Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Всички полудяха по този солен карамелено-шоколадов мус

Ключови думи: шоколадов мус, солен карамелено-шоколадов мус, флагман

Предлагаме ви рецепта за лек, но и доста вкусен десерт. Това е карамелено-шоколадов мус с осолено масло. Няма какво повече да кажем за този десерт, освен че само една хапка от него ще ви остави абсолютно безмълвни, потопени в истинска наслада. Мусът е особено подходящ за хора, които обичат сладолед с вкус на солен карамел.

За тази рецепта (за 6 чаши) ще ви трябват следните продукти: 1/2 чаша захар; 3 супени лъжици осолено масло на кубчета; 3/4 чаша течна сметана; 180 грама черен или полусладък шоколад, натрошен/настърган; 4 големи яйца, разделени на белтъци и жълтъци; 1/4 ч. ч. морска сол.

Приготвяне:

Разпределете захарта равномерно по дъното на широк тиган/тенджера. Загрейте захарта на умерен огън. Когато започне да се втечнява по краищата, използвайте топлоустойчива шпатула, за да плъзнете много внимателно втечнената захар към центъра. Наблюдавайте внимателно, тъй като след като краищата започнат да потъмняват, захарта е в опасност от изгаряне. Продължете да готвите, като разбърквате много внимателно, докато цялата захар се разтопи и започне да се карамелизира.

Когато карамелът е с наситен кехлибарен цвят и започне да пуши, изчакайте малко, за да замирише съвсем леко на изгорял, след това го отстранете от огъня. След това добавете към него маслото и разбъркайте сместа на слаб котлон, докато маслото се разтопи и се получи хомогенна смес.

След това добавете към сместа течната сметана и отново бъркайте, докато малките късчета карамел се разтопят напълно. Някои от тях може да се окажат упорити, така че бъдете търпеливи. След като карамелената смес стане гладка, добавете към нея настъргания или натрошен шоколад, като разбърквате внимателно, докато и шоколадът се разтопи и сместа стане гладка.

Изсипете муса в голяма купа и го оставете да престои, докато не се охлади до стайна температура. След като вече не е топъл, добавете жълтъците в него. В отделна купа разбийте белтъците на сняг. Сипете 1/3 от разбитите белтъци в шоколадово-карамеления мус и отгоре поръсете с морската сол (тя трябва да е по-фина).

След това добавете и останалите разбити на сняг белтъци към сместа и разбъркайте хубаво. Разделете муса в 6 чаши за сервиране или го прехвърлете в декоративна купа за сервиране и охладете поне за 8 часа. Можете да сервирате муса с допълнително разбита на пяна сметана.

Източник: Tialoto.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Спа с 53-години по-голям мъж и сподели, че... "Когато бяхме само аз и той, нещата бяха много по-нормални, отколкото хората предполагат", казва Холи Мадисън за връзката й с Хю Хефнър Осъществяват спешен ход Милов и Новиков свикват извънреден брифинг
Забърка се в скандал Напи се жестоко, може би заради изпадането 86-годишен милионер е обвинен в изнасилване на 4 жени Проблеми за Смоуки Робинсън
Бивш държавен секретар на САЩ в бургаска компания на "Стамфорд Бридж" Кирил Евтимов и Кери с интересен диалог Брат й реализира за крайното 7:6 между Интер и Барса, а тя е... Киара е звезда в Инстаграм
Каза големи думи след драмата в Шампионска лига Ямал вижда бъдещето си в Барса, сигурен е, че ще ликува с тима в ШЛ един ден Градушка изпочупи стъкла на коли в... Село в Асеновградска област побеля
Тръмп с коментар за ескалацията на напрежение между Индия и Пакистан От САЩ искат конфликтът да спре Сблъсък между тийнейджърски банди в София Те най-вероятно са част от така наречените "локали"
Ключов момент в "Ергенът" Един от мъжете ще говори с майките на дамите, които го вълнуват МВнР отговори на Путин "Присъединяването на Република България към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) е суверенно решение"