Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да приготвим домашно кисело мляко

Ключови думи: домашно кисело мляко, как да приготвим домашно кисело мляко, флагман, рецепта домашно кисело мляко

Киселото мляко е едно от нещата, с които се свързва България. Страната ни е прочута с продукта и той присъства в почти всяко домакинство. В широк мащаб производството му се е запазило в балканските страни, но постепенно започва да се произвежда и в други държави поради добрите му вкусови, диетични и лечебни качества. 

В процеса на ферментация участват два основни микроорганизма – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilius. Те се намират в симбиотична връзка и този съюз между двете бактерии е ползотворен за тяхното оцеляване и ефикасност само когато са заедно.

Предполага се, че киселото мляко води началото си от млечнокиселата напитка кумис, която прабългарите приготвяли от кобилешко мляко. След като се заселват на Балканския полуостров, те започват да приготвят напитката и от овче мляко. Прабългарите произвеждали и кисело мляко под името катък, подквасвайки прясно овче мляко с “размивка“ от сирене. 

Киселото мляко е богат източник на калций, който поддържа възбудимостта на сърдечния мускул. То има изключително голямо значение за правилното функциониране на нервната система, стимулира действието на жлезите с вътрешна секреция и ускорява съсирването на кръвта. Редовният прием на кисело мляко намалява значително холестерола. 

Въпреки че в магазина има огромен избор от кисело мляко, някои хора все още предпочитат да си го приготвят сами. Процесът изисква търпение, но пък домашното си е най-вкусно. 

Ето как да си приготвите домашно кисело мляко
Необходими продукти:
Домашно прясно мляко

Домашно кисело мляко

Начин на приготвяне:
Прясното мляко се сварява и след това се оставя да изстине до 41-43 градуса. За да проверите дали е готово за подквасване, може да сложите пръста си в млякото и ако издържите на температурата, значи е готово.  През това време може да подготвите закваската, като киселото мляко трябва да бъде със стайна температура. 

Дозата тук е една четвърт чаена лъжичка закваска на 500 мл буркан от прясно мляко. Добавете няколко лъжици от свареното прясно мляко към закваската и разбъркайте добре. След това прибавете тази смес към останалото прясно мляко и отново разбъркайте.

Напълнете млякото в буркани и ги завийте с одеяло, за да е на топло. Оставете ги така да престоят за 3 часа, а може дори и за цяло денонощие. След като сте готови, развийте, за да видите дали сте получили желания резултат. Ако всичко е наред, оставете домашното си кисело мляко в хладилника, за да бъде готово за консумация. 

Източник: Tialoto.bg

3
Коментара по темата
3.
Мария
21.06.2020 00:55:44
Аз си квася от няколко години. Но ми ставаше много кисело и рядко(с повечко цвик), когато ползвах за закваска от старото си мляко. И така с времето попаднах на квасена сметана и след като пробвах вече друга закваска не ползвам. Млякото става по-силно и стабилно-без цвик. А в зависимост и от марката на сметаната идва и силата на вкуса. Вярно е че все трябва да си купуваш сметана, но пък аз с 1 с.л. квася 5 литра домашно мляко без проблем и нито един провал.
2.
Иван Грозев
20.06.2020 20:34:25
Домашно кисело мляко само ако източникът е сигурен и проверен. Иначе използвайте любимата си марка и ако не се получи изберете друга любима. И така докато останат 1-2. От опит: в североизтока останаха две марки. Другите са менте.
1.
Някой си
19.06.2020 20:00:32
Гражданята и кифлите предпочитат некачествени продукти ( нарочно пиша продукти , за да се знае че са от палмово и соево масло) , докато ние , които знаем как се гледат животни , предпочитаме натуралното домашно мляко!
  Добави Коментар
МВР предотврати имотна измама за стотици хиляди лева в "Малинова долина" Нотариус сигнализирал за съмнителни документи, а проверка показала, че актът не фигурира в системата на Агенцията по вписванията "Форбс": Илон Мъск е първият човек с нетно богатство от над 600 млрд. долара Оценката на SpaceX почти се удвои, а Мъск задмина всички в историята с рекордно лично състояние
Коледната украса крие сериозни рискове за домашните любимци, предупреждават ветеринари Гирлянди, електрически лампички, токсични растения и храни водят до инциденти с любимци по празниците - специалистите съветват какво да избягваме След еврото: Цените на жилищата у нас ще скочат с до 10% още през 2026 година Брокери очакват умерено, но сигурно поскъпване на жилищата през следващите години, като водещи фактори са достъпните кредити и сравнително ниските цени спрямо Централна Европа
Пламен Константинов остава в Локомотив Новосибирск до 2028 година Бившият национален селекционер на България продължава успешната си работа в Русия България и още 7 страни обявиха Русия за най-голямата заплаха за сигурността в Европа На среща във Финландия премиерът в оставка Росен Желязков акцентира върху ролята на България за морската и екологичната сигурност в Черно море
Изискана рецепта с яйца и хайвер Семпло, но ефектно мезе, което комбинира яйца, майонеза и хайвер Пиян поляк намушка българка след скандал в апартамент в Германия 30-годишната жена е с тежки наранявания и е настанена в болница, нападателят е задържан, тестът му е отчел над 2 промила алкохол в кръвта
ЦСКА финализира втори трансфер преди Коледа - централен защитник от Португалия "Армейците" готвят втори удар на пазара след идването на Пиедраитани Цените на жилищата ще растат и през 2026 г., но с по-бавни темпове Анализатори виждат връзка между икономическия растеж и движението на цените в имотния сектор
Коледа издава изневерите: най-рисковото време за палавите съпрузи Психолози и адвокати обясняват защо именно по празниците лъжите най-често излизат наяве, а разводите зачестяват Светлините на Коледен Бургас събират фотографи и модели на празничния пл. "Тройката" Всеки от бранша – любител или професионалист, фотограф (видеограф), модел или UGC криейтър може да участва