Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Най-лесната рецепта за вкусна содена питка за Бъдни вечер

Ключови думи: содена питка, рецепта за содена питка, флагман

Бъдни вечер е онова време от годината, в което всички от семейството се събират около масата. А самата вечеря е истински ритуал, като на много места у нас се прави на пода, както едно време са яли нашите предшественици. Основното правило, което се спазва, е ястията да бъдат постни и нечетни, например 7, 9, 11...

Където има печка или камина, домакините отсичат дърво, наречено бъдник. То се пали от най-възрастния и трябва да е дебело, за да гори цяла нощ, чак до сутринта. После се взима от пепелта и се разпръсва из двора, с което се гонят злите сили.

Ошав, жито, печена тиква, орехи, сарми без месо, чушки с боб, са основните неща, които трябва да присъстват на масата. Но преди да ги приготвите, трябва да се заемете със содената питка, без която не може. Тя не бива да се прави с яйце, като много домакини винаги се притесняват дали ще бъде мека и пухкава, но и за това си има тънкости.

Ако търсите лесна рецепта за хляба за Бъдни вечер, който да омесите у дома, ви предлагаме нашата, която е много лесна за изпълнение.

Ето и необходимите продукти:
- 1 кг брашно;
- 100 мл. олио;
- 400 мл. вода;
- по щипка сол и захар; 

- лъжица оцет; 
- 1 ч. л. сода за хляб; 

Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в подходящ съд. Прави се кладенче и се изсипва содата, предварително загасена в оцета. Добавя се постепенно водата, която е добре да е хладка, като се бърка с дървена лъжица.

Получава се меко тесто, което накрая се доомесва с ръце. Оставя се настрани за около 30 минути.

Тестото може да разделите на три части. Първата трябва да е най-голяма, като я разпределите в тавата, в която предварително сте сложили хартия за печене. С останалите може да направите украсата, която е хубаво да включва житен клас и грозде, които са символ на плодородието. В някои краища на страната поставят и малки върбови клонки.

Содената питка се пече за около 40 минути на 180 градуса.

Да ви е сладко!

Източник: Tialoto.bg


 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Зевзек попадна насаме с актриса от филми за възрастни и много голи мъже, шашна ги с реакцията си Шегаджията им се подиграл сериозно, юноша пък опитал да се възползва от Бони на промоция Модел със смущаващо признание: Отказах да правя секс с баскетболна звезда и охраната му се отнесе лошо с мен Тя твърди, че е изоставена на остров
Победителката в "Ергенът" Адриана се пробва в музиката (ВИДЕО) Велчева има талант в пеенето Продават на търг светлинния меч на Дарт Вейдър, цената се очаква да е огромна Ценният артикул предизвиква голям интерес, наддаването ще е голямо
Златно правило - колко време трябва да ни отнема ходенето по малка нужда 21 секунди е прието за най-нормално Как да се отървем от паяците у дома Пускайте прахосмукачка редовно, особено в ъглите и зад мебелите
Майка уби сина си, насече тялото му с брадва и го е укри в бидон Трагедия в Италия За какво служи малкото копче на предпазния колан Основната функция на това интересно дизайнерско решение е доста полезна
Тигър уби работник в зоопарк в чужбина Починалият бе ръководител Разкриха последното желание на трагично загиналата Лаура Далмайер Тя не е искала тялото й да бъде местено при фатален инцидент в планината
Не е за вярване каква заплата получава Осимен в Турция Галатасарай позлати централния нападател В зоопарк разстреляха 12 здрави маймуни и дадоха труповете за храна на хищници Драма в Германия