Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Есента ухае приятно: Как да приготвим най-вкусния ябълков пай

Ключови думи: ябълков пай, рецепта за ябълков пай, флагман

Есента ухае доста приятно, особено ако във фурната печете някой сладкиш с ябълки. Ароматът на леко запечения и карамелизиран плод е истинско изпитание за небцето. Освен кекс, баница или щрудел, може да си направите и страхотен пай. 

Ябълковият пай е доста по-различен от нашите тестени десерти. Най-често се приготвя с маслено тесто и не изисква кой знае какви умения в кухнята. Затова днес ви предлагаме една рецепта за него, която да опитате у дома. 

Ето и какви продукти са ви необходими: 

За тестото

- 300 г. брашно; 
- 100 г. захар; 
- 1 яйце; 
- 200 г. студено масло
- щипка сол; 
- пудра захар за поръсване. 

За плънката

- 750-800 г. ябълки; 
- 4 с. л. захар; 
- 1/2 ч. л. сух джинджифил; 
- 1 ч. л. екстракт от ванилия; 
- 2 с. л. ром; 
- половин шепа златни стафиди;
- щипка канела; 
- сока от половин лимон + малко настъргана кора. 

Как да приготвите вкусен ябълков пай? 
Тази рецепта за пай е малко по-различна. Вместо сурови, се използват леко сварени ябълки. За целта се измиват, почистват се добре и се нарязват на средни парченца. След което се слагат да поврят на котлона заедно със захарта, ванилията, рома, стафидите, канелата и лимоновия сок. После настъргвате малко от кората на цитруса. Разбъркват се и след 1-2 минути се отстраняват, за да не уврат напълно. 

Както може би се досещате, прави се маслено тесто. Изсипвате брашното, захарта и щипката сол в купата и ги разбърквате хубаво. После с предварително изваденото от хладилника масло започвате да мачкате с пръсти, докато се получи мека топка. Накрая добавяте яйцето и доомесвате. В случай, че тестото е по-лепкаво, може да добавите съвсем малко брашно. 

Завивате тестото в стреч фолио и го оставяте в хладилника за около 30 минути, за да стегне добре. 

След като горепосоченото време изтече, взимате тестото и го разделяте на две части. Едната е малко по-голяма, за основата на тавата (преценете според размерите на вашата), а другата за покриване отгоре, след като сте разстлали плънката. Трябва да разточите първата кора с дебелина около 5 мм. Намазвате тавичката с малко масло и я поставяте отгоре. После изсипвате плънката с ябълките и я разпределяте хубаво. 

Идва време на поставянето на горната част на пая. Докато някои правят нещо като решетка от тесто, така че плънката да се вижда, вие просто си разточете малко по-голям лист и сложете отгоре, като подпъхнете краищата му вътре. Естествено, ако знаете как се прави борд, съединявате двете парчета тесто по този начин. Единственото, което трябва да направите преди поставянето във фурната, е да надупчите кората с вилица или малък нож, за да излиза парата. 

Ябълковият пай се пече на предварително загрята на 180 градуса фурна. След около 40 минути, когато започне да пожълтява, е готов за изваждане. 

След като паят изстине, може да го поръсите с пудра захар и да го похапнете с удоволствие. 

Източник: Tialoto.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
3 световни титли за България по киокушин  Младите световни шампиони - Йоанна, Меразов и Василев разкриват как дисциплината, режимът и характерът ги водят към върха Радев продължава консултациите с партиите в четвъртък След остри позиции в понеделник и вторник държавният глава приема нови парламентарни групи
Хакери удариха любимия сайт на възрастните Pornhub е засегнат от огромен пробив в сигурността, след като хакери са откраднали данни и историята на търсенията на 200 милиона премиум потребители Кои ваучери за храна да изберем? Разликите между Наредба 7 и Наредба 11 Как да изберете правилния тип ваучери за храна през 2026 г.: практично ръководство за работодатели
КЗП удря по необоснованите цени и следи търговците под лупа Десетки проверки, актове и изискани обосновки - държавата затяга контрола преди навлизане на еврото от 1 януари 2026 Коледна среща между поколенията в Царево Ученици от СУ „Н. Й. Вапцаров“ донесоха усмивки, песни и топлина в Пенсионерския клуб преди празниците
ГДБОП разкри международна схема за онлайн измами при продажба на автомобили Измамниците примамват с евтини оферти, извеждат комуникацията извън платформите и прибират аванси чрез финансови мулета СГС върна делото срещу Иван Демерджиев на прокуратурата заради неясности в обвинението Бившият вътрешен министър е обвинен в безстопанственост за над 1,48 млн. лева във връзка с договор за лични документи
Всеки десети, обменящ левовете в евро, в последния момент взима златно кюлче Българите са изкупили злато за 1 млрд. лева Парламентът прие удължителния бюджет на първо четене Със 149 гласа „за“ Народното събрание реши България да посрещне 2026 г. без нов редовен бюджет
Умерен ръст на цените на имотите се очаква за 2026, без шокови движения Пазарът на наемите остава доходен, с възвръщаемост между 5% и 7% в големите градове Джебчии дебнат по коледните пазари, предупреждава полицията Струпването на хора и плащанията в брой превръщат празничните базари в удобна среда за джебчии