Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да приготвим домашно кисело мляко

Ключови думи: домашно кисело мляко, как да приготвим домашно кисело мляко, флагман, рецепта домашно кисело мляко

Киселото мляко е едно от нещата, с които се свързва България. Страната ни е прочута с продукта и той присъства в почти всяко домакинство. В широк мащаб производството му се е запазило в балканските страни, но постепенно започва да се произвежда и в други държави поради добрите му вкусови, диетични и лечебни качества. 

В процеса на ферментация участват два основни микроорганизма – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilius. Те се намират в симбиотична връзка и този съюз между двете бактерии е ползотворен за тяхното оцеляване и ефикасност само когато са заедно.

Предполага се, че киселото мляко води началото си от млечнокиселата напитка кумис, която прабългарите приготвяли от кобилешко мляко. След като се заселват на Балканския полуостров, те започват да приготвят напитката и от овче мляко. Прабългарите произвеждали и кисело мляко под името катък, подквасвайки прясно овче мляко с “размивка“ от сирене. 

Киселото мляко е богат източник на калций, който поддържа възбудимостта на сърдечния мускул. То има изключително голямо значение за правилното функциониране на нервната система, стимулира действието на жлезите с вътрешна секреция и ускорява съсирването на кръвта. Редовният прием на кисело мляко намалява значително холестерола. 

Въпреки че в магазина има огромен избор от кисело мляко, някои хора все още предпочитат да си го приготвят сами. Процесът изисква търпение, но пък домашното си е най-вкусно. 

Ето как да си приготвите домашно кисело мляко
Необходими продукти:
Домашно прясно мляко

Домашно кисело мляко

Начин на приготвяне:
Прясното мляко се сварява и след това се оставя да изстине до 41-43 градуса. За да проверите дали е готово за подквасване, може да сложите пръста си в млякото и ако издържите на температурата, значи е готово.  През това време може да подготвите закваската, като киселото мляко трябва да бъде със стайна температура. 

Дозата тук е една четвърт чаена лъжичка закваска на 500 мл буркан от прясно мляко. Добавете няколко лъжици от свареното прясно мляко към закваската и разбъркайте добре. След това прибавете тази смес към останалото прясно мляко и отново разбъркайте.

Напълнете млякото в буркани и ги завийте с одеяло, за да е на топло. Оставете ги така да престоят за 3 часа, а може дори и за цяло денонощие. След като сте готови, развийте, за да видите дали сте получили желания резултат. Ако всичко е наред, оставете домашното си кисело мляко в хладилника, за да бъде готово за консумация. 

Източник: Tialoto.bg

3
Коментара по темата
3.
Мария
21.06.2020 00:55:44
Аз си квася от няколко години. Но ми ставаше много кисело и рядко(с повечко цвик), когато ползвах за закваска от старото си мляко. И така с времето попаднах на квасена сметана и след като пробвах вече друга закваска не ползвам. Млякото става по-силно и стабилно-без цвик. А в зависимост и от марката на сметаната идва и силата на вкуса. Вярно е че все трябва да си купуваш сметана, но пък аз с 1 с.л. квася 5 литра домашно мляко без проблем и нито един провал.
2.
Иван Грозев
20.06.2020 20:34:25
Домашно кисело мляко само ако източникът е сигурен и проверен. Иначе използвайте любимата си марка и ако не се получи изберете друга любима. И така докато останат 1-2. От опит: в североизтока останаха две марки. Другите са менте.
1.
Някой си
19.06.2020 20:00:32
Гражданята и кифлите предпочитат некачествени продукти ( нарочно пиша продукти , за да се знае че са от палмово и соево масло) , докато ние , които знаем как се гледат животни , предпочитаме натуралното домашно мляко!
  Добави Коментар
Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си
Природни методи против пигментни петна по кожата Как да изгладите и изравните тена 7 признака на здравословна привързаност във връзката Вижте кои са те
Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура 100-метров козунак радва врачани Изделието може да нахрани 300 души
Стефан Цанев: Политическият елит се изроди и деградира От небесна гледна точка светът изглежда по-точно. От голямо разстояние нещата се виждат по-добре. Страшно е, защото се вижда безсмислието от живуркането – живот, равностоен на живота на животните Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица
Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден 19 000 младежи у нас са безработни 2 600 000 са без работа в ЕС