Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Двоен скок: 100 лева струва трапезата на Бъдни вечер

Ключови думи: бъдни вечер, трапеза, цена, семеен бюджет

Трапезата за Бъдни вечер тази година ще ни излезе почти двойно по-скъпа, заради скока на цените на основни продукти. Ако за миналата година между 40 и 80  лева са били нужни за четиричленно семейство, за да посрещне християнския празник, сега при всички случаи пригответе поне 100.

Както се знае, на масата трябва да има минимум 7 и максимум 11 постни ястия, затова и покупките не са никак малко. Задължителни блюда за празничната вечер са постна питка с паричка, боб на фурна или яхния, лозови и зелеви сарми, пълнени чушки с боб, ошав, жито, плодове, печена тиква, ядки.

Едно от основните традиционни ястия – бобът, който е на почит на празничната трапеза, върви средно по 3,72 лв. за кг. на едро, което е с 8,5% повече от миналата година по това време. Пакет боб от 500 г. в момента струва около 3 лева в магазина. Добавките  за ястието - зеленчуците, нужни за яхнията или бобената чорба, няма да ви излязат много – глава лук, два-три моркова, чушки и домат  ще ви струват не повече от 3-4 лева.

Ако не сте си изсушили чушки, които да напълните, може да си купите пакетче от 5-6 бройки, за около 2,50-2,80 лв.

Тази година и  цената на зелето никак не е щадяща – тя е с 15% по-висока от миналия декември, като по борси и тържища върви по 63 ст. за килограм. Сега кило зелки най-често се търгува по 90 ст. или по левче за килограм, заради което и много от домакинствата сложиха по-малко количество в бидоните за зимнина, пише lupa.bg.

Колкото и да е незабелязано, вдигна се и цената на ориза, който в момента се намира за 1,90 до 2,40 лв. за килограм, така че автоматично и сармите за празничната трапеза ще ни излязат по-скъпи.

Що се отнася до сармите – лозовите листа са по-евтини от зелевите – цената им тръгва от 1,50-1,70 лева и достига до 2-2,50 за буркан от 700 мл. Килограм кисело зеле струва до 1,50 лв. Колкото до плънката, традиционно тя се прави с ориз и стафиди. 100 грама стафиди можете да купите за 1,20-1,30 лв.

Различно е положението и с традиционната погача – цената на брашното е нараснала с 6,3% за година и на едро е малко над 1 лв. за кг. В магазина, за кило обикновено бяло брашно трябва да отделим около 1,50.

Потребителите най-много се ядосват на цената на олиото, чието поскъпване е наистина рекордно – то скочи с цели 25% до 2,57 лв. на едро за бутилка от един литър. В момента в повечето магазини, бутилката струва около 3-4 лева.

Празничната баклава също ще бъде ударена от ценовите промени, заради скъпата захар – цената й се е покачила с  8% от миналата година. В момента, цифрата на едро е 1,34 лв. за кг.. В момента пакет захар, особено ако държите на по-безвредната кафява или тръстикова ви излиза най-малко 2 лева за килограм, а на повечето места и до 2,50-2,80 лв., освен ако няма намаления.  

Тази година салатата все пак няма да ви излезе твърде солено, освен ако не добавите глезотии като бейби спанак, рукола и семки. Цените на оранжерийните домати се понижиха през миналата седмица с 22% до 2,05 лв. за кг. на едро. Така те са с 8,5% по-евтини от декември миналата година.

Оранжерийните краставици пък са с 16% по-ниски на годишна база. По пазарите и хипермаркетите може да ги купите от 2 до 3,50 лева, в зависимост от това дали са внос или родно производство. Българските се намират за около 2,20 за кило.Естествено, зеленчуковото предястие може да ви излезе и без пари, ако сте направили зимнина – чушки, или царска туршия.

Празничният сладкиш – дали ще е тиквеник или баклава ще ви удари в джоба най-вече с цените на орехите. 500 грама орехи с черупки се продават по веригите за около 3,80 лева. Ако обаче купувате от магазините за ядки, цената скача и белените отиват на 16 лв. за килограм. Ядките обаче се  предлагат на пазара и пакетирани, като 100 грама например са 1,80-2 лв.

Самата тиква върви сравнително евтино. За 3-4 лева бихте могли да си купите необходимото количество за тиквеник и печена тиква. Корите за баница варират от 1,50 до 2,50 лева в зависимост от производителя. А килограм захар (за баклавата ще ви трябват големи количества) струва около 2 лв.

Задължителният ошав се предлага в микс от сушени плодове в пакетчета – най-често ще ги намерите със сливи или фурми. 300-400 грама бихте могли да си купите за около 2,50 – 4 лв.

И, естествено, всеки ще нареди и плодове на масата за Бъдни вечер. Ябълките пък са поскъпнали с около 9% за година. В повечето хипермаркети, най-ниската цена за най-консумирания плод е около 1,60-1,70 за килограм. По-скъпите сортове обаче вървят между 2,50 и 3 лева. Портокалите вървят по около 1,60 до 2 лева в различните магазини, мандарините – към 2,50, а бананите между 1,80 и 2,60, като на промоция ги предлагат и за 1,69.  Това е и вариантът да купите по-голямо количество от южните плодове, което ще ви спести някой лев от празничния бюджет.

Разбира се, сметката ви ще скочи, ако включите вино в менюто – пригответе още поне 20-ина,30 лева за две бутилки червено вино.

За тези, които искат да наредят по-бързо празничната трапеза, без да стоят до печката, има вариант. Те могат да си купят направо готов комплект с постните ястия. Това може да стане и с обаждане по телефона  в ресторантите, а има и вариант за поръчка онлайн. Цените на менютата са различни – най-евтините струват 30-ина лева, но по-богатите менюта са до 100-120 лева в по-скъпите заведения, които предполагат и по-качествени продукти.

6
Коментара по темата
6.
_nib_
22.12.2020 08:09:21
Чекайте да въведем еврото...Те тогава ще е глад и едри въшки.
5.
пенсионер от карнобат
22.12.2020 00:01:49
Алоуууу... Ку-Ку какви 100 лева. Половин литър домошарка гроздова и за мезе си лапам пишката... айде готово...без пари толкова...
4.
Аз
21.12.2020 22:53:40
Кви 100 лева бе!? 2 кила пържоли са 15 лв и готово с малко гарнитура и вино...
3.
До 1
21.12.2020 20:53:50
Сирене и яйца???
2.
И още мнение
21.12.2020 20:23:44
и плодовете да добавим, като за 4 човека на Бъдни вечер стигат 4 мандарини, 2 портокала, а след останалото ядене даже вече нямаме и желание, да станат 50 лева!!!
1.
Мнение
21.12.2020 20:22:00
За Бъдни вечер:
- 250 г. боб Кръстев - 1,1
- кисело зеле домашно - 1,20
- Чушки - 12 броя замразени - 1,5
- яйца 3 бр.- 0,75
- сирене 300 г. - 2,4
- лозови листа - 2 лв.
- гъби за постните сарми - 350 г. - 2,5
- ориз - 150 г. - 0,5 лв.
- салати постни два вида - 5 лв.
- ядки, сушени плодове - 10 лв.
- люти чушки - 1,5 лв.
- хляб Италиански - 1,9 лв.
- вино - 1,5 л. - 10,5 лв
Е нашата сметка е 40,85 лева, ако добовим и 0,5 л ракия домашна - 4 лева, стават 45 лева!
Какви 100 (сто) лена Ви гонят, не разбирам?
  Добави Коментар
Направи голям удар Повиши драстично цената на играчи на Гьозтепе Избухна за Семен и Рамбо Станка Златева с интересни размисли
Страшна жега в... Териториите на Великобритания Жесток побой в България На футболно игрище
Златева към Милов: Кирчо... Председателят на федерацията смята, че борецът прекалява Министерството на туризма даде началото на Francofolies de Bulgarie 2025 Сътрудничеството е част от развитието на културния и фестивален туризъм
"За Насар може, а за мен не" Милов с интересна теза Ужасна трагедия край голям курорт Почина бебе
Каза за Роналдо Не са приятели, но се уважават Приятел на Гришо изби рибата Рубльов каза за Световното клубно
Претърпя жестока катастрофа С мотор "Трябва да има повече жени като нея" Смята Диона за Даниела Рупецова