Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Най-вкусното домашно сладко от пъпеш

Ключови думи: сладко от пъпеш, лятна рецепта, аромат, зимнина

Вкусът му е истински цветен и ароматен, с няколко нюанса, които се разтварят в устата! За това сладко съм чувала коментари, че било най-вкусното от всички. Не знам дали е така, но наистина си заслужава да се опита. Много добър начин да внесете този летен плод на зимната трапеза, пише mydelicious.info.

Порции: 2 бурканчета (по около 300 гр.)
Време за подготовка: 30 мин.
Време за готвене: 90 мин.

Необходими продукти:
1 кг. пъпеш без кори и семки
300 гр. захар*
2 с.л. лимонов сок (1 непълна ч.л. лимонена киселина)

Начин на приготвяне:
Изберете жълт и силно ароматен пъпеш. Колкото по-вкусен е, толкова по-добро сладко ще получите. Резултатът е добър и със зеления сорт, но по нищо не може да се сравни с вкуса на ароматното и цветно сладко от жълтия вид. Така че избирайте внимателно.

Пъпешът се почиства от кората и семките. Нарязва се на едри парчета, които се поръсват със захарта. 

Оставят се за около 30 минути, за да пуснат от сока си. Може да ги оставите и по-дълго, за около 2 часа. 

Сладкото се вари на среден огън, около 90 минути, докато се сгъсти. Най-лесно става в тава, а не в тенджера. Използва се дървена лъжица, за да не се разкъсват плодовете при бъркането. Периодично се премахва пяната. 

Ако желаете да запазите плодовете цели, след лекото сгъстяване на сиропа, можете да ги извадите с решетъчна лъжица. Когато сиропът се сгъсти напълно, връщате плодовете обратно и варите още малко. Или можете да нарежете пъпеша на големи парчета с размери около 10 х 5см. и да разбърквате внимателно при варенето на сладкото, без да ги вадите. Впоследствие можете да разрежете ненужно големите парчета с лъжица или нож.  Преди да го свалите от котлона добавяте лимоновия сок или лимонената киселина и разбърквате.

Готовото сладко се изсипва горещо в предварително измити и подсушени затоплени буркани. По ръба не трябва да остава сладко, защото ще мухляса. Бурканите се затварят веднага и се обръщат с капачките надолу за една нощ. Не се стерилизират. Съхраняват се в сухи и хладни помещения.
Има поне три начина за проверка на готовност на сладкото. Първият е капка от сиропа, капната върху порцеланова чинийка, да запази формата си. Вторият е капка от сиропа, пусната в чаша с вода, да падне на дъното, без да се разтвори. Третият е при изсипване от лъжичка сиропът се точи, а не тече като вода.

*Стандартните рецепти за сладко са със съотношение 1:1 (плод към захар). Но според мен резултатът при него е прекалено сладък. Достатъчно е да сложите 300 гр. захар.

Добър апетит!

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Тези грешки унищожават телефона ви Въпреки че има много начини да удължите живота на батерията на вашето устройство, ето тези, които е добре да избягвате, ако искате да запазите дълготрайността на батерията си ЕЦБ обяви, когато България влиза в еврозоната и какъв ще е точният курс лев-евро На 1 януари 2026 г. левът отива в историята – вижте какво още трябва да знаете
Арести на топ полицейски шефове разкриват тайна война в МВР Полицаи, наркотици и съмнения за дългогодишна колаборация Поморийчета с престижни награди от Национален конкурс Ето как се отличиха
"Възраждане" към президента: Държавата е в сложна и кризисна ситуация (ВИДЕО) Костадинов попита Радев "за" лева ли е или еврото Отборът на Бойко Борисов фалира "Витоша" Бистрица преустанови участието си във В група
МВнР предупреждава, че стачка в Италия може да блокира полети на 17 декември Поради обявена национална стачка във въздушния транспорт са възможни закъснения и отмяна на полети Празничен базар отвори врати в Царево Кметът Марин Киров уважи събитието
Почина ученият Трендафил Кръстанов открил най-старата българска книга Откритието му във Ватиканската библиотека промени представите за началото на българската книжнина Цветомир Найденов към Бернардо Коуто: Успех, майсторе! Коуто е първото зимно попълнение на тима на Найденов
Рецепта без преглед и по-лесна смяна на личния лекар от нова година Промените в Националния рамков договор целят по-лесен достъп до медицинска помощ и облекчаване на пациентите  Асен Златев е оптимист за българските щанги Той е уверен в доброто бъдеще и че от 2026 година за този спорт ще се говори само добро в България