Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Горещини, суха кожа, дехидратация... Яжте диня

Ключови думи: дехидратация, горещина, високи температури, диня

Лятото предлага разнообразие от плодове, които мнозина от нас похапват с удоволствие. Но ако попитате няколко човека кой е любимият им, със сигурност по-голямата част от тях ще отговорят, че това е динята. И има защо – сладка и разхлаждаща, тя се консумира с удоволствие в горещините.

Динята е най-добрият източник на вода сред плодовете – цели 92% от съдържанието. А според информация на Healthline, тя е пълна с полезни витамини като количеството на А и С е най-голямо. Освен това в нея има минерали като магнезий, калий и други важни хранителни вещества, например фибрите, които насърчават отслабването. Но не си мислете, че трябва да я консумираме само заради това нейно предимство.

Ето няколко оложителни промени, които се случват в тялото ви, когато ядете диня:

1. Качествено хидратиране

През лятото тялото отделя най-голямо количество вода чрез потта. А в топлото време човек може да загуби доста течности. За да си ги набави отново и да поддържа нормално ниво на хидратация, е добре да яде диня, защото, както стана ясно, по-голямата част от нея е вода. Добре хидратираният организъм не изпитва неразположения като умора, главоболие, раздразнение и може да се детоксикира по-лесно. От друга страна, колкото повече вода достига до клетките, толкова по-хубава и здрава е кожата.

2. По-сияйна кожа

И като стана дума за кожа, ето и друго предимство от консумацията на диня – за нейната правилна грижа в горещините, когато може да изгори или да стане по-суха. Съдържаща витамин С, динята спомага за производството на колаген в кожата. А той е много важен компонент за клетъчната структура и имунната функция, отговарящи за състоянието на най-големия орган на тялото. Освен това, яденето на диня помага и за зарастването на рани и пъпки, както и за намаляване на уврежданията, отново благодарение на витамините в нея.

3. Отслабване

Да, както стана ясно, динята влиза в много режими за сваляне на излишните килограми и влизане във форма. Макар да съдържа доста естествени захари, фибрите в нея са полезни за отслабване. Когато ядете диня, след няколко парчета, не само заради водата, вие бързо усещате ситост. Освен това, плодът е нисковъглехидратен. В едно средно голямо парче има само около 12-15 грама въглехидрати. Друго предимство на плода е, че е нискокалоричен, с което без проблем може да бъде приеман по време на режим и тренировки.

4. Подобряване на храносмилането при умерени количества от плода

Обикновено динята се яде за десерт или между храненията. Но може да я приемате и под формата на смути. Ако не прекалявате с количеството, стомахът ви няма да бъде надут, напротив, ще подобрите работата на храносмилателната си система, благодарение на фибрите в нея. Единственият недостатък на динята при хранене е, че понякога тя е по-трудносмилаема, ако човек прекали с консумацията ѝ. В този случай фруктаните, фруктозата и полиолите в нея имат способността да ферментират и предизвикат дразнене и подуване на стомаха, пише tialoto.bg

5. По-здраво сърце

Едва ли, когато ядете сладката диня през лятото, ви е идвало наум, че тя съдържа вещества като ликопен, оказващи положително влияние върху сърцето. Според анализ от 2013 г., цитиран от Eatthis, антиоксидантът във високи дози намалява високото кръвно. От друга страна аминокиселината в плода, наречена L-цитрулин, може да поддържа здравето на сърдечносъдовата система, особено по време на тренировки. Според Американската асоциация за сърдечни изследвания, динята е изключително полезна за сърцето, защото е богата на магнезий и същевременно нискокалорична.

6. По-бързо възстановяване след тренировка

Изследване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry доказва, че спортисти, които пият сок от диня непосредствено след тренировки, имат по-малко болки в мускулите и по-бавен пулс 24 часа след това. Това се дължи на веществото L-цитрулин.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи 
3-те най-важни фактора за щастлив семеен живот Принципите, върху които се гради успешен брак Откриха мъртъв изчезналия журналист Жоро Георгиев бе в неизвестност от няколко дни
Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла "Не ми харесва, че масово момичетата изглеждат като клонинги и губят индивидуалността си", обяви тя в интервю преди година Камион с боеприпаси катастрофира на АМ „Струма” Движението се пренасочва
Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Младенов остава в историята на романтичното предаване и като Ергенът, целувал най-много момите – цели 130 пъти, преброиха от шоуто Педагозите от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ отдадоха почит  на първите бургаски учители с оригинална  фотоизложба Разкрити са факти от живота и дейността на повече от 70 ярки фигури
Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Имат пестициди Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия
Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Косъм в тиквичките съсипа вкусната вечеря на фолк певицата Витамини и минерали, топящи мазнините Ускоряват метаболизма и помагат за отслабване