Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Никога не забравяйте да накиснете суровите бадеми! Ето защо...

Източник: Една.бг
Ключови думи: бадеми, накиснати бадеми, как да ядем бадемите, бадеми ползи

Богати, хрупкави и красиви - бадемите не са само богати на витамини и хранителни вещества, но и носят истинска радост и удоволствие при готвене.

Бадемите са богати на хранителни вещества като витамин Е, диетични фибри, омега-3 мастни киселини и протеини. Някои казват, че могат да се считат за следващата голяма суперхрана заради невероятния си хранителен профил.

Имат високо съдържание на белтъчини, така че те да ви заредят за дълго с манган, който помага за укрепването на костите и регулирането на кръвната захар. Изключително полезни са за хора с проблеми с кръвното налягане. Подпомагат и за функцията на мускулите и нервите.

Избирането между накиснатите бадеми и суровите бадеми не е просто въпрос на вкус. Те са въпрос на избор на по-здравословен вариант. 

Как се накисват правилно бадеми

Накисването е първата част, преди поникването на семената, когато са засадени в почвата. Докато се накисват, всички необходими хранителни вещества за покълването на младите растения се мобилизират в лесно достъпна форма. Това е причината за накисването на бадеми и други ядки.

Накисването на бадемите не само спомага храносмилането, но и значително подобрява вкуса им, освен това променя структурата на ядката и улеснява дъвченето.

Тъй като бадемовото масло абсорбира вода, то става по-меко. Това е от особена полза за малки деца и възрастни, които трябва да избягват трудните за дъвчене храни.

Ядките имат ензимни инхибатори, които им пречат да поникнат в сухи условия. Също така съдържат фитинова киселина, която може да ги направи много трудни за смилане от тялото ни. Веднъж напоени, те започват да израстват, което отключва техните хранителни вещества и това ги прави много по-лесни за смилане.

По-меките бадеми са и по-лесно смилаеми, което увеличава количеството хранителни вещества, които тялото ви може да абсорбира от ядката. Ако използвате бадеми в рецепти като торти, хляб и кифли, омекотяването на ядката улеснява разбиването на парченца или натрошаване, ако е необходимо.

Потопете шепа бадеми в половин чаша вода. Покрийте ги и им позволете да се накиснат за 8 часа. Изцедете водата, отделете обелката и съхранявайте ядките в хладилника в пластмасов контейнер. Така бадемите ще бъдат свежи около седмица (при правилно съхранение).

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Ефективни храни срещу запек Ето какво препоръчват експерти Станимир Стоилов с огромен удар Откри играч, който струва минимум 20 милиона евро
Кюстендил става акцент в националната туристическа реклама на България Регионът с устойчив ръст на туризма през 2025 г. Украинец опита да подкупи полицаи на морето Предложи 100 долара
Първи елиминации в "Диви и красиви" Предстои важна вечер в риалитито Не сандвич, а истински шедьовър с тиквички Как да приготвим тиквички, така че гостите да поискат още
Юлската инфлация достигна 1.7%, годишната скача до 5.3% Най-много са поскъпнали развлечения, ресторанти и хотели Руският президент отлита за Анкоридж от Магадан, Тръмп ще го посрещне пред самолета Любителите на конспиративните теории обаче заговориха за възможността, ако Путин бъде арестуван в Аляска, от Кремъл да обявят, че там е бил двойника му
Мъж поискал съвет от ChatGPT и се озова в болница с хранително натравяне Изкуственият интелект убедил мъжа да замени солта с токсично съединение Шест причини за лошия дъх – и какво може да се крие зад тях
Кога е най-доброто време да измервате теглото си? В един и същи ден можете да отчетете до 2 килограма разлика в теглото си, в зависимост от приема на храна, течности и физическо натоварване Скандал в музикалните среди: Русенският латино дует Торино и Пашата се раздели Един от най-обичаните български латино дуети - Торино и Пашата - сложи край на съвместната си работа