Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Зеленчуците, които задължително трябва да хапваме през ноември

Ползите от морковите върху здравето ни са огромни. От всички зеленчуци морковът има най-високо съдържание на провитамин А (бета-каротин)
Ключови думи: зеленчуци, моркови, зеле, праз, здраве, витамини, сезон, храна

През есента организмът ни започва да се подготвя за студените зимни месеци. Здравословното хранене, съобразено със сезона, може да бъде полезно за здравето, но и изключително вкусно. Ето зеленчуците, които задължително трябва да хапваме през ноември:

Зеле

Зелето е изключително богато на витамини, минерали и фибри. Има ниска калорийна стойност, а голямото количество фибри го правят пръв съюзник при отслабване и прочистване на храносмилателния тракт от токсини. Затова то е в важна съставка във всяко здравословно меню. Съдържанието на витамин C в зелето е повече, отколкото в лимона и портокала. По-полезно е зелето в прясно състояние. При топлинна обработка то губи значителна част от витамините си.

Праз

Празът е здравословен и вкусен зеленчук, който задължително ни съпътства през есента и зимата. Много хора не познават качествата на този природен лечител с характерен вкус. Той е добър диуретик – стимулира дейността на бъбреците и подпомага отделянето на вода от организма. Препоръчва се при отоци, подагра, камъни в бъбреците и др. Също така има и силен антибактериален ефект. Ниското съдържание на захари и високото съдържание на белтъчини и витамини в него го правят подходяща храна за диабетици.

Моркови

Ползите от морковите върху здравето ни са огромни. От всички зеленчуци морковът има най-високо съдържание на провитамин А (бета-каротин). Това вещество има доказани свойства като антиоксидант и ни предпазва от злокачествени заболявания. Витаминът действа профилактично при инфекциозните заболявания на бронхитите, гърлото и гласните връзки. Морковите подобряват още храносмилането и спомагат отслабването, като в същото време създават усещане за ситост.

Брюкселско зеле

То е изключително полезен зеленчук, макар и не толкова популярен у нас. То е богат източник на витамин C, което го превръща в много подходяща храна за зимните месеци. Зеленчукът е и с много ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри. Съдържа също цинк, калий, калций, фосфор, магнезий, манган, както и благоприятни количества протеин.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Тези 5 зодии не са нужни на никого Според астролозите, именно те много по-често от останалите не намират мястото си в обществото Масово купуваме по няколко апартамента, за да съхраним парите си Някои влагат парите си в недвижима собственост в чужбина 
Често имат проблеми със закона Убийства, дрога и бой са част от живота на турските звезди Бягайте далеч! Представителите на тези зодии съсипват живота на другите Бягайте далеч от тях
Масови арести на лекари заради фиктивни медицински изследвания Хора, работещи в хранителната промишленост, обявяване за здрави без проверка срещу заплащане 232 заплати са нужни за собствен дом в Гърция Поскъпнаха с над 50% от 2000 г. насам
Тревожен звънец - над две трети от 15-годишните у нас са функционално неграмотни България е сред страните с най-висок дял на деца, които не разбират основен текст и не умеят да прилагат елементарни математически знания Само едно тънко резенче седмично и орхидеята ще се събуди пред очите ви Опитайте това решение и ще видите експлозия от цветове
Вижте програмата за традиционните нестинарски игри на 3 юни в Царево Село Българи – „Св. Св. Константин и Елена“ също празнува на този ден Най-привлекателните хора са от тази зодия Те обграждат с внимание, подкрепа и грижа онези, които решат да очароват - и хората бързо им отвръщат със същото
Министър Вълчев бесен на Терзиев заради обявения неучебен ден за учениците Иска ограничение за кметовете да обявяват неучебни дни Семпъл, но много вкусен сладкиш - днес го направих с малини, вчера с ягоди, а утре ще пробвам с боровинки Следвайте тази изпитана рецепта и се насладете на съвършенството на вкусовете