че ние вече не можем да задоволим 20%, 30% от пазара си. Слагаме средно тегло 8-9 кила трупче и се получава накрая една смешна цифричка от около 400 грама годишно производство на агнешко месо - българско. Като махнем от тези 400 грама половината кокалчета, останаха 200 грама на глава от населението производство на агнешко месо“, обяснява още стопанинът.

Въпреки трудностите семейството овцевъди остава в отрасъла, поне засега.

"Сега ако се зададе буря, природно бедствие - вятър, дъжд, сняг, силно слънце, животните се събират в кръг. Най-слабите са по средата на кръга, най-здравите по външната част на кръга. Те си обръщат главите ниско долу за да ги запазят... Когато обаче се появи хищник - вълк, чакал, мечкат, те пак заемат същата позиция, само че вече с главите към опасността, за да могат да вземат решение дали със зъби, дали с нокти, дали с копита да се защитят, за да оцелеят. Ако това нещо се случи и в България - политиците да си подадат ръка, както животните си подават ръка, когато времената са трудни, България би била в много по-добро състояние“, смята Красимир.

През последните години у нас големите стопанства се разширяват за сметка на малките, които са на изчезване. Към днешна дата с над 50 животни са едва около 7000 стопанства.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/index/2023/03/25/po-200-grama-rodno-agneshko-na-glava-ot-naselenieto-vnasiame-za-velikden.564164

 

2
Коментара по темата
2.
...
25.03.2023 13:47:38
"Ако ние поискаме 12 лева и ако някой ни ги даде разбира се, на магазина би трябвало да бъде 30, и над 30 лева“

А защо почти 3 ПЪТИ повече...? Колко безполезни и нагли хрантутници забогатяват по тази верига? Не виждам нужда от повече от 1. Раз ходите и печалбата на 2 звена по веригата е "нормално" да водят до почти 3 ПЪТИ по-висока цена? Не мисля... Да не говорим, че във всяка нормална държава по празници се правят намаления, а не увеличения! Но да, тази балканска Зона на Здрача е уникална!
1.
ХХ
25.03.2023 13:27:11
Догодина - хлебарки Made in EU ще ядете ппо'с'таци некадърни!
  Добави Коментар
Мащабна руска атака по Киев, има загинали Ранени са над 50 човека, поне 2 са жертвите Рибена чорба в чаша за сладолед и таратор с повече лед, отколкото кисело мляко - това са измамите по морето Комисията за защита на потребителите с ясно предупреждение към ресторантьорите
Гунди бе класиран в Топ 100 на най-добрите нападатели, ясно е защо Стоичков не фигурира Лудогорец влезе в групи на евротурнирите след драма срещу хървати Продължения в Разград при сериозно числено преимущество за "зелените"
Очакват се валежи в страната Максималните температури ще бъдат между 25° до 30°, за столицата ще е около 24 Посочиха най-здравословното място за живеене Край морето, според американски учени
На 131 години почина най-възрастната жена в Турция Тя има 7 деца и 110 внука Отиде си голямата германска спортистка Далмайер Тя бе едва на 31 години
Жандармерия пази къщите на евакуираните от Плоски, хората говорят за чудо след пожара Над 300 души са били принудени да напуснат домовете си и още не могат да се върнат в селото Кремъл осъди декларация на българския парламент Размяна на "любезности" между София и Москва
Японската "Баба Ванга" предрекла днешното цунами и коронавируса Ето подробности Олио или свинска мас: Коя мазнина да изберем за пържене? За готвене при високи температури експертите препоръчват да се използват мазнини с висока точка на димене