Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Карамелизиран ябълков кейк - едно от най-вкусните кулинарни изкушения

Ключови думи: Рецепта за карамелизиран ябълков кейк, ябълков пай, ябълков кейк, флагман

Ябълковият сладкиш е непреходна класика. С ябълки може да приготвите  – кекс, пай, крамбъл, торта, брауни – стотици са вариантите и възможностите за използването им. Десертите с тях имат страхотен вкус и аромат, а сериозното им предимство е, че се приготвят с плодове, които са достъпни целогодишно. Една вкусна и лесна рецепта за карамелизиран ябълков кейк.
 
Ето нужните продукти:
1 ч.л. масло
1 с.л. мека кафява захар
180 г захар
1/2 ч.ч. гореща вода
3 ябълки "Грени Смит"
щипка канела
165 г безсолно масло
1 1/2 шушулка ванилия
200 г заквасена сметана
3 големи яйца
230 г брашно
220 г захар
1 ч.л. бакпулвер
1/3 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол

Начин на приготвяне:

1. Обелете ябълките и отстранете вътрешността им със семките с помощта на специален уред. Нарежете на кръгчета. Поставете кръгчетата ябълки във вода с лимонов сок, за да не потъмнеят.

2. Намажете с масло тавичка или форма за печене. Поръсете кафявата захар.

3. В тиган сипете 180 г захар и изчакайте да се карамелизира, като разбърквате лекос помощта на силиконова шпатула. Щом се образува тъмнозлатист карамел, добавете горещата вода.

4. В купа сипете брашното, содата бикарбонат, бакпулвера, захарта и канелата. Добавете маслото на стайна температура и разбийте с помощта на миксер до хомогенност. Накрая добавете 100 г заквасена сметана и разбийте отново.

5. В друга купа разбийте яйцата с останалата заквасена сметана. Добавете остърганата вътрешност на шушулките ванилия и разбъркайте. Добавете сместа към сместа с брашно и масло. Разбийте с помощта на миксер, на висока скорост, в продължение на 2 миунти.

6. Изсипете карамела върху кафявата захар. В него подредете кръгчетата ябълки, като ги застъпвате. Върху ябълките изсипете кексовата смес. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 170 градуса 35 минути, след това намалете на 160 градуса и печете още 10-15 минути.

7. След като извадите сладкиша, поставете голяма чиния върху тавата. Изчакайте няколко минути и обърнете сладкиша. Гарнирайте с бита сметана.

Източник: Дарик

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Ежедневно в страната ни влизат стотици камиони, които внасят храни от трети страни Фънки призна за страшна болест Хилда Казасян направо изтръпна по време на шоуто от думите му
Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Обработвани ли са тревните площи в София Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Шоуменът се подложил на експериментална терапия, която давала учудващо добри резултати
Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Козунак от Александрийско тесто! Уникален е! Приготвянето става бързо и лесно, а вкусът е повече от уникален – всички го харесват
110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство Това показват наблюдения на Института за социални, синдикални изследвания и обучение Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Заемите надминаха 100 млрд. лв.
КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден С особено внимание ще се следят стоките с етикети за биопроизход Тази новина чакахме от синоптиците: Идете на Южното Черноморие, само там няма да вали! Причината за усилване на валежите е, че България се намира под южната периферия на антициклон, позициониран над Украйна и Молдова
Мъж спука от бой 19 г. момиче, после го качи в колата си и си плю на петите Малко по-късно двете лица са открити в частен дом в града. Установени са видими следи от насилие върху момичето Хапвайте това на закуска и кажете „сбогом” на излишните килца Днес сме решили да ви кажем какви неща трябва да включите в менюто си за закуска, ако искате моментално да се сбогувате с мазнинките