Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Зеленчуците, които задължително трябва да хапваме през ноември

Ползите от морковите върху здравето ни са огромни. От всички зеленчуци морковът има най-високо съдържание на провитамин А (бета-каротин)
Ключови думи: зеленчуци, моркови, зеле, праз, здраве, витамини, сезон, храна

През есента организмът ни започва да се подготвя за студените зимни месеци. Здравословното хранене, съобразено със сезона, може да бъде полезно за здравето, но и изключително вкусно. Ето зеленчуците, които задължително трябва да хапваме през ноември:

Зеле

Зелето е изключително богато на витамини, минерали и фибри. Има ниска калорийна стойност, а голямото количество фибри го правят пръв съюзник при отслабване и прочистване на храносмилателния тракт от токсини. Затова то е в важна съставка във всяко здравословно меню. Съдържанието на витамин C в зелето е повече, отколкото в лимона и портокала. По-полезно е зелето в прясно състояние. При топлинна обработка то губи значителна част от витамините си.

Праз

Празът е здравословен и вкусен зеленчук, който задължително ни съпътства през есента и зимата. Много хора не познават качествата на този природен лечител с характерен вкус. Той е добър диуретик – стимулира дейността на бъбреците и подпомага отделянето на вода от организма. Препоръчва се при отоци, подагра, камъни в бъбреците и др. Също така има и силен антибактериален ефект. Ниското съдържание на захари и високото съдържание на белтъчини и витамини в него го правят подходяща храна за диабетици.

Моркови

Ползите от морковите върху здравето ни са огромни. От всички зеленчуци морковът има най-високо съдържание на провитамин А (бета-каротин). Това вещество има доказани свойства като антиоксидант и ни предпазва от злокачествени заболявания. Витаминът действа профилактично при инфекциозните заболявания на бронхитите, гърлото и гласните връзки. Морковите подобряват още храносмилането и спомагат отслабването, като в същото време създават усещане за ситост.

Брюкселско зеле

То е изключително полезен зеленчук, макар и не толкова популярен у нас. То е богат източник на витамин C, което го превръща в много подходяща храна за зимните месеци. Зеленчукът е и с много ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри. Съдържа също цинк, калий, калций, фосфор, магнезий, манган, както и благоприятни количества протеин.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Червени флагове, които карат мъжете да се отдръпват Какво ги провокира да избягат въпреки интереса си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Задоволяването с по-малко може да донесе усещане за нещастие във връзката
10 знака, че мъжът, когото обичате, не ви заслужава Не си губете времето Любовен хороскоп за 29 април – 5 май Ще търсим и ще получаваме повече романтика
Бабината рецепта за празнична великденска пита Лесен начин на приготвяне и бон апети НСИ: Какъв е броят на разводите у нас през 2023 г. За 84.6 % от жените и 84.2% от мъжете, сключеният граждански брак през 2023 г. е бил първи
Защо децата ни са първи по пушене и пиене? Това са много стряскащи резултати, защото са свързани с подрастващите хора, малките деца, смята експерт 70% от българите нe си мият зъбите Децата в никакъв случай не трябва да се плашат със зъболекаря или зъболекарския стол
"Булгаргаз" предлага с 6% по-евтин газ през май Окончателно решение ще бъде взето на 1 май Слагат и електронен подпис в личните карти Таксата за обикновен срок за издаване става 30 лева, бързата услуга е 60 лв., а експресната - 150 лв.
Даниел Петканов стана трейдър Лудия репортер търгува с валути, акции, стоки и индекси Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове