Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Утре е Голяма Богородица, вижте какво да сготвите

Ключови думи: голяма богородица, рецепти, трапеза, питка, тиквеник

Успение на Пресвета Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво от православни, католици и от други християнски деноминации. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.

На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква.

Непременно се ядат диня и грозде.

Какво да сготвим на празника?

 

Питка

Необходими продукти

3 яйца (1 жълтък се отделя за намазване)

700 г брашно

1 с.л. сол

1/2 кубче прясна мая или 10 г на прах

1 ч.л. захар

250 мл лимонада

2 с.л. олио

Начин на приготвяне

Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса на топло в намаслена купа, покрита с фолио, за час или докато утрои обема си. Разделя се на три, като се отделя малко топче, с големината на орех.

 
Пиле-каша

Необходими продукти

пилешко месо
3 с.л. брашно
2-3 скилидки чесън
черен пипер
1 ч.ч. прясно мляко
сол
мазнина
бульон
магданоз

Начин на приготвяне

Бялото месо на пилето се сварява и порцира. В дълбок се загрява 50 мл олио, в което се запържва брашното. Прибавя се бульона и прясното мляко. Добавя се месото и подправките. Оставя се да поври при непрекъснато бъркане 10-ина минути.

 

Жито с ядки

Необходими продукти
500 г грухано жито
3-4 с.л. тиквени семки
3-4 с.л. сусам
2 връзки магданоз
пресен джоджен или копър
1 лимон
зехтин екстра върджин
хималайска сол на вкус
 
Начин на приготвяне
1. Груханото жито се сварява с двойно повече вода. То трябва да омекне и да се разпука. Вече увряло, може да постои още половин час под похлупака и кърпа, за да се задуши.
2. Суровите ядки се запържват за няколко секунди в нагорещения зехтин и се изсипват върху житото заедно с нарязания на ситно магданоз, няколко стръка пресен джоджен или копър.
3. Подправя се с доста лимон и хималайска сол на вкус. При желание може да се добавят и кълнове.

 

Домашен тиквеник

Необходими продукти

1 кг тиква

500 г кори за баница

200-250 г захар

150 г орехи

½ пакетче канела

30 г галета

50 г пудра захар

100 мл олио

 

Начин на приготвяне

1. Тиквата се настъргва на едро ренде. Слага се в тенджера и се задушава с малко мазнина (масло или олио) на умерена температура, докато течността се изпари.
2. В купа се смесва задушената тиква с предварително смлените орехи, канелата, галетата и захарта.
3. Корите се разстилат внимателно и върху всяка от тях се разпределя по малко от плънката с тиква. Накрая се поръсва с малко олио.
4. Всяка кора се навива на руло, които се подреждат в тава за печене.
5. Тиквеникът се пече във фурна на 180 градуса до получаване на апетитна златиста коричка. По желание може да се поднесе с пудра захар.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Легендата Стоян Саладинов разказа как са арестували Сретен Йосич Не е отминала опасността за Бойко Борисов, смята шампионът по бойно самбо и треньор на баретите от СОБТ По празниците: Без камиони по магистралите Месец декември е сред най-натоварените по отношение на пътното движение в страната
Намериха над 160 кг хероин в тир с храни, пътуващ за България Дрогата е била скрита в буркани с храна Пожарната предупреждава: Не оставяйте зарядни в контакта Огнеборците предотвратиха инцидент, причинен от включено зарядно. Призовават за внимание и отговорност в дома и офиса
Подкаст Флагман.бг: Бляскави сватби, милион рокли и малко пикантни истории – 18 години BRILIANTIN отвътре Поглеждаме и към новата колекция абитуриентски рокли, която вече предизвиква вълнение сред младите дами Камелия и съпругът ѝ гладуват за физическо и емоционално здраве Певицата и мъжът ѝ се подлагат на пречистващо гладуване всяка пролет и зима, като спазват строг режим с подготовка, гладуване и захранване
Впечатлете гостите по празниците с вкусна шоколадова торта Марс Десерт с много лесна рецепта Парламентът излиза във ваканция до 10 януари, мандат за нов кабинет - след Нова година Депутатите се разпускат за празниците, а президентът Румен Радев обяви, че ще връчи мандат за съставяне на служебно правителство през януари 2026 г.
Българин почина в арест в САЩ, води се разследване Мъжът се казва Ненко Ганчев на 56 г.  Ако имам бишкоти вкъщи, задължително правя този десерт Без печене, без сложни продукти и готов за минути
Изкуственият интелект замърсява колкото Ню Йорк за година Според проучване - бумът на AI води до огромни емисии, водна консумация и енергийно натоварване Пеевски посрещна посетители в „Музея на сглобката“ в Народното събрание (СНИМКИ) Лидерът на ДПС лично им показа експозицията