Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ядем по-малко колбаси заради епидемията от АЧС

Снимката е илюстративна
Ключови думи: епидемия, колбаси, свинско месо, поскъване, месни изделия, цена

Заради дефицита на свинско месо, предизвикан от епидемията от АЧС в страната и поскъпването му, търсенето на колбаси и други месни изделия в последния месец е намаляло. Това съобщи председателят на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов, но не уточни точно с колко е понижението, пише "Монитор".

По думите му, намалението на покупките им засяга всички видове месни изделия, но е по-голямо при по-скъпите трайни колбаси. "Потребителите не са се насочили към по-евтините колбаси. Понижаването на търсенето се отнася за целия асортимент", уточни той.

Според него причината на увеличението на цените на колбасите е поскъпването с 40% от началото на годината на свинското месо, което основна суровина за производството им. „Голяма част от европейския износ отива в Китай, защото там са унищожили около една трета от свинете си, и в ЕС се чувства дефицит на суровината“, поясни Урджанов. Той прогнозира, че до края на годината не се очаква ново поскъпване. "От януари до момента цените на свинското месо са се качили с 55%", каза по bTV Кирил Вътев, собственик на месопреработвателна фирма.

"Говорим за цените, на които месопреработвателите си купуват суровините. Когато при нас цената се увеличи, в търговската мрежа се увеличава след месец и половина-два", поясни той. Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) отчете, че свинското месо е най-скъпо за последните 10 години.

"От 5 август тръгна този процес. Започна една вариация на цената - тази вариация стигна до 10 лв. Сви се много ценовата ножица между търговията на едро и на дребно. Даже към момента имаме и нива на търговия на дребно по-ниски от това, което наблюдавате като цена на едро", заяви той.

Според данните, изнесени от ДКСБТ, поскъпване има и при колбасите, кренвиршите и каймата - в диапазона от 2% до 13%. До края на 2019 г. не се очаква поредно поскъпване на свинското месо и респективно на изделията от него. През пролетта вероятно ще има нови скокове, смятат Иванов и Вътев.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Сладкиш-изненада с най-вкусния и нежен крем, който се крие в тестото Можете да го направите с или без плодове Жена е с опасност за живота след бой с бастун 78-годишният ѝ бивш съпруг е задържан
Зодиите, които винаги се връщат при бившите си Причините за раздялата нямат никакво значение Защо качествената дограма е ключът към комфорт и спокойствие у дома?
Съдът в Лондон ще произнесе присъдите на шестимата българи, признати за виновни в шпионаж Петима членове на шпионската клетка са - нейният лидер Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Ваня Габерова и Иван Стоянов Цял живот ще сте ми благодарни за тази рецепта за най-сочните кюфтета - без пържене, без капка олио и хляб Всички приятели и познати ги обожават, а у дома не искат да опитат други
Почина светило в хирургията (СНИМКА) Изтъкнатият специалист д-р Борил Петров си отиде едва на 60-годишна възраст Медмаг – медицински инструменти и облекло за бъдещи и реализирани медици
Изрита младото си гадже, ето я причината Глория се е разделила с Добромир Кюрдската работническа партия обяви, че се е разпуснала По-рано Йоджалан, основателят на обявената за терористична групировка ПКК, призова да се сложи край на въоръжената борба, а Анкара заговори, че той може да бъде освободен от затвора
НАП без милост: Запорира пенсии и заплати на хиляди българи Над 47 хиляди длъжници не са имали достъп до доходите си през изминалата година Първи подробности за акцията на ДАНС. Има задържани Операцията е срещу разпространението на антидемократична и фашистка идеология