Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Девет взеха лиценз за новия хляб, засега няма бургазлии

Ключови думи: Стоян Колев, Димитър Людиев, хляб, стандарт България, ГЕРБ, мелница Сливен 2003, хлебни изделия Подуяне, Нилана, Унипек, Савимекс, Яна 1 Д.Димитров, Стражица, Добруджа, Хлебмаш комерс

Нито един от големите производители на хляб в Бургаска област не е получил разрешение да произвежда по новия стандарт „България”. Три седмици след официалното му въвеждане, вече девет фирми са получили одобрение за производство, става ясно от регистъра на предприятията в Агенцията по храните. Засега обаче на пазара са пуснати партиди хляб само на една компания и само в най-големите градове.

Според списъка на агенцията по храните разрешение за производство на брашно, използвано за хляб по новия стандарт, са получили две мелници - софийската "София мел" и сливенската "Мелница Сливен 2003", съобщава „Дневник”. Те са заявили за производство трите възможни вида брашно - бяло, типово и Добруджа. Други седем компании пък са получили разрешение за производство на хляб с марката "България". Това са софийските компании "Хлебни изделия - Подуяне" (дъщерна компания на "Нилана") и "Унипек", добричката "Савимекс", търновската "Яна-1 - Д.Димитров" и "Хлебозавод Стражица" в гр. Стражица. Петте дружества са поискали да произвеждат трите хляба по стандарт - бял, типов и "Добруджа".

В регистъра на агенцията по храните е и пазарджишката компания "Хлебмаш комерс", която ще произвежда само бял хляб с марката "България", както и "Хлебопроизводство и сладкарство - Велинград", които ще произвеждат бял хляб и хляб "Добруджа".

в дните преди Великден на пазара са били пуснати и първите партиди с хляб по новия стандарт. Засега продуктите се предлагат само в София и в по-малката разфасовка от 650 грама. Цената на един хляб е 90 стотинки.

 

Според въведените стандарти, хлябът с марката "България" може да се произвежда само от брашно от I, II и II Б група, произвеждано от одобрени мелници. В него се допуска още вода, мая и сол.

Преди седмици общинското предприятие „Хляб и хлебни изделия” се похвали, че от създаването си досега винаги е работило по този стандарт. Засега обаче то не фигурира в списъка. Друг голям производител в Бургас е „Джейелпи” на общинския съветник от ГЕРБ Димитър Людиев, които е и шеф в регионалния и националния съюз на хлебопроизводителите. Още един политик в региона – бившият и настоящ кандидат за кмет на Айтос – Стоян Колев – се занимава с производство на хляб. Той пласира продукцията си основно в собствената си търговска верига „Перла”.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Направи гръмко изказване за Русия От Кремъл отдавна искат мир, твърди Лукашенко Новият папа е голям фен на... Лъв Четиринадесети е привърженик на италианския Рома
Много се харесват Памела Андерсън и Лиъм Нийсън - това ли е новата звездна двойка? Преследва я маниак Мъж тормози Анистън
Продават на загуба Бившата двойка иска да се отърве от имение Спират им парите? Скандал със Семен Новиков и Кирил Милов
Притеснителна информация за Варна Наркотици отведоха трима в арестите Извънредно: Крум Зарков се оттегля като секретар на президента Причината е идеята за референдум за еврото
Задава ли се потоп в областите Бургас и Ямбол  BG-ALERT с предупреждение за опасност Див екшън в Перник Четирима младежи са задържани
Голям проблем с водата в... Село Полковник Серафимово Гръмна бомба за него Ще води "белия балет"