Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Есента ухае приятно: Как да приготвим най-вкусния ябълков пай

Ключови думи: ябълков пай, рецепта за ябълков пай, флагман

Есента ухае доста приятно, особено ако във фурната печете някой сладкиш с ябълки. Ароматът на леко запечения и карамелизиран плод е истинско изпитание за небцето. Освен кекс, баница или щрудел, може да си направите и страхотен пай. 

Ябълковият пай е доста по-различен от нашите тестени десерти. Най-често се приготвя с маслено тесто и не изисква кой знае какви умения в кухнята. Затова днес ви предлагаме една рецепта за него, която да опитате у дома. 

Ето и какви продукти са ви необходими: 

За тестото

- 300 г. брашно; 
- 100 г. захар; 
- 1 яйце; 
- 200 г. студено масло
- щипка сол; 
- пудра захар за поръсване. 

За плънката

- 750-800 г. ябълки; 
- 4 с. л. захар; 
- 1/2 ч. л. сух джинджифил; 
- 1 ч. л. екстракт от ванилия; 
- 2 с. л. ром; 
- половин шепа златни стафиди;
- щипка канела; 
- сока от половин лимон + малко настъргана кора. 

Как да приготвите вкусен ябълков пай? 
Тази рецепта за пай е малко по-различна. Вместо сурови, се използват леко сварени ябълки. За целта се измиват, почистват се добре и се нарязват на средни парченца. След което се слагат да поврят на котлона заедно със захарта, ванилията, рома, стафидите, канелата и лимоновия сок. После настъргвате малко от кората на цитруса. Разбъркват се и след 1-2 минути се отстраняват, за да не уврат напълно. 

Както може би се досещате, прави се маслено тесто. Изсипвате брашното, захарта и щипката сол в купата и ги разбърквате хубаво. После с предварително изваденото от хладилника масло започвате да мачкате с пръсти, докато се получи мека топка. Накрая добавяте яйцето и доомесвате. В случай, че тестото е по-лепкаво, може да добавите съвсем малко брашно. 

Завивате тестото в стреч фолио и го оставяте в хладилника за около 30 минути, за да стегне добре. 

След като горепосоченото време изтече, взимате тестото и го разделяте на две части. Едната е малко по-голяма, за основата на тавата (преценете според размерите на вашата), а другата за покриване отгоре, след като сте разстлали плънката. Трябва да разточите първата кора с дебелина около 5 мм. Намазвате тавичката с малко масло и я поставяте отгоре. После изсипвате плънката с ябълките и я разпределяте хубаво. 

Идва време на поставянето на горната част на пая. Докато някои правят нещо като решетка от тесто, така че плънката да се вижда, вие просто си разточете малко по-голям лист и сложете отгоре, като подпъхнете краищата му вътре. Естествено, ако знаете как се прави борд, съединявате двете парчета тесто по този начин. Единственото, което трябва да направите преди поставянето във фурната, е да надупчите кората с вилица или малък нож, за да излиза парата. 

Ябълковият пай се пече на предварително загрята на 180 градуса фурна. След около 40 минути, когато започне да пожълтява, е готов за изваждане. 

След като паят изстине, може да го поръсите с пудра захар и да го похапнете с удоволствие. 

Източник: Tialoto.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Шефът на горивата у нас с голяма новина за всички шофьори Проблемът е заради логистични затруднения с доставката на биетанол Край на родните консерви, от Индия ще хрупаме кисели краставички Държавата трябва да реши дали нашият сектор е приоритетен или не
Семейство плати в ресторант на морето 7 лв. за вода и 9 лв. за наливна бира. Нормално ли е? Иван С. признава, че заради високите цени ще съкрати почивката си с няколко дни Мартин ще избере следващия Ерген, търси негово подобие Елвиса все още няма гадже
От 1-ви януари банкоматите ще пускат само евро Готови ли са общините за въвеждането на единната европейска валута, както и да направят бюджетите си за 2026 г. в евро Синоптик от НИМХ предупреди: Сериозно понижение на температурите и повече валежи Синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология Красимир Стоев очерта прогнозата за следващите дни
Почина майката на най-богатия човек в света Джаклин Безос не само е била опора за сина си, но и е изиграла ключова роля в старта на Amazon, инвестирайки близо 250 000 долара през 1995 г., което се оказва съдбоносен тласък за бъдещия гигант в електронната търговия 8 знака, че имате непоносимост към глутен Той често е наричан мълчалив убиец, защото може да причини хронични щети по цялото тяло
Варненци са баровци - почти догониха София по заплати, средната е 2348 лв. Столицата е №1 по високи доходи с 3467 лв., но преобладават работещите бедни Оръжеен бос купува за 3 млн. лева царския дворец на Симеон в Баня Плановете на новия собственик са да я превърне в модерна школа за математика и физика
Ето какво ще стане, ако натиснете електронната паркинг спирачка в движение Двама полицаи също решиха да дадат отговор на този въпрос и показаха нагледно резултата Много сурови глоби до 18 000 евро за изхвърлен от колата боклук в Италия За по-дребни неща като фасове, салфетки или пластмасови бутилки санкциите вече достигат до 1188 евро