Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

5 храни, богати на витамин D

Ключови думи: витамин d, флагман, храни

Витамин D е важен витамин, който помага за формирането на здрави кости и зъби. Според някои проучвания, той може да предпази от заболявания като рак, диабет и множествена склероза. Освен това е ефективен и срещу настинка и грип. Приемът му е особено важен през зимата, тъй като подобрява здравето на имунната система и подпомага функцията на белите дробове и сърцето.

Известен като „слънчевия витамин“, витамин D се произвежда в тялото чрез излагане на слънчева светлина. Въпреки това, около 40% от световното население изпитва недостиг на този витамин. Това е така, защото хората са склонни да прекарват много време на закрито, а и защото някои от страните не получават достатъчно слънчева светлина.

Тези, които не могат да се насладят на нужната доза слънце, трябва да си набавят витамин D чрез определени храни. Според Националния здравен институт на САЩ, препоръчителната доза от този витамин зависи от възрастта на индивида. За деца до 1 година – 10 mg, за хората от 1 до 70 години е 15 mg, а за над 70-годишна възраст е 20 mg на ден.

Някои от нас обаче трябва да са по-внимателни с приема си на витамин D. Д-р Джеймс Флийт казва, че възрастните хора, тези с по-тъмна кожа и тези, които покриват тялото си заради здравословни или религиозни причини, са по-склонни да страдат от дефицит на витамин D. Затова те трябва да се насочат към определени храни, които да решат този проблем.

5 храни, богати на витамин DСьомга
Сьомгата, леснодостъпна риба, е пълна с витамин D. Порция от 85 грама съдържа достатъчно количество от нужния витамин. „Тя е чудесен източник на витамини от група B и омега-3 мастни киселини, което се смята за полезно за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания, рак и болестта на Алцхаймер“, казва д-р Ванеса Рисето пред Insider.

Тя допълва, че сьомгата е лесна за готвене и препоръчва филето да се пече на 180 градуса за 45 минути. За да добавите малко вкус, мариновайте в обезмаслено кисело мляко, копър, чесън и лимонов сок.

Пъстърва
Пъстървата е друга чудесна рибена опция за тези, които искат да увеличат приема си на витамин D. Порция от 85 грама сурова дъгова пъстърва съдържа 13 mg от този необходим витамин. Тя е изключителен източник на други витамини и минерали. Сред тях са ниацин, витамин В12 и омега-3 мастни киселини.

Д-р Рисето казва, че най-лесният начин за приготвяне на пъстървата е да се пече на тиган с шалот, чесън и една супена лъжица зехтин. Гарнирайте я с пъстри зеленчуци за лек обяд или вечеря.

Добавки
Рибеното масло от черен дроб на треска е добавка, която може да бъде закупена в повечето хранителни магазини. Това е чудесна възможност за тези, които не обичат риба, но все пак искат лесен начин да добавят витамин D към диетата си. Тази добавка се предлага на капсули, от които са ви нужни само две на ден. В тях се съдържат 10 mg слънчев витамин, което се равнява на 66% от дневната ви доза.

Гъби
За веганите и вегетарианците гъбите са добър алтернативен източник на витамин D. 120 грама нарязани сурови гъби съдържат около 20 mg слънчев витамин. Това число обаче варира в зависимост от вида на гъбите. Според проучване от 2018 година, пресните диви гъби имат повече витамин D, отколкото тези в търговските вериги.

Разликата идва от начина, по който се отглеждат гъбите. Подобно на хората, те произвеждат витамин D, когато са изложени на слънчева светлина. За да добавите повече гъби в диетата си, д-р Рисето ви препоръчва да ги използвате като гарнитура или пък да ги комбинирате с яйца или бургер.

Жълтък
Друга възможност за вегетарианците, които искат да увеличат приема си на витамин D, са яйцата и особено жълтъкът. Той съдържа около 1 mg слънчев витамин, което представлява 6% от препоръчителната ви дневна стойност. Д-р Рисето успокоява, че жълтъците не повишават холестерола, така че може спокойно да си ги хапвате.

Кога витамин D може да ни навреди?
Д-р Джеймс Флийт отбелязва, че приемането на твърде много витамин D е рядкост, но токсичността може да се появи при възрастни, консумиращи повече от 100 mg на ден. Това може да се прояви при приема на добавки. Затова е важно да се консултирате с вашия лекар преди да предприемете такава стъпка.

Източник: Tialoto.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Живот след смъртта: Жена видя Рая, срещна загубеното си дете и се върна да разкаже Шарлот Холмс описва как в продължение на 11 минути е пребивавала в Рая, срещнала е своето неродено дете и е получила мисия да предаде послание от Бога. Русе грее с 900 метра празнична светлина и нова коледна магия Коледният дух завладя Русе с хиляди светлини, ефектни декорации и 16-метрово виенско колело с изглед към празничния Дунав
Лекари без договор, пациенти без сигурност – защо бюджетът за 2026 е решаващ Българският лекарски съюз алармира, че без приет бюджет за 2026 г. няма да има нов рамков договор, а болниците и пациентите ще понесат тежките последици Открит опасен микроорганизъм в мляко за кърмачета, изтеглят партиди от пазара Наличие на Bacillus cereus в производствена линия доведе до предпазно изтегляне на няколко популярни марки адаптирано мляко от българския пазар
Властта се срива, Радев излиза напред Политическата криза се задълбочава, а президентът Радев може да използва ситуацията за ново начало Откраднаха коледна елха от района пред училище в Радомир Извършителите се издирват
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората Общинско решение за изграждане на соларна централа доведе до напрежение сред живеещите в подножието на Родопите Как евтините китайски дрехи заляха Европа Стоките често не отговарят на стандартите за качество, някои са опасни
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари? Думата "сафари" е използвана в погазания още от 2003 г. Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана Растението е ценено заради своите противовъзпалителни, антибактериални и тонизиращи свойства, но има и скрити опасности
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост Исторически всяко поскъпване води до социално напрежение, което е риск на фона на международните санкции и обезценяването на риала Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден Оказва се, че охлаждането променя структурата им дотолкова, че те започват да действат благотворно на метаболизма