Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Коледните рецепти на Катето Евро

Ключови думи: Катето Евро, коледни рецепти, рецепти, новини

Актрисата Катерина Евро е доказана кулинарка и умее да приготвя стотици вкусни рецепти. За Коледа тя залага на старите български гозби по автентични рецепти, а любимият ѝ десерт са класическите меденки, с които винаги изненадва близките си у дома, пише вестник Ретро.

Меденки

ПРОДУКТИ3 ч. ч. брашно, 125 г масло, 1/2 ч. ч. кафява захар, 1 яйце, 1/2 ч. ч. мед, 2 ч. л. канела, 1 ч. л. бакпулвер, 1 щипка сол.

ПРИГОТОВЛЕНИЕМекото масло, медът, яйцето и кафявата захар се разбиват с миксер много добре, докато се получи напълно гладка смес. След това се добавят брашното, канелата, джинджифилът, бакпулверът и солта. Омесва се гладко тесто, което се оформя на топки, които се увиват във фолио и се поставят в хладилник за няколко часа. След това тестото се разточва на тънка кора, от която се изрязват сладки с формичка по избор. Те се подреждат на разстояние една от друга в тава, застлана с хартия за печене. Изпичат се в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 10-15 минути. След това се изваждат и се охлаждат.

Боб с праз

ПРОДУКТИПоловин пакет боб, 2 стръка праз, 1/2 ч. ч. ориз, 1 к. ч. олио, сол, черен и червен пипер на вкус, стръкчета зелена чубрица.

ПРИГОТОВЛЕНИЕБобът се сварява. Задушават се в олио или зехтин ситно нарязаният праз и оризът, добавят се черен пипер, сол и стръкчета чубрица. След това се смесва задушената смес със сварения боб, изсипва се в тавичка и се запича в предварително загрята на 180 градуса фурна до златисто.

Сухи чушки, пълнени с коприва

ПРОДУКТИ500 г коприва, 1/2 ч. ч. ориз, 2 глави лук, 2 връзки пресен лук, 1 връзка магданоз, 1 с. л. сух девисил, 1 ч. л. черен пипер и сол, 6 с. л. олио, 10 бр. сухи чушки, 10 ч. л. настъргани домати (пресни или от буркан), брашно (за запечатване).

ПРИГОТОВЛЕНИЕПочистете копривата и я измийте с гореща вода. Отцедете я добре и я нарежете на дребно. Накиснете чушките в топла вода, докато се отпуснат. Задушете нарязания на ситно лук в олиото и прибавете ориза, а след това и доматите. Накрая се добавят копривата, магданозът, черният пипер, девисилът и сол на вкус. Тази плънка за чушките престоява 10 минути, за да поеме оризът напълно течността от нея. Напълнете чушките със сместа и запечатайте отвора им, като ги потопите в брашно. Подредете ги в тенджера с отвора към стената на съда. Залейте ги с 2 чаши вода, похлупете ги с чиния и ги оставете да къкрят във фурната на слаб огън за около 40 минути.

Обредна питка 

ПРОДУКТИ500 г брашно, 4 яйца , 1/2 кубче жива мая, 1/2 кофичка кисело мляко, 100 г прясно мляко, масло 125 г, 1 ч. л. сол, 1 ч. л. захар.

ПРИГОТОВЛЕНИЕПрясното мляко се затопля. Вътре се сипва чаена лъжичка брашно, захарта, маята и се оставя за 10 мин. Брашното се пресява в купа. Яйцата се разбиват отделно. В брашното се прави кладенче, сипват се в кладенчето яйцата, киселото мляко, маята, солта и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса половин час. После се разделя на 3 топки, разточват се на кори с дебелина около половин сантиметър, намазват се с разтопеното масло обилно. Нареждат се една върху друга. Навиват се на руло и то се реже на пънчета около 5 см. Нареждат се в тава, намазват се с разбит жълтък и питката се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна около 30-40 минути.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Кой е най-опасният вид предателство: 22 любопитни факта за изневярата Някои изненадващи факти по тази сложна тема Край на заблудите – защо той не е сродната ви душа Признаците, че нямате връзка със сродната си душа, както предполагате
5 от най-верните зодии в любовта На тях винаги може да се разчита във връзките След празниците: Време е за разтоварващи дни - ето как да отслабнете бързо Черешите са чудесен плод за прочистване на организма
6 грешки с възпитанието, които ни провалят като родители Опитвате се да отгледате перфектно дете Донка Байкова: Българите не сме дебели от преяждане, а от неправилен режим Как да прочистим тялото след празничното преяждане
Защо наричат босилека - царска билка Историята на босилека се проследява до древни времена Напитките, които унищожават тялото отвътре Тези напитки не трябва да заменят консумацията на вода
Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Яни от „Фермата“ ще става татко Двамата с половинката му Криси са в очакване на момченце, а щастливата новина я споделиха в социалните си мрежи
Окончателно: България без Назарян на Олимпиадата Двукратният европейски шампион пропуска последната квалификация заради контузия Това е тайната на перфектната коса С тези трикове ще я направите меко казано зашеметяваща