Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Рецепта за най-вкусното ашуре

Ключови думи: ашуре, рецепта за ашуре, флагман

Ашуре, крем-карамел, мляко с ориз, крем Ванилия, бисквитена торта. Помните ли още тези класически десерти или се сещате за тях само, когато отворите дебелата книга с рецепти на баба? Всички тези сладки изкушения, макар и малко позабравени са толкова вкусни и лесни за приготвяне, че заслужават вниманието на новака в кухнята. Ашуре е десерт познат на всяка домакиня и като цяло всяка домакиня приготвя ашуре по свой начин. Само варено жито с ядки и захар, със или без нишесте, със или без аромати. Вариантите са много. Поместената тук рецепта за ашуре е една от най-разпространените и най-пълните рецепти за приготвянето на този десерт, директно излязла от безценната тетрадка с рецепти на баба.

Необходими съставки

жито 500 грама
захар 1 чаена чаша
орехи 1 чаена чаша
стафиди 1 кафена чаша
нишесте 1 супена лъжица
ванилия 1 брой
канела 1 чаена лъжица

Първо трябва да почистите житото от наранените зрънца, ако има такива. След това го измивате добре и слагате да ври на слаб огън до пълното му омекване, като следите да има достатъчно вода по време на варенето и разбърквате от време на време, за да не загори.

След като житото е добре сварено го отцеждате от водата, отделяте една трета от него на страна, а останалите две трети претривате през цедка или пък пасирате с блендер / кухненски робот до получаване на каша. Към получената каша добавяте отделеното на страна сварено жито, захарта, смлените орехи, стафидите, както и нишестето, което сте разтворили предварително в  ½  кафена чаша студена вода. Ако нямате розова вода (която трябва да добавите след като ашурето е сварено) в този момент може да добавите няколко капки есенция ванилия или пък една ванилия на прах.

Разбърквате добре получената каша и връщате тенджерата на котлона, където варите ашурето още около 7-8 минути, като бъркате непрекъснато, за да не загори. След като свалите от огъня разпределяте ашурето в купички, като капвате по 2-3 капки розова вода във всяка купичка, за да го ароматизирате. Ако обаче нямате розова вода не се тревожете, тя допълва чудесно вкуса на ашурето, но не е фатално и да я пропуснете.  Поръсете с канела и сервирайте, след като ашурето се желира. Може да украсите със стафиди или орехи.

Източник: supichka.com

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Мощен дъжд от пари ще се лее над тези зодии през лятото Предстоящият сезон им е подготвил невероятни подаръци Тези диетични продукти вредят на здравето, забравете за тях Те възбуждат апетита и ви принуждават да ядете още повече, което елиминира възможността да отслабнете
Продължават предизборните срещи на кандидатите за народни представители от "БСП за България" Днес среща се проведе в село Брястовец, където освен инж. Парушев Нарязвам една ябълка в тестото и пека, после само мажа с крем и става турбо вкусотия! Фин вкус, нежна консистенция и разкошен аромат, който ще изпълни къщата
Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и Анкарският университет подписаха меморандум за сътрудничество Зам.-ректорът проф. Севдалина Турманова посрещна гостите от Турция Христо Иванов: Защо сега не е моментът да си правим експерименти с България От името на коалицията ПП-ДБ той отправя оферта към избирателите да бъде  продължено обръщането на модела на икономическа политика, започнато при тяхното управление
Култова световна марка е пред фалит Тя беше взела и от пазарния дял на Найк Внезапно почина главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев Той беше само на 55 години
Академичното ръководство на Анкарския университет се срещна с областния управител на Бургас По време на срещата бяха обсъдени възможности за сътрудничество между университетите в Бургас и Анкара Кмет е обвинен в корупция след измама от „ясновидка” Тя го призовала да ремонтира къщата ѝ и да плати за почивките ѝ с публични средства
В сезона на диворастящите гъби: Берат ги хора без подготовка Търговците на гъби трябва да имат задължителен сертификат С 4,29 промила шофьор "уцели" бордюр От удара са настъпили материални щети