Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Португалски тартaлети с яйчен крем

Ключови думи: рецепта за тарталети, португалски тарталети

Ако някога сте били в Португалия, значи знаете, че един от най-популярните и вкусни сладкиши, които можете да опитате там, са португалските яйчени тарталети (Pastéis de Nata).

Те са направени от хрупкаво бутер тесто и са с кремообразен център от яйчен крем. Тези сладки са също толкова очарователни, колкото е едно пътуването до Лисабон.

Те съдържат само няколко съставки, а рецепта си има определена техника. Бутер тестото трябва да се приготви предната вечер, така че да има време да се охлади напълно, преди да го сложите във формите. Ако не искате да купувате форми за тарталети, можете да направите тези сладки във форма за мъфини. Разбира се можете да направите десерта и с готово бутер тесто, ако искате да ви е по-лесно.

Продукти за рецепта за 30 тарталети:

Време за подготовка: 30 минути; Време за готвене: 30 минути - общо 1 час

Необходими съставки за бутер тестото: 150 грама безсолено масло, меко; 1¾ чаши бяло/универсално брашно, ⅔ чаша вода; ¼ чаена лъжичка сол.

За пълнежа: 1 чаша захар; ⅔ чаша вода; 1 пръчка канела; 1 чаша и 6 супени лъжици, пълномаслено мляко; ½ чаша универсално брашно; 6 жълтъка; смляна канела, за поръсване.

Начин на приготвне:

1. Направете бутер тестото като в малка купа разбиете маслото (с мискер) до консистенция на заквасена сметана и добавите брашното, водата и солта. Смесете на ниска скорост, като остъргвате купата от време на време, докато сместа се събере и стане лепкава консистенция.

2. Прехвърлете я върху добре набрашнена работна повърхност и я оформете в правоъгълник. С помощта на набрашнена точилка разточете тестото в правоъгълник с дебелина 1-2 см. Покрийте със стреч фолио и оставете да почине 15 минути.

3. Махнете фолиото и разточете тестото във форма на квадрат, поръсете с още брашно, ако е необходимо. Разстелете една трета от маслото върху тестото. Запечатаайте и потупвайте тестото с точилката, прегънете тестото като пощенски плик. После отново разточете тестото в друг квадрат. Разстелете другата половина от останалото масло върху тестото. Потупайте тестото с точилката. След това навийте кората на руло .

4. Разпределете останалото масло по рулото. Накрая пак разточете тестото и го увийте в найлоново фолио. Приберете го в хладилник до много твърдо състояние, поне 2 часа, за предпочитане за една нощ.

5. Направете пълнежа: Загрейте фурната до 180 °. В средна тенджера комбинирайте захарта, водата и пръчката канела на силен огън. Оставете да заври и гответе за 1 минута, след това свалете от котлона и оставете да се охлади.

6. На леко набрашнена повърхност разстелете тестото и си нарежете равномерни квадратни филийки. Поставете всяка филийка във форма за мъфин или за тарталета като притискате с палец, така че тестото да е равномерно по дъното и страните на кухината и да се простирате на около 1 см над ръба на формите. Повторете с останалото тесто. Приберете в хладилник, докато стегне, 10 минути.

7. Междувременно в малка тенджера загрейте 1 чаша и 1 супена лъжица мляко на умерен огън, докато започнат да се образуват мехурчета за 4 - 5 минути. В голяма купа разбийте брашното с останалите 5 супени лъжици мляко. Продължете да разбивате, като добавяте горещото мляко бавно. Изхвърлете пръчката канела от захарния сироп и разбийте сиропа в млечната смес. Гответе на слаб огън, като бъркате непрекъснато, докато се сгъсти (10 до 12 минути).

8. Добавете жълтъците към сместа и бъркайте докато се комбинират добре, след което прецедете през сито с фина мрежа. Изсипете 1½ супени лъжици от топлия пълнеж във всяка формичка.

 9. Печете, докато тарталетите не станат златисто кафяви и хрупкави. Сервирайте ги леко охладени.

Източник: Tialoto.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Защо не бива да мием пода в петък - традицията, която крие мъдрост, а не суеверие Психолози и етнографи обясняват защо тази народна забрана е актуална и днес Вселената се усмихва на Рак и Скорпион: съдбата им се обръща от 18 декември Ново начало и дълбоко вътрешно пречистване за два знака, които излизат от сянката на ретроградния Меркурий
Как се съставят годишни финансови отчети за 2025 г. следното въвеждане на еврото от 1 януари 2026 г. След въвеждането на еврото в България на 1 януари 2026 г. счетоводството на предприятията ще се извършва в евро Кореспондентът на „Таймс” на Балканите който се пренесе за постоянно в София - Джеймс Баучер Статиите на „ирландецът с българското сърце“ са възможност английската общественост да се запознае със събитията в България
НС реши: Родителите на деца до 12 години - на гъвкаво работно време целогодишно „За" промените в Кодекса на труда гласуваха 166 народни представители Какво да правим с дребните пари при еврото - съвети от Л. Хампарцумян Преходният период, ограниченията за плащане с монети и най-сигурните варианти за хората след 1 януари
Почина легендарният военен кореспондент Питър Арнет Името му става световноизвестно през 1991 г., по време на първата война в Персийския залив Първи случай в България: Живи корали са задържани на „Капитан Андреево“ Екзотичните морски видове са открити в автобус от Турция за Северна Македония и са предадени за съхранение в музей
Най-голямата изненада в края на годината ще преживее тази зодия Ако сте родени под нея, очаквайте безобразен късмет! Лесна питка с късмети за Бъдни вечер Парчетата и скритите „късмети“ се тълкуват като знак за щастие през идващата година
Евростат: Годишната инфлация в България през ноември е над средната за ЕС и еврозоната В Европейския съюз годишната инфлация през ноември 2025 г. е 2,4 на сто, което е спад спрямо 2,5 на сто през октомври Черноморец Бургас къса с четирима Това са Калоян Кръстев, Стефан Трайков, Павел Георгиев и Тодор Чаворски