Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Колко ще ни струва великденската трапеза и скочили ли са цените преди празниците

Ключови думи: великденска трапеза, цени, флагман

На Цветница отбелязваме и последната постна неделя преди Великден. Даже и да не са отсъствали от трапезата, след седмица яйцата ще имат сигурно място на нея, предава Нова тв.

Заради двойно по-скъпите фуражи през тази година производствената стойност е скочила двойно. От производителя до магазина цената на яйцето пък скача с над 50%.

„То отива първо в търговец на едро. Говорим за такъв, който снабдява малки или средни магазини в населените места. Втората ръка е вече самият магазин. Там 50% напълно е възможно да бъдат сложени като цена върху нашата цена”, обясни д-р Вичо Вичев, прокурист на птицеферма в Козлодуй.

„От производителя до търговеца всяка работна ръка оскъпява продукта. През колко доставчици ще мине, толкова по-голяма ще е надценката. Сега другият момент е, че за празниците всичко скача”, каза Петя Узунава, управител на магазин във Враца.

Сериозен дъмпинг на българските яйца обаче правят вносните от Полша, но те далеч не са по-качествени от българските. Там Великден е по-рано и цялата нереализирана продукция идва у нас.  Затова е препоръчително потребителите да обръщат особено внимание на произхода. Друг е въпросът, че българският потребител е доста скептичен към истинността на опаковката.

Според специалистите човек може лесно да се ориентира по маркировката на самото яйце. Още повече, че и за качествен козунак са нужни качествени съставки.

Това е основното правило в една от шуменските пекарна. Там произвеждат различни видове козунаци – с мармалад, стафиди, локум. Производството отнема близо 4 часа. Готови смеси не се ползват, а почти целият процес е ръчен. Нещо, което допълнително оскъпява продукта, но, според пекарите подобрява вкуса.

Агнешкото също е поскъпнало. Голяма част от хората обаче са категорични, че търсят и купуват само българско месо.

1
Коментара по темата
1.
Е те така е
25.04.2021 14:52:06
Само не мога да разбера, защо всеки един празник или какъвто и да е друг повод, се превръща от Българина в поредната причина да се наплюска като прасе и да се напие до безпаметност. И за тази си цел, пазарува като малоумник. Е, много ясно, че ще се вдигат цените, те търгашите и хотелиерите такива ги чакат с кеф.
  Добави Коментар
Лавров: Русия постепенно се отказва от термина "неприятелски държави“ Има страни, чиито правителства са неприятелски настроени към нас, добави министърът Очаква ни лято в есента Октомври и ноември ще са с по-малко валежи от обичайното
АМ "Европа" се оказа полумагистрала - обикновено шосе Лентите са стеснени с по 25 см, а на места скоростта е ограничена до 90 км в час Катето Евро чака внуче, но получи куче Младото семейство Кадиеви се сдоби с куче, което и двамата наричат „бебчо“
Община Бургас и Eldrive събират електрически автомобили от цялата страна на 20 септември на Морска гара Фестивалът на електромобилността е част от програмата на “Европейска седмица на мобилността“, която се организира за 12-та поредна година в Бургас Бисквитки с парченца шоколад и портокалова кора Ето как да ги приготвите
Тръмп завежда дело за клевета срещу New York Times за 15 млрд. долара Президентът на САЩ обвини вестника в лъжи за него, семейството му и бизнеса му Първи подробности за жената, намерена в гребния канал Предстои аутопсия да изясни точните причини за настъпилата смърт
Пияни тийнейджъри уринираха в супа, глобиха ги Скандалът разтърси най-голямата верига за хот пот – съдът в Шанхай обяви родителите на младежите за отговорни Автомобил се вряза в кафе-закусвалня Колата помете маси и столове, няма пострадали
Три шампионски титли за състезателите на ШК „Бургас-64“ в Приморско Гросмайсторите Мартин Петров, Борис Чаталбашев, Радослав Димитров и Васил Спасов изведоха бургаския тим до републиканския връх в класическия, ускорения и блиц шахмата Започна последният етап от реконструкцията на булевард "Ал. Стамболийски" в София Крайната точка е натовареното кръстовище с бул. "Константин Величков"