Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Когато „Кристал“ беше най-луксозният ресторант в София

Ключови думи: Кристал, заведение, новини, заведения през соца

Публикуваме любопитен репортаж от списание „Наша родина“ от 1987 г. с автор Ангел Георгиев. Вижте кои луксозни заведения и народни закусвални са били най-посещавани в столицата през онези години.
 
Къде да обядваме, ако сме гости на столицата? Уютните гостилнички изчезват. Можем да въздишаме по тях: еди-къде си са приготвяли такъв стар фасул с люти чушки, че да си оближеш пръстите, или шкембе чорба, или качамак… И заедно с това не можем да не се съобразяваме и с новото, с научните изисквания за рационално хранене, с променящия се вкус.

Но... къде ще обядваме днес? Отправяме се към луксозния „Кристал“ с неговите 1236 луксозни места. Ресторантът е едно „малко чудо на архитектурата“, както ни уверяват рекламните диплянки на заведението, и то включва в себе си цялата обстановка: рефлекторното осветление, зеленината и т. н. Цените също са едно „малко чудо“: телешко варено – 1,75 лв., крем-супа – 1,68, зелена салата – 0,82, телешко филе – 4,22, телешки шницел с мозък – 3,33, луканка – 1,71, черен хайвер с масло и лимон – 10,91 лв... Салонът е полупразен, съвсем удобно за малка „блицанкета“. Две жени (архитект и инженер) отговарят любезно, че идват в това заведение за първи път. Доволни ли са? О, много! „Бързо обслужване, хубава кухня“.

На нашата маса обслужването позакъснява, вече двайсет минути не ни забелязват. Салонният управител се намесва – и до масата ни застават двама мъже. Часът е 13:20, от супата е останало само телешко варено. Иначе всичко останало си го има и се сервира с вежлив маниер. Не ни харесва шопската салата, краставиците са повехнали. Салонният управител обяснява, че снабдяването не е добро. На фактурата, която поискваме, без да са вписани цените на отделните ястия, е обобщено: 14,27 лв. Не е ли отворена вратичка за надписване? На следващия ден сменяме ресторанта със снек-бара на комплекс „Кристал“. Обслужването – безупречно. Бирата – добре изстудена, салатата – прясна!

Ако изберем някоя от закусвалните, ще трябва да се наобядваме бързо, защото наоколо има вече достатъчно правостоящи. Уютните гостилнички още не са загубили значението си, но не им достига хигиена: и на закусвалня „Септември“ (ул. „Граф Игнатиев“), и на шкембеджийницата на бул. „Христо Ботев“, и на други. Масите са без покривки, чистачките ги забърсват с парцал, трохи и капки мазнина – по столовете, приборите – похабени, бирата – топла.

Идва неделя – къде да обядваме? Не работят закусвалните, както и голяма част от ресторантите.

В понеделник аз търся инспектор от отдел „Търговия“ на СГНС, за да му доверя впечатленията си от една нелека седмица. Др. Стоян Даракчиев има готов отговор за всеки от моите въпроси:

Шкембеджийниците изчезват, защото няма суровина. Някога те бяха заведения за бедни. Днес се превръщат в място, където можеш да вкусиш един деликатес. Но суровината е дефицитна.

Вярно е, че има пропуски по отношение на хигиенните изисквания. Но като липсват общи работници? На много места се работи с половината от нужния състав... В съгласие с Декемврийската програма ние също държим за „народния тип“ заведения. В неделните дни имаме няколко дежурни закусвални. Хората са по Витоша или у дома си. В ресторантите се правят сватби, но не може другояче! Всеки има право да използва нашите салони, ние работим в името на човека.

Източник: Вестник Ретро

1
Коментара по темата
1.
Носталгия
06.11.2022 15:56:52
Златни времена, имаше и други места.
  Добави Коментар
Колосалната сума от 300 бона инвестира Рачков за нов салон на Виктория Изгората на Рачков търси и нови служители, защото вече не смогва сама да се справя с обслужването на клиентите си  Влади Въргала: „Изгубих пари, но не и вярата – фалитът не е провал“ Актьорът разказа в „Преди обед“ за двете си финансови катастрофи, предателствата по пътя и уроците, които са го научили да различава загубата от истинския провал
Хамас предаде тялото на убития български заложник  Сахар Барух е с българско гражданство и бе отвлечен от кибуца Беери Боряна Петрова и Емил Йорданов блестят в „Лебедово езеро“ в Бургас Спектакълът на „балета на балетите“ по режисура на проф. Хикмет Мехмедов е на 3 ноември от 19 ч. в залата на Бургаската опера 
Бизнес за милиарди подари Рамзан Кадиров на дъщеря си Айшат стана горд собственик на фабрика за облекла, склад и общежитие за работници Разрева се и избяга след провала в бТВ Близки до водещата разкриват, че раздялата не е била по нейно желание и я е засегнала дълбоко
Отново се търси изпълнител за довършване на Концертната зала в Бургас Втора обществена поръчка за ремонта в рамките на година остава без желаещи Срещу 7 хиляди пуснаха на свобода собственика на дома на ужасите в Ягода От обвиняемите шестима - никой от тях не е задържан под стража
Кой е този мъж, залепен винаги до Меган Маркъл Съпругата на принц Хари се отрече от много близки, а в социалните мрежи дори се появи терминът "Марклинг“, който означава, че когато някой вече не ти е полезен, просто започваш да го игнорира Ето къде приеха задължителен коледен бонус от 639 евро Така наречената "Зимна празнична надбавка" ще бъде в размер на половината минимална работна заплата  в Словения
Храм „Св. Пимен Зографски“ в кв. Крайморие отбелязва своя празник с духовна и културна програма Празненствата ще започнат в неделя вечер с литературно четене и ще продължат с вечерна служба и представяне на нова духовна книга Защо военните вземат с 1000 лева по-високи пенсии За високите пенсии на военни и полицаи е, че при тях три години действително изслужено време се зачитат за пет години осигурителен стаж от трета категория