Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да приготвим домашно кисело мляко

Ключови думи: домашно кисело мляко, как да приготвим домашно кисело мляко, флагман, рецепта домашно кисело мляко

Киселото мляко е едно от нещата, с които се свързва България. Страната ни е прочута с продукта и той присъства в почти всяко домакинство. В широк мащаб производството му се е запазило в балканските страни, но постепенно започва да се произвежда и в други държави поради добрите му вкусови, диетични и лечебни качества. 

В процеса на ферментация участват два основни микроорганизма – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilius. Те се намират в симбиотична връзка и този съюз между двете бактерии е ползотворен за тяхното оцеляване и ефикасност само когато са заедно.

Предполага се, че киселото мляко води началото си от млечнокиселата напитка кумис, която прабългарите приготвяли от кобилешко мляко. След като се заселват на Балканския полуостров, те започват да приготвят напитката и от овче мляко. Прабългарите произвеждали и кисело мляко под името катък, подквасвайки прясно овче мляко с “размивка“ от сирене. 

Киселото мляко е богат източник на калций, който поддържа възбудимостта на сърдечния мускул. То има изключително голямо значение за правилното функциониране на нервната система, стимулира действието на жлезите с вътрешна секреция и ускорява съсирването на кръвта. Редовният прием на кисело мляко намалява значително холестерола. 

Въпреки че в магазина има огромен избор от кисело мляко, някои хора все още предпочитат да си го приготвят сами. Процесът изисква търпение, но пък домашното си е най-вкусно. 

Ето как да си приготвите домашно кисело мляко
Необходими продукти:
Домашно прясно мляко

Домашно кисело мляко

Начин на приготвяне:
Прясното мляко се сварява и след това се оставя да изстине до 41-43 градуса. За да проверите дали е готово за подквасване, може да сложите пръста си в млякото и ако издържите на температурата, значи е готово.  През това време може да подготвите закваската, като киселото мляко трябва да бъде със стайна температура. 

Дозата тук е една четвърт чаена лъжичка закваска на 500 мл буркан от прясно мляко. Добавете няколко лъжици от свареното прясно мляко към закваската и разбъркайте добре. След това прибавете тази смес към останалото прясно мляко и отново разбъркайте.

Напълнете млякото в буркани и ги завийте с одеяло, за да е на топло. Оставете ги така да престоят за 3 часа, а може дори и за цяло денонощие. След като сте готови, развийте, за да видите дали сте получили желания резултат. Ако всичко е наред, оставете домашното си кисело мляко в хладилника, за да бъде готово за консумация. 

Източник: Tialoto.bg

3
Коментара по темата
3.
Мария
21.06.2020 00:55:44
Аз си квася от няколко години. Но ми ставаше много кисело и рядко(с повечко цвик), когато ползвах за закваска от старото си мляко. И така с времето попаднах на квасена сметана и след като пробвах вече друга закваска не ползвам. Млякото става по-силно и стабилно-без цвик. А в зависимост и от марката на сметаната идва и силата на вкуса. Вярно е че все трябва да си купуваш сметана, но пък аз с 1 с.л. квася 5 литра домашно мляко без проблем и нито един провал.
2.
Иван Грозев
20.06.2020 20:34:25
Домашно кисело мляко само ако източникът е сигурен и проверен. Иначе използвайте любимата си марка и ако не се получи изберете друга любима. И така докато останат 1-2. От опит: в североизтока останаха две марки. Другите са менте.
1.
Някой си
19.06.2020 20:00:32
Гражданята и кифлите предпочитат некачествени продукти ( нарочно пиша продукти , за да се знае че са от палмово и соево масло) , докато ние , които знаем как се гледат животни , предпочитаме натуралното домашно мляко!
  Добави Коментар
Ето защо кафето е полезно: Ново проучване разкрива изненадващи ползи за здравето Пиенето на до три чаши кафе на ден може да помогне за защитата на сърцето и да намали риска от инсулт Изпомпват вода от Струма за квартали с режим в Кюстендил Така ограничението на водоподаването на практика е отпаднало, казаха живеещи в най- засегнатия квартал „Герена“ в областния град
Всички с климатици трябва да знаят: Това е срокът за допълване на фреона Важно е да се избере оптимална температура за комфорт, като се съобразяват индивидуалните нужди и външните условия Сърна търси малкото си в опожарения Пирин (ВИДЕО) Данните на Държавните горски предприятия показват, че са изпепелени повече от 60 хиляди декара гори
Обявиха извънредно положение в 39 гръцки общини Причината е сушата Правете тази процедура при разширени вени и ниско кръвно Процедурата има благоприятен ефект върху цялото тяло, релаксира организма и нормализира съня
Изловиха Силвия Кацарова зад волана да... Гласовитата звезда на родната популярна музика прикова вниманието с това, което направи Рязък обрат с времето до часове, гръмотевични бури удрят тези части на България Най-голяма е вероятността за по-сериозни явления в понеделник, предимно в крайните западни райони
Асен Блатечки я остави сама да гледа детето им Блатечки, който и на 54 години продължава да бъде магнетичен за камерата, очевидно не намира толкова време за сина си Този десерт ухае на лято - и се прави за минути! Ще бъдете готови само с 4 стъпки
Мъж почина при присаждане на коса в Турция Клиниката съобщи, че всички необходими медицински изследвания и прегледи преди операцията – включително кръвни тестове, рентгенова снимка на гърдите и ЕКГ Майка помислила детето си за мъртво, хвърлила го на плажа в Гърция, където то починало Вижте как се е развила драматичната история, разгадана от охранителните камери