Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Рецепта за вкусни постни сарми с гъби

Ключови думи: рецепта за постни сарми, сарми, постни сарми, флагман, бъдни вечер сарми

По стара българска традиция, на Бъдни вечер се ядат само постни ястия. На масата на всяко семейство трябва да има нечетен брой гозби, като обикновено всички ние избираме между 7, 9 или 11.

Едно от основните неща, което всяка домакиня приготвя за празника, е обреден хляб. В него не бива да има яйце, масло или мляко. Ето защо много от рецептите са със сода. Друго нещо, което се консумира за обяд или вечеря, са чушките, пълни с боб и постните сарми.

Тъй като навън вече е студено и в много къщи вече се намира кисело зеле, то днешната ни рецепта е за сарми. Само че те не са с кайма, а с гъби и праз лук.

Ето и рецептата:
- 1 праз лук;
- 400 г гъби печурки;
- 150 г ориз;
- 1 кисела зелка;
- 1 среден буркан доматен сок;
- олио на вкус;
- 1 кубче гъбен бульон;
- 1 с. л. пресен или замразен магданоз;
- 1-2 средно големи моркова;
- сушен джоджен на вкус;
- сол на вкус;
- по 2 щипки кимион, червен и черен пипер, чубрица.

Как да приготвите постните зелеви сарми?
Почиствате и измивате хубаво гъбите, морковите и праза. Нарязвате ги на ситно.

В подходящ тиган слагате малко олио и запържвате зеленчуците докато омекнат. Добавят им солта, чубрицата, червения и черния пипер.

Измивате ориза, за да поври със зеленчуците, като слагате малко топла вода и натрошавате гъбения бульон. Бъркате енергично с дървена лъжица, за да не загори.

Накрая добавяте нарязания магданоз, сухия джоджен и доматите (в случай, че ги сложите по-рано, оризът по-бавно ще се свари) и оставяте на котлона за 2-3 минути. Ако има нужда, слагате още малко сол.

Взимате зелето и си подготвяте листата за сармите. Колко броя ще ви трябват зависи от това какво количество плънка поставяте. Някои ги обичат много дребни (за предпочитане за количеството ориз), други ги приготвят с големината на един юмрук.

Свивате сармите и ги редите в кръг в подходяща тава или глинен гювеч (от вътре навън), на дъното задължително слагате малко олио. Заливате с малко вода и зелев сок, като ги оставяте на умерена фурна за около час, час и половина.

Източник: Tialoto.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Зеленски с коментар за ситуацията в Покровск Думите му нямат нищо общо с твърденията от Москва Жестока вражда между банди в Брюксел Двама са ранени
Бавят Бюджет 2026 заради санкциите срещу „Лукойл“? Заради тях приходите намаляват с 1 млрд. евро Затварянето на рафинерията в Бургас води до тежък недостиг на средства и затруднява изпълнението на заложените цели, коментира икономист Колин Фарел се напи зверски и вбеси Том Крус 46 дубъла за една сцена
Бърз трик за по-лесно заспиване Може да помогне Всички ли мразят Слави? Тв водещият с безпрецедентен ход във фейсбук Публична тайна е, че други политически лидери имат модератори, които управляват публичните им страници и те блокират троловете
Безпрецедентна ситуация в Биг Брадър Участник крещи: "Каам ти, каам ти" Трилърът със Светльо Вуцов продължава Не е ясно дали ще играе за националите
Алекс Грозданов обра аплодисментите в Полша В идеалния отбор е Мъж се направи на жена в "Ергенът" Иронизира участничка
Какво се случва с водата в голям роден град? Хора са притеснени Круизен кораб заседна в Дунав На румънска територия