Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Диетолог: Многократното претопляне на храната води до образуването на опасни вещества в нея

Ключови думи: храна, претопляне, вредни вещества, опасна за здравето

Многократното претопляне на храната води до образуването на опасни вещества в нея. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – доцент Дарина Найденова, диетолог от Варна.

Според нея, българите са склонни да приготвят огромни количества храна по празниците, които в последствие биват претопляни прекалено дълго време. „Може да се каже, че дни след това се дояжда това, което е сготвено за Нова година или за Коледа.

Въпреки, че времето навън е студено и голяма част от българите даже не прибират храната в хладилника, а я оставят на балкона, има проблем с тази храна. Ниската температура ще й попречи да се развали, но при консумация обикновено затопляме тази храна. А пък многократното загряване, води до едни неблагоприятни последици по отношение на състава на храната и нейните полезни качества“, обясни доц. Дарина Найденова.

Повторното загряване на храната след нейното първоначално приготвяне, премахва витамините и ги заменя с канцерогенни вещества, допълни още тя.

„Това многократно загряване, изстудяване, загряване, изстудяване може би е най-пагубното по отношение на съдържанието на витамини и други съставки в храната. Така, че ако мога да дам съвет той е, че в тези студени дни може малко по-дълго да се съхранява храната, но това означава, да си затопляме само това, което ще изядем на едно хранене, а другата да си остава студена навън или в хладилника“, посъветва доц. Дарина Найденова.

Здравословният начин на живот се гради на подобни навици, които ни позволяват разнообразна диета, с множество витамини и полезни вещества, каза още тя.

1
Коментара по темата
1.
Ани
20.01.2020 15:27:27
Едно заглавие вече не можете да напишете, всички статии пълни с грешки, как не ви е срам?
  Добави Коментар
Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Фестивал на химията ще провокира креативността на деца в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Ще се проведат лекции за приложението и значимостта на химията в различни области
Тревожна новина за Кирил Маричков Няма да може да участва в остатъка от турнето на групата и се връща в България Ясно е кой печели "Хелс Китчън" Много от зрителите са убедени, че тазгодишната победа ще е дамска и дори вещаят, че Никол ще е тази, която ще се окичи с нея, тъй като е завършила академия „Льо Кордон Бльо“, живее в Испания и се е прибрала в родината си специално заради кулинарното състезание, но няма да е тя 
Тя уби брутално баба си, а днес в затвора откри... Станала е шивачка И цената на кафето скача сериозно Сушата и горещините застрашават сериозно районите на производство
Хероинът все по-малко се търси на пазара, производството му също намалява Трафикът на хероин през България остава активен, отбелязва  началникът на отдел "Борба с наркотрафика" в Агениция "Митици" Стефан Бакалов Арестуваха служител на НАП на ГКПП Кулата, карал пиян и дрогиран след нощно дежурство Задържан е и е образувано досъдебно производство
Какво да правим с останалите козунаци от Великден Вижте някои вскуни идеи Талантливи млади музиканти ще ви очароват на фестивала "Солисими" Събитието ще се проведе на 10,11 и 12 май в Дома на Нефтохимика 
Сервитьорка роди син от този чалга изпълнител, жена му е бясна Детето се е родило на 10 април и носи името Калоян ДПС обяви листите си за националния вот Водач на листата на ДПС за Европейския парламент е Джевдет Чакъров