Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Баклава охлювчета - как да я приготвите

Ключови думи: баклава, рецепта, охлювчета

Всеки знае, че по празниците е трудно да се спазва диета. Някои се лишават от руската салата или питката, но няма как да пропуснат сочната баклава по рецепта, която се предава в семейството от години. Тя е идеалният десерт за Коледа, Нова година, а защо не и за имените дни като Стефановден, Васильовден или Ивановден.

Най-лесната баклава става с готови кори. Обикновено се купува един пакет, който е достатъчен за една средна тава. Редят се две по две, като между тях се слагат смлени орехи, препържено олио и захар. После едно – прави се сироп и се залива.

Ако тази година искате да си хапнете вкусна баклава, но търсите по-различна рецепта, ще ви накараме да се върнете отново детството, когато бабите ни правеха охлювчета или розички, както някои ги наричаха. Те се получават като след навиването на двете кори с плънката, се разрязва с нож на няколко парчета. Е, именно за тях говорим.
 
Ето какво ви е необходимо за рецептата:
 
- пакет кори за баница;
- чаена чаша и половина смлени орехи;
- пакет масло (125 г);
- половин чаена чаша олио;
- 1 ванилия на прах;
- 2 чаени чаши захар;
- 2 чаени чаши вода.

Как да приготвите баклавата на охлювчета ?

Взимате маслото и олиото и ги разтапяте в микровълновата, като с тях намазвате корите. За целта може да ползвате специална четка. Единият вариант е да мажете корите през две, като отгоре ръсите с орехи. След което да навиете по широката част, след което да нарежете на парчета и поставите в тавата. Другият начин, който да пробвате, е да разрежете двойните кори на 4 равни парчета, като едно по едно направите директно на охлювче.

Намажете дъното на тавата и след като подредите всички парчета, изсипвате останалата маслена смес отгоре. Ако има нужда, добавете допълнително. Баклавата се пече за около 10 минути на 180 градуса, след което фурната се намалява на 150. Хване ли златен загар, се изважда и директно се залива със сиропа, приготвен от двете чаени чаши захар и още толкова вода, плюс ванилията, пише Tialoto.bg

Тавата с охлювчетата се оставя да престои на хладно поне едно денонощие.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
66-годишна българка е убита от 80-годишния си приятел в Италия Мъжът се е самоубил  Китайски изтребители тормозят нидерландска фрегата край Хаваите Инцидентът е станал в международното въздушно пространство
Край на безплатното изследване на кърлежи от държавата Който иска да провери дали паразитът е носител на лаймска болест, ще трябва да брои най-малко 18 лева в частна лаборатория Регистрирани са три силни слънчеви изригвания тази нощ Те се класифицират въз основа на система, подобна на скалата на Рихтер
Марс преминава в знака на Телец на 9 юни - не бива да спорим Ето какво още ни очаква  Необичайната сделка на Apple с OpenAI - ключ за преодоляване на изоставането в AI Случващото се между двете компании показва колко се е променила властта в Силициевата долина
Макрон посрещна Байдън Американският президент е на визита във Франция Убийствата на пътя за размисъл на политиците Протестиращи се събраха в разлини градове на страната 
Цигара за 20 долара - кризата в Газа е страшна Един килограм замразени пилешки бутчета, които се предлагат само веднъж или два пъти седмично, скочи до 20 долара, над 10 пъти повече от предвоенната му цена Богданска и Башар Рахал ще водят "Биг брадър"? Очаква се шоуто да стартира през есента 
Нищо няма да остане в чинията: как да си направите вкусни и сочни пилешки бутчета Ето я тайната рецепта Бизнесът дава заплата 5000 лв. за такъв майстор, но няма В момента има обяви за стругари и фрезисти с по 4-5 хиляди лв. заплата, но такива кадри се намират трудно