Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ресторантьори пестят съставки от менюто, за да намалят разходите

Ключови думи: ресторантьори, разходи

Поскъпването на тока и горивата поставя бизнеса и всички нас пред сериозни изпитания. Някои ресторантьори започнаха да пестят от големината на кюфтето, от съставките в салатата, покривките и какво ли не. Други пък правят сложни сметки как да задържат работниците си във фирмата, при положение, че поскъпването на тока „изяжда” поне няколко заплати всеки месец, пише Нова тв. 

Ресторантьорството е семеен бизнес за Ивайло Минков и хората около него от години. Последната сметка за ток го изправила пред сериозна дилема. 

„Тежи ужасно! В момента електроенергията, която аз съм заплатил за миналия месец, е почти две работни заплати за двама служители. Това не е малко, нали. Аз винаги смятам нещата в работна ръка, защото там ми е наистина силата. В момента разходите са все едно съм наел още двама души, а пък те не вършат нищо”, обяснява той.

Петко Петков работи в ресторанта вече 13 години и забелязва как поскъпването и ограниченията заради пандемията се отразяват зле на бизнеса.

„Капацитет имаме да кажем - 90 места, които не се пълнят постоянно, както беше преди. В същото време и цените се повишиха, с около десетина процента. Принудени сме и ние леко да променяме цената. Просто всичко поскъпва”, посочи Петков.

Собственикът обаче не смята да пести за сметка на клиентите, въпреки че е чувал как вече го правят някои негови колеги. Вместо текстилни покривки, използват хартиени салфетки, за да пестят от прането, прибират подправките, не слагат лук в салатата.

„Хората намират някакъв начин да спестят, но ако сервираме на един господин една салата и не му дадем такъв прибор, ще бъде, как да кажа, непрофесионално. Нали все пак тази салта трябва да бъде овкусена по начин, който той харесва. Ако не е бяла покривката и ние спестим, също няма да е уютно. По този начин може да загубим клиенти, а не да ги спечелим. Икономията някой път вреди”, каза Ивайло Минков.

Той няма никакво намерение да съкращава хора. „Засега нямам никакви такива намерения. Моят персонал е дългогодишен. Има хора, с които работим от 29 години, добавя Минков. 

Смята, че проблеми с поскъпването на тока и горивата имат всички във всеки бизнес. „На пазара има много спекулации. Трябва да се появи някакъв регулатор и това да престане – и икономически, и политически. Аз така го виждам. Ако нещо се случи в света, а има такива механизми, големите държави и властимащите могат да предприемат мерки”, допълни Минков.

Дотогава единственото, на което ще може да продължи да разчита, е това, на което е разчитал години наред - помощта на екипа си в ресторанта и на семейството.

4
Коментара по темата
4.
бургазлия
17.10.2021 06:40:46
След като 1к лева те събарят си много зле. Още ли слагаш месо в кафето?
3.
тия тъпи ,, ресторантьори,,
16.10.2021 15:00:45
за толкова години ,, бизнес ,, щом не са създали постоянна клиентела
не стават за нищо

явно ще фалират
2.
До 1
16.10.2021 12:48:15
Е, ама по-тежко звучи имам ресторант, кафе и др. Отколкото да кажеш ми освен за чистач/ка друго не става от мен, защото повечето са нагласени и сами провъзгласили се, че видиш ли те готвели у тях, ама то загорял боб и мазна кухня с чия не всеки хапва, за това не им върви
1.
Мъчат се и отлагат фалита, който наближава
16.10.2021 11:53:04
Тези с пестенето от кюфте, салата и т.н. накрая ще си спестят и целият бизнес. Защо се мъчат, а не затварят? Бизнесът не е за всеки. Като не можеш - затваряш и отиваш да носиш чували на пристанището. Е, то в Бургас и пристанище си нямаме вече
  Добави Коментар
6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател
Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Българите бедни, но не щат под наем - 85% живеят в собствено жилище 85% имат свой апартамент, в Европа процентът е под 70
Задържаха мъж, пребил жена си Боят е предшестван от скандал Барикадиралият се бивш полицай в Пловдив се е предал
7 храни, които не трябва да ядете преди лягане Хапването на някои определени храни може да възпрепятства добрия сън Извадиха далака на жената от катастрофата с НСО, кракът ѝ е смазан 58-годишната Красимира е медикаментозно приспана
Намериха кокаин, трева и патрони в дома на Дъмпела Дъмпела бе задържан за намушкването в сърцето с нож ММА боеца Благой Иванов-Багата Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер
Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден  Река в Италия преля и предизвика мащабно наводнение Екстремното време удари особено силно северните италиански области Венето и Ломбардия