Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Рецепта за френски ябълков тарт с франжипан

Ключови думи: Рецепта, френски тарт, франжипан, ябълки

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО

бадеми - 1/4 ч.ч. цели или нарязани + 1.5 с.л. за поръсване

брашно - 2 1/4 ч.ч., плюс още за оформяне

сол - 1 щипка

масло - 150 несолено, студено и нарязано на ситно

вода - 1/4 до 1/3 ч.ч. ледена

ЗА ПЛЪНКАТА

универсално брашно - 20 г масло - 5 с.л. несолено, омекотено

кафява захар - 1/3 ч.ч.

яйца - 2 бр.

бадеми - 1 .ч. цели, фино смлени в кухненски робот

ванилия - 1/2 ч.л.

екстракт от бадем - 1/2 ч.л.

калвадос - 1 с.л. (ябълково бренди)

ябълки - 2 до 3

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Първо, направете тестото за тарт. Излиза достатъчно за 2 тарта; тестото замръзва добре). В кухненски робот смелете бадемите на брашно. Добавете брашното, солта и маслото и разбийте, докато маслото стане на малки парченца и всичко се комбинира. След това добавете студената вода, докато стане на тесто .

Изсипете тестото върху леко набрашнен чист плот и го съберете на топка. Намачкайте леко и разделете на две топки. Сплескайте на кръгли дискове и покрийте напълно с пластмасова обвивка. Приберете в хладилник за най-малко 30 минути.

За плънката:

Загрейте фурната до 180°C . След като охладите тестото, извадете единия диск от хладилника и го разточете върху чиста повърхност, като използвате малко брашно, за да не залепне. Внимателно изсипете тестото във форма за тарт с подвижно дъно. Притеснете в тавата, за да го оформите, отрежете краищата. Поставете кората за тарта обратно в хладилника, за да се охлади, докато приготвяте пълнежа.

В голяма купа за смесване добавете маслото и захарта и разбийте добре. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате добре след всяко добавяне. Добавете смлените бадеми, ванилията, бадемовия екстракт и калвадос и разбийте до пухкава смес. Извадете кората на тарта от хладилника и разпределете пълнежа върху дъното. Обелете и почистете ябълките от сърцевината. Нарежете ги наполовина (отгоре надолу) и след това нарежете всяка половинка много тънко.

Подредете ябълковите резени върху пълнежа от франжипан в кръг, като ябълковите резени се припокриват. Печете около 50 минути или докато ябълките започнат да покафенеят. След 30 мин от печенето на сладката тарта, ако желаете, поръсете с едро смлени бадеми и продължете печенето.

Извадете ябълковата тарта от фурната и оставете да изстине върху решетка. Този ябълков сладкиш крещи за топка ванилов сладолед (или бадемов сладолед, ако можете да го намерите или направите). Препичането на бадемите преди смилането им ще задълбочи вкуса. Насладете се на този изящен френски ябълков тарт с франжипан!

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Стрелба в София Нарушилият закона е пуснат под домашен арест Брутално провинение във Варна! Полицаи са били принудени да... Служители на реда оставят автомобила си и догонват пеша кола с мъртво пиян шофьор
Издирват 16-годишния Виктор Семейството на момчето е разтревожено Млад мъж погази закона в Айтос Открадна чантата на 32-годишна жена
Бургазлийка реши да краде, полицията я сгащи Извършителката върна задигнатата вещ Празник е! Могат да почерпят хората казващи се... Летен Никулден е
Първият папа Лъв е изключителна личност Успява да се разбере с Атила, спасява Рим Интересно време днес Слънчево през деня, много валежи вечерта
Обиди политици от Украйна и Западна Европа Медведев с краен изказ Състоянието му се влошава Твърдят, че Бийбър е в секта и е загубил огромно количество пари
"Честито, Кирчо" Станка Златева лаконична в разговор с Милов след триумфа му, разкри борецът Не е добре със здравето "Мич" от сериала "Спасители на плажа" се подготвя за операция