Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Когато „Кристал“ беше най-луксозният ресторант в София

Ключови думи: Кристал, заведение, новини, заведения през соца

Публикуваме любопитен репортаж от списание „Наша родина“ от 1987 г. с автор Ангел Георгиев. Вижте кои луксозни заведения и народни закусвални са били най-посещавани в столицата през онези години.
 
Къде да обядваме, ако сме гости на столицата? Уютните гостилнички изчезват. Можем да въздишаме по тях: еди-къде си са приготвяли такъв стар фасул с люти чушки, че да си оближеш пръстите, или шкембе чорба, или качамак… И заедно с това не можем да не се съобразяваме и с новото, с научните изисквания за рационално хранене, с променящия се вкус.

Но... къде ще обядваме днес? Отправяме се към луксозния „Кристал“ с неговите 1236 луксозни места. Ресторантът е едно „малко чудо на архитектурата“, както ни уверяват рекламните диплянки на заведението, и то включва в себе си цялата обстановка: рефлекторното осветление, зеленината и т. н. Цените също са едно „малко чудо“: телешко варено – 1,75 лв., крем-супа – 1,68, зелена салата – 0,82, телешко филе – 4,22, телешки шницел с мозък – 3,33, луканка – 1,71, черен хайвер с масло и лимон – 10,91 лв... Салонът е полупразен, съвсем удобно за малка „блицанкета“. Две жени (архитект и инженер) отговарят любезно, че идват в това заведение за първи път. Доволни ли са? О, много! „Бързо обслужване, хубава кухня“.

На нашата маса обслужването позакъснява, вече двайсет минути не ни забелязват. Салонният управител се намесва – и до масата ни застават двама мъже. Часът е 13:20, от супата е останало само телешко варено. Иначе всичко останало си го има и се сервира с вежлив маниер. Не ни харесва шопската салата, краставиците са повехнали. Салонният управител обяснява, че снабдяването не е добро. На фактурата, която поискваме, без да са вписани цените на отделните ястия, е обобщено: 14,27 лв. Не е ли отворена вратичка за надписване? На следващия ден сменяме ресторанта със снек-бара на комплекс „Кристал“. Обслужването – безупречно. Бирата – добре изстудена, салатата – прясна!

Ако изберем някоя от закусвалните, ще трябва да се наобядваме бързо, защото наоколо има вече достатъчно правостоящи. Уютните гостилнички още не са загубили значението си, но не им достига хигиена: и на закусвалня „Септември“ (ул. „Граф Игнатиев“), и на шкембеджийницата на бул. „Христо Ботев“, и на други. Масите са без покривки, чистачките ги забърсват с парцал, трохи и капки мазнина – по столовете, приборите – похабени, бирата – топла.

Идва неделя – къде да обядваме? Не работят закусвалните, както и голяма част от ресторантите.

В понеделник аз търся инспектор от отдел „Търговия“ на СГНС, за да му доверя впечатленията си от една нелека седмица. Др. Стоян Даракчиев има готов отговор за всеки от моите въпроси:

Шкембеджийниците изчезват, защото няма суровина. Някога те бяха заведения за бедни. Днес се превръщат в място, където можеш да вкусиш един деликатес. Но суровината е дефицитна.

Вярно е, че има пропуски по отношение на хигиенните изисквания. Но като липсват общи работници? На много места се работи с половината от нужния състав... В съгласие с Декемврийската програма ние също държим за „народния тип“ заведения. В неделните дни имаме няколко дежурни закусвални. Хората са по Витоша или у дома си. В ресторантите се правят сватби, но не може другояче! Всеки има право да използва нашите салони, ние работим в името на човека.

Източник: Вестник Ретро

1
Коментара по темата
1.
Носталгия
06.11.2022 15:56:52
Златни времена, имаше и други места.
  Добави Коментар
Джордж Клуни се отказва от сцените с целувки във филмите си Холивудската звезда обясни, че с годините приоритетите му са се променили и сцените с интимност вече не са част от професионалния му път Медиците от КОЦ-Русе: Спасяваме животи, но заплатите ни намаляват Казват ни, че пари няма, споделят те и настояват за финансова ревизия 
Мъркането разкрива повече за котките от мяукането Анализ със софтуер за разпознаване на реч показа, че нискочестотното мъркане съдържа уникални звукови характеристики, докато мяукането еволюирало като комуникация с човека Почина Карл Карлтън – легендата зад хита "She’s a Bad Mama Jama" Звездата от Детройт, чиято музика беляза цели поколения, си отиде след дълги здравословни проблеми, но остави вечен отпечатък с хитовете си
Уроки или стрес? Как да разпознаем негативната енергия и кога да потърсим лекар Народните вярвания свързват личните неуспехи с уроки, докато съвременната медицина търси причината в психическото и физическото натоварване Четири знака, че тялото ви има недостиг на витамин С Нисък прием на витамин С засяга ставите, кожата и дори настроението - научете какви сигнали подава тялото и какво да промените в диетата си
Украински подводен дрон удари руска подводница за 400 млн. долара в Новоросийск Новият дрон "Sub Sea Baby" на украинските сили е нанесъл сериозни щети на руска подводница, способна да изстрелва крилати ракети "Калибър", сочи информация от СБУ Две лекарки осъдени за смъртта на дете в Сливен Момиченцето починало след погрешно назначено лечение и липса на навременна консултация със специалист, а присъдата подлежи на обжалване
16-годишна наръга ученичка с нож в Атина Пострадалото момиче е настанено в детска болница, а гръцките власти провеждат разпити за изясняване на обстоятелствата Синът на Роб Райнер арестуван след смъртта на родителите си в имението им в Калифорния 32-годишният Ник Райнер е задържан с гаранция от 4 млн. долара
Сватбена игра в Германия завърши с бой и ранена булка Напрежение по време на традиционната игра с жартиера предизвика масова разправия с хоспитализирани и полицейско разследване Националния исторически музей връчи наградата „Лъв - Пазител на наследството“ на кмета на Царево Марин Киров е отличен в знак на признание за усилията и ангажираността му към съхраняването на историческото богатство на региона