Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Баклава охлювчета - как да я приготвите

Ключови думи: баклава, рецепта, охлювчета

Всеки знае, че по празниците е трудно да се спазва диета. Някои се лишават от руската салата или питката, но няма как да пропуснат сочната баклава по рецепта, която се предава в семейството от години. Тя е идеалният десерт за Коледа, Нова година, а защо не и за имените дни като Стефановден, Васильовден или Ивановден.

Най-лесната баклава става с готови кори. Обикновено се купува един пакет, който е достатъчен за една средна тава. Редят се две по две, като между тях се слагат смлени орехи, препържено олио и захар. После едно – прави се сироп и се залива.

Ако тази година искате да си хапнете вкусна баклава, но търсите по-различна рецепта, ще ви накараме да се върнете отново детството, когато бабите ни правеха охлювчета или розички, както някои ги наричаха. Те се получават като след навиването на двете кори с плънката, се разрязва с нож на няколко парчета. Е, именно за тях говорим.
 
Ето какво ви е необходимо за рецептата:
 
- пакет кори за баница;
- чаена чаша и половина смлени орехи;
- пакет масло (125 г);
- половин чаена чаша олио;
- 1 ванилия на прах;
- 2 чаени чаши захар;
- 2 чаени чаши вода.

Как да приготвите баклавата на охлювчета ?

Взимате маслото и олиото и ги разтапяте в микровълновата, като с тях намазвате корите. За целта може да ползвате специална четка. Единият вариант е да мажете корите през две, като отгоре ръсите с орехи. След което да навиете по широката част, след което да нарежете на парчета и поставите в тавата. Другият начин, който да пробвате, е да разрежете двойните кори на 4 равни парчета, като едно по едно направите директно на охлювче.

Намажете дъното на тавата и след като подредите всички парчета, изсипвате останалата маслена смес отгоре. Ако има нужда, добавете допълнително. Баклавата се пече за около 10 минути на 180 градуса, след което фурната се намалява на 150. Хване ли златен загар, се изважда и директно се залива със сиропа, приготвен от двете чаени чаши захар и още толкова вода, плюс ванилията, пише Tialoto.bg

Тавата с охлювчетата се оставя да престои на хладно поне едно денонощие.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Доналд Тръмп-младши се сгоди за модел с впечатляващо минало Доналд и Бетина започват връзката си през 2024 г., като двамата бързо привличат вниманието с публичните си появи ВКС потвърди 7-годишната присъда на Стойко Чепенлиев за смърт след побой и грабеж Присъдата е окончателна – младежът пребил до смърт съработник в стопанство, след като му взел 60 лв.
Като две капки вода сезон 14 започва през пролетта – новини, промени и всичко, което знаем Шоуто за имитации се завръща с нови звезди, възможни промени във лидерите и силен интерес от феновете – какво да очакваме този пролет Тези грешки унищожават телефона ви Въпреки че има много начини да удължите живота на батерията на вашето устройство, ето тези, които е добре да избягвате, ако искате да запазите дълготрайността на батерията си
ЕЦБ обяви, когато България влиза в еврозоната и какъв ще е точният курс лев-евро На 1 януари 2026 г. левът отива в историята – вижте какво още трябва да знаете Арести на топ полицейски шефове разкриват тайна война в МВР Полицаи, наркотици и съмнения за дългогодишна колаборация
Поморийчета с престижни награди от Национален конкурс Ето как се отличиха "Възраждане" към президента: Държавата е в сложна и кризисна ситуация (ВИДЕО) Костадинов попита Радев "за" лева ли е или еврото
Отборът на Бойко Борисов фалира "Витоша" Бистрица преустанови участието си във В група МВнР предупреждава, че стачка в Италия може да блокира полети на 17 декември Поради обявена национална стачка във въздушния транспорт са възможни закъснения и отмяна на полети
Празничен базар отвори врати в Царево Кметът Марин Киров уважи събитието Почина ученият Трендафил Кръстанов открил най-старата българска книга Откритието му във Ватиканската библиотека промени представите за началото на българската книжнина