Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Добри срещу лоши въглехидрати – каква е разликата между тях

Ключови думи: въглехидрати, полезни въглехидрати, вредни въглехидрати

Въглехидратите са макроелемент, който е съществена част от обмяната на веществата в нашето тяло. Те са жизненоважни за редица метаболитни процеси, тъй като са основен източник на енергия за организма. Заради факта, че въглехидратите предизвикват скок в кръвната захар и злоупотребата с тях може да доведе не само до наднормено тегло, но и до диабет, те са сочени като главен виновник за редица здравословни проблеми. Именно заради това и нагласите към въглехидратите са поляризирани. Едни хора ги демонизират и предпочитат да ги премахнат изцяло от диетата си, а други ги предпочитат.

Не всички въглехидрати са еднакви. Затова и можем условно да ги разделим на добри и лоши, въпреки че такава научна класификация не съществува. Най-общо казано, лошите въглехидрати са онези, представляващи добавени захари, от които реално тялото ни няма нужда.

Какво точно представляват въглехидратите?

Въглехидратите са молекули, които имат въглеродни, водородни и кислородни атоми в състава си. В храненето въглехидратите се отнасят до един от трите макроелемента, разделени в три групи: монозахариди, дизахариди и полизахариди.

Монозахаридите са основната форма на въглехидратите. В тях се включват простите захари, като глюкоза и фруктоза.

Дизахаридите представляват две монозахаридни молекули, например лактоза или захароза.

Полизахаридите са вериги от повече от две монозахаридни молекули, свързани заедно, които включват и фибри и нишесте в състава си.

Основната цел на въглехидратите е да осигурят енергия на организма, както за движението на тялото, така и за извършване на всеки процес в него. Повечето въглехидрати се разпадат до глюкоза, която се използва за енергия, но в някои случаи крайните продукти от въглехидратите се складират и под формата на мазнини, които да се използват за енергия, но по-късно.

Фибрите правят изключение от правилото. Те не доставят енергия пряко на организма, а по-скоро подхранват добрите бактерии в храносмилателната система, от които зависи обмяната на веществата. Тези бактерии могат да използват фибрите за производство на мастни киселини, които някои от клетките могат да използват за енергия.

Каква е разликата между „добри“ и „лоши“ въглехидрати?

Вместо да разграничаваме така полярно различните видове въглехидрати, разделяйки ги на добри и лоши, което води до не особено правилно поддържане на здравословната връзка с храната, е по-добре да ги разделим на прости и сложни, каквито реално са.

Прости въглехидрати

Простите въглехидрати са монозахаридите и дизахаридите. Те са известни като така наречените „лоши въглехидрати“, които осигуряват бърз прилив на енергия. Примерите за прости въглехидрати са бял хляб, тестени изделия, захарни напитки, сладкиши и десерти, паста.

Сложни въглехидрати

Полизахаридите са съставени от сложни вериги въглехидрати, придружени с фибри и нишесте. Те условно се смятат за „добри въглехидрати“, тъй като при разпада им нивата на кръвната захар не скачат рязко, както при простите въглехидрати. Те съдържат по-дълги вериги въглехидратни молекули, които отнемат повече време на организма за разграждане и усвояване. Примери за сложни въглехидрати са зеленчуците, плодовете, бобовите растения, пълнозърнестите храни.

Вредни ли са всички въглехидрати?

Технически тялото може да функционира и без въглехидрати. На тази теория са базирани всички нисковъглехидратни диети и хранителни режими. Това обаче не означава, че въглехидратите са ненужни, напротив. Когато се консумират отговорно и в оптимални количества, те са здравословни и питателни за нашия организъм. Въглехидратите имат съществени ползи за здравето.

Според проучване, публикувано в „The Lancet Public Health“, диета с умерени количества въглехидрати намалява риска от ранна смърт повече, отколкото диетите, които изключват тези съединения. Онова, което е наистина съществено за здравето е да не се злоупотребява с рафинираните прости захари, които са в основата на редица здравословни проблеми.

Източник: Az-jenata.bg
 

2
Коментара по темата
2.
dam
26.08.2021 18:14:16
Ии защо тая тема слънце и сами го знаем...
1.
dam
26.08.2021 18:14:12
Ии защо тая тема слънце и сами го знаем...
  Добави Коментар
Горя жилище в Пловдив Жена е в болница Голяма авария във Варна Много хора са без вода
Пролетно надиграване на учители в Айтос Педагозите станаха хоротропци, учениците – зрители Самоубийство в Стара Загора Жена се хвърли от блок
Носталгия ли? Ето с какъв безумен хонорар върнаха Зуека Сумата бързо е накарала актьора да размисли Русия подкрепя 30-дневно прекратяване на огъня в Украйна, но с "отчитане на нюансите" Русия няколко пъти заяви, че въвеждането на продължително примирие зависи от създаването на механизми за наблюдение
Експерт със смразяващи данни за доходите на българите Проучването на ИПИ показва нарастване на процента бедни на годишна база спрямо 2023 г. Баба Ванга вдъхнови румънски хит  „Очите ѝ затворени, но вижда всичко“
Такси блъсна и уби мъж на пешеходна пътека Тежкият инцидент е станал тази сутрин в Русе Варненци на протест с искане за зоополиция Те настояват за по-строг контрол и ефективни наказания
Какво пропусна Путин в речта си за Деня на победата? Той се нуждае от този култ към победата, който създаде Най-богатите са виновни за 2/3 от глобалното затопляне 10% от милионерите на планетата причиняват най-големите щети на околната среда