Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Рецепта за най-вкусното ашуре

Ключови думи: ашуре, рецепта за ашуре, флагман

Ашуре, крем-карамел, мляко с ориз, крем Ванилия, бисквитена торта. Помните ли още тези класически десерти или се сещате за тях само, когато отворите дебелата книга с рецепти на баба? Всички тези сладки изкушения, макар и малко позабравени са толкова вкусни и лесни за приготвяне, че заслужават вниманието на новака в кухнята. Ашуре е десерт познат на всяка домакиня и като цяло всяка домакиня приготвя ашуре по свой начин. Само варено жито с ядки и захар, със или без нишесте, със или без аромати. Вариантите са много. Поместената тук рецепта за ашуре е една от най-разпространените и най-пълните рецепти за приготвянето на този десерт, директно излязла от безценната тетрадка с рецепти на баба.

Необходими съставки

жито 500 грама
захар 1 чаена чаша
орехи 1 чаена чаша
стафиди 1 кафена чаша
нишесте 1 супена лъжица
ванилия 1 брой
канела 1 чаена лъжица

Първо трябва да почистите житото от наранените зрънца, ако има такива. След това го измивате добре и слагате да ври на слаб огън до пълното му омекване, като следите да има достатъчно вода по време на варенето и разбърквате от време на време, за да не загори.

След като житото е добре сварено го отцеждате от водата, отделяте една трета от него на страна, а останалите две трети претривате през цедка или пък пасирате с блендер / кухненски робот до получаване на каша. Към получената каша добавяте отделеното на страна сварено жито, захарта, смлените орехи, стафидите, както и нишестето, което сте разтворили предварително в  ½  кафена чаша студена вода. Ако нямате розова вода (която трябва да добавите след като ашурето е сварено) в този момент може да добавите няколко капки есенция ванилия или пък една ванилия на прах.

Разбърквате добре получената каша и връщате тенджерата на котлона, където варите ашурето още около 7-8 минути, като бъркате непрекъснато, за да не загори. След като свалите от огъня разпределяте ашурето в купички, като капвате по 2-3 капки розова вода във всяка купичка, за да го ароматизирате. Ако обаче нямате розова вода не се тревожете, тя допълва чудесно вкуса на ашурето, но не е фатално и да я пропуснете.  Поръсете с канела и сервирайте, след като ашурето се желира. Може да украсите със стафиди или орехи.

Източник: supichka.com

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
По част от АМ"Тракия" ще бъде възстановено движението в двете платна  В следобедните часове ще е пропуска трафика в участъка между 24-и и 33-и км Пътуваме до Виетнам - без виза Президентът Румен Радев и генералният секретар на Виетнамската комунистическа партия То Мал приеха декларация за стратегическо партньорство.
Чудно явление над София Засия рядко виждана дъга 5 най-удобни начина да плащаш с криптовалути в България през 2026 г.
Много вятър по морето Ще има и валежи Санкциите на ЕС развеселиха Путин, Брюксел започна тоалетна война с Русия Мисля, че наистина биха им били необходими в сегашната ситуация, коментира той вестта за забрана на износа на WC чинии, бидета и мивки 
Меси подписа договор до 2028 година Остава в Маями Два руски самолета навлязоха във въздушното пространство на Литва  Испански изтребители патрулират района
Спортна надежда уби баща си Жънеше успехи във Формула 3, сега е в килията Обезумял от ревност гурбетчия преби до смърт жена си Пиян и дрогиран я удрял по главата пред невръстните им деца
Огромна трагедия! Момче почина след ухапване от змия Баща му е направил фатална грешка Двама рибари извадиха 292-сантиметрово "чудовище" от язовир Рекордът им може да не бъде признат