Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Тайните и тънкостите на перфектната мусака

Ключови думи: рецепта за мусака, рецепта за перфектна мусака, флагман, тайните на перфектната мусака, флагман

"Сочна мусака с богата заливка и вкусен аромат - това е ястие, което никога няма да ни омръзне да ядем!"

Така казват истинските ценители на вкусното ястие, така разпространено по нашите географски ширини, обичано и по територията на страните, съседни до България, пише Една.бг.

С думичката "мусака" (идва от арабското „musaqqaʿa“ — изстуден) наричаме няколко различни традиционни ястия на Балканите и в Близкия изток, доста различни от българското понятие за мусака. Най-известен по целия свят е гръцкият вариант, без картофи. 

В България мусаката обикновено се прави от мляно месо, картофи, кромид лук, домати и подправки, които се задушават заедно, след което се пекат във фурна, като накрая се заливат със заливка на основа яйце, кисело мляко и брашно и се допичат със заливката. Яде се често с кисело мляко.

Тайната на перфектната мусака пък се крие именно в простотата на тази любима на малки и големи храна.

За 6 до 8 порции необходимите съставки са:

кайма - 500 г
лук - 1 глава
картофи - 600 гр.
домати - консервирани - 300, 400 г
доматено пюре - 2 с.л.
червен пипер - 1 ч.л.
масло - 20 гр.
брашно - 2 с.л.
прясно мляко - 200 мл
яйца - 2 бр.
магданоз
черен пипер - 1 малка щипка

За начина на приготвяне пък трябва да си отделите между 60 и 75 минути, но преди да видите как да я приготвите, вижте тънкостите, които трябва да знаете и приложите преди това!

Ето го и начина на приготвяне:

Главата лук се нарязва на дребно и се задушава в тигана докато не смени цвета си. 

В тиганът последователно се слагат доматеното пюре, каймата и част от доматите. Бърка се, докато не се изпари водата. 

Червеният и черният пипер се слагат когато се поизпари водата. Цялата смес се бърка добре и се залива с малко гореща вода докато стане като бульон. Прибавя се нарязаният на ситно магданоз и се оставя да поври малко. 

Докато става сместа, можете да обелите, измиете и нарежете картофите на ситно. 

В тавичката за печене слагате маслото и останалата част от доматите на дъното, след което редувате 1 ред картофи, 1 ред от сместа. 

Ако всичкият бульон е изпарен, сложете малко топла вода и поставете тавичката да се пече на 180-200 C. Когато придобие запечен вид се поставя заливката. 

Заливката се прави от сос, приготвен от прясното масло, брашното, млякото и яйцата. Ако нямате прясно мляко можете да сложите и кисело. 

Като поставите заливката можете да поръсите с малко кашкавал. Накрая слагате отново тавата за 10-тина минути да се запече заливката.

Тайните и тънкостите на перфектната мусака:

На първо място продуктите, с които готвите, трябва да бъдат качествени. Без съмнение това е критерий, който важи за всяка една гозба, за да бъде сполучлива. Убедете се, че картофите, които използвате и които са основната съставка на мусаката, са от хубав сорт, по възможност - домашни.

Друга хитрост е овкусяването и подготвянето на каймата - кимионът е задължителен, а за истински балкански вкус прибавете ронена чубрица. За да не стане каймата на бучки, а да се разпредели равномерно на трохи, има две тънкости: едната е каймата да се размие в хладка вода и тогава да се прибави към останалите продукти. Другата тайна е да запържите каймата, като към нея добавите малко доматено пюре за повече вкус.

За да не се разпада мусаката, тя трябва да стои стегната, а картофчетата цели, а не като пюре. За да стане това, гозбата се пече на по-ниска температура, но по-продължително време, докато изври цялата сложена вода. Правилото гласи, че преди да се сложи във фурната, водата трябва да покрива почти цялата смес, но картофите отгоре да останат без вода.

За да стане хубава и пухкава, една заливка за мусака се нуждае от сода - половин чаена лъжичка е напълно достатъчна. Тя задължително се погасява в киселото мляко.

Друго важно нещо за заливката е яйцата да се разбъркат изключително добре, тъй като те също спомагат за надигането. Брашното я споява и е добре да се пресее преди това.

2
Коментара по темата
2.
До заблудения
24.04.2020 12:27:42
Слага се каквото си поискаш. Това не е хирургичен протокол, че да го спазваш стъпка по стъпка.
1.
Заблуда
24.04.2020 11:25:42
На мусаката не се слага чубрица, нито кимион, а само черен пипер.С чубрицата яденето замирисвана яхния, а с кимиона - на сготвена домашна наденица. Проверете във всички готварски книги от Пенка Чолчева до днес.
  Добави Коментар
Съпруга разбра за изневяра на мъжа си благодарение на кантар, любовницата е тежала 54 килограма На някои хора сякаш не им е писано да са заедно "Нефтохимик" договори клубен автобус Ето подробности
Рибар в лоша серия хвана 100-килограмово "чудовище" Сомът е близо 2 метра и половина дълъг Медведев и Тръмп си размениха остри думи, руснакът спомена "Мъртвата ръка" Тонът между Белия дом и Кремъл не е най-приятелски, що се отнася до президента на САЩ и шефа на Съвета за сигурност на Русия
3-годишно дете падна от 18-ия етаж и оцеля, първите му думи след жестокия инцидент са, че иска играчка Бъмбълби Историята е като от филм Брад Пит инкогнито в България, депутат му оказал помощ Актьорът не пожелал да се вдига шум
Важна рокада в националния по волейбол за Световното, опитен играч е аут Дамян Колев заменя Мартин Божилов Голяма звезда на Холивуд дойде в София и показа страхотен характер Люк Еванс снима тайна продукция
Ралица Паскалева подкрепи Димо Алексиев след присъдата Актьорът бе осъден на 18 месеца затвор Липсата на секс може да доведе до смърт, най-застрашени са... Жените с депресия
Съседката Петя ми даде чудна рецепта за свинско с кисело зеле, вкъщи го хапваме и през лятото Вкусно и лесно Три зодии ще плачат много през следващите дни, задава се кошмарно начало на август за тях . Прогнозата не е апокалиптична, но предупреждава онези родени под определени знаци да бъдат подготвени