Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Гледаме в нета дали кръчмата е била проверявана

Ключови думи: проверка по кръчмите, онлайн, майстори касапи, хигиенни власти

В скоро време ще можем да проверяваме дали кръчмата, където сме избрали да ходим е била проверявана от санитарните инспектори и какви са резултатите на инспекцията. Това стана ясно днес по време на пресконференция за Световния ден на прехраната, пише Монитор.

По време на събитието консултантът д-р Христо Христозов коментира проблемите с контрола на храните у нас и по-точно липсата на достатъчно прозрачност. „В Украйна със съдействието на ЕС е създаден сайт, където в реално време всеки потребител може да провери дали заведението, което иска да посети или производителят, чийто продукти ще купува са били проверявани от санитарните власти и какви са резултатите от инспекциите. У нас има подобен регистър на биопроизводителите и за сортовите семена, но те са много малък сегмент от производителите в България“, поясни експертът.

На въпрос на „Монитор“ има ли възможност подобен интернет портал да има и в България зам.-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов отговори: „Ще го има. Ако това е искането на обществото не е проблем да се направи“.

Относно схемите за изхранване на децата Иванов се похвали и че земеделското ведомство е разработило национална стратегия за прилагане на схемата за предлагане на плодове, зеленчуци, мляко и детски продукти в детските градини и училищата до 2022-2023 г. „В схемата за училищен плод и училищно мляко са включени 3400 учебни заведения и повече от 470 хил. деца. Това е една инвестиция, която в бъдеще може да помогне за намаляването на разходи за здравеопазване“, каза още зам.-министърът. Той отчете, че за учебната 2018-2019 бюджетът на схемите е над 15 813 000 лв., от които са изплатени близо 11 млн. лв. Към настоящия момент новите подадени заявления за одобрение по схемата училищен плод и училищно мляко са 115, а общият брой на учебните заведения е 2592.

Николай Генов от Движение „Хранкооп“ смята, че у нас има голямо търсене на чисти храни, приготвени според българските традиции и най-често от тях се интересуват високообразованите хора. По думите му, за това децата от най-ранна възраст трябва да се възпитават да предпочитат родните храни.

Живка Георгиева от фондация „Българска месна традиция“ алармира за нарастващия дефицит на майстори за обработка на месо у нас. По думите след няколко години в България няма да има кой да транжира месо и да не може то да се предлага в свеж вид на пазара. Според направени анкети сред производители в момента възрастта на майсторите-транжори на месо у нас е от 57 до 67 години.

Зам.-министърът Янко Иванов каза още, че в близко време ще се наложи да се разработят санитарно-хигиенни норми за вноса на неизвестни храни, като напр. от насекоми и други растителни и животински видове, които са широко разпространени в страните от Източна Азия.

По думите му, подобни норми ще се въвеждат и за всички нови храни, засега непознати в нашите кулинарни традиции, които, така или иначе, под формата на брашна и в друг вид ще започнат на навлизат и на пазара в България. „Не бива да си затваряме очите и трябва да бъдем подготвени и да имаме санитарно-хигиенни норми за всеки един продукт, как е бил добит и при какви условия е бил приготвен“, подчерта той.

Иванов коментира и новия закон за храните, който трябва да влезе в парламента до края на годината. „В него ще има текстове, които могат да облекчат фирмите решили да даряват храни“, поясни зам.-министърът. Според него така ще се стимулира хранителното банкиране и ще се оползотворяват храни в срок на годност, които не са били продадени. На въпрос на „Монитор“ дали ще бъде премахнато маркирането и на най-малките опаковки продукти, Иванов поясни, че тепърва трябва предложените текстове ще се съгласуват с финансовото министерство, за да не тръгнат да се правят шмекерии. „Важното е да скъсим веригата по пътя на храната, за да може тя да се използва и да се гарантира качеството и безопасността й за получателите“, добави той.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Опасна схема с фалшиви обяви за коли удря български купувачи в мрежата ГДБОП предупреждава: организирана международна група примамва с евтини автомобили и източва пари чрез фалшиви продавачи Защо не бива да мием пода в петък - традицията, която крие мъдрост, а не суеверие Психолози и етнографи обясняват защо тази народна забрана е актуална и днес
Вселената се усмихва на Рак и Скорпион: съдбата им се обръща от 18 декември Ново начало и дълбоко вътрешно пречистване за два знака, които излизат от сянката на ретроградния Меркурий Как се съставят годишни финансови отчети за 2025 г. следното въвеждане на еврото от 1 януари 2026 г. След въвеждането на еврото в България на 1 януари 2026 г. счетоводството на предприятията ще се извършва в евро
Кореспондентът на „Таймс” на Балканите който се пренесе за постоянно в София - Джеймс Баучер Статиите на „ирландецът с българското сърце“ са възможност английската общественост да се запознае със събитията в България НС реши: Родителите на деца до 12 години - на гъвкаво работно време целогодишно „За" промените в Кодекса на труда гласуваха 166 народни представители
Какво да правим с дребните пари при еврото - съвети от Л. Хампарцумян Преходният период, ограниченията за плащане с монети и най-сигурните варианти за хората след 1 януари Почина легендарният военен кореспондент Питър Арнет Името му става световноизвестно през 1991 г., по време на първата война в Персийския залив
Първи случай в България: Живи корали са задържани на „Капитан Андреево“ Екзотичните морски видове са открити в автобус от Турция за Северна Македония и са предадени за съхранение в музей Най-голямата изненада в края на годината ще преживее тази зодия Ако сте родени под нея, очаквайте безобразен късмет!
Лесна питка с късмети за Бъдни вечер Парчетата и скритите „късмети“ се тълкуват като знак за щастие през идващата година Евростат: Годишната инфлация в България през ноември е над средната за ЕС и еврозоната В Европейския съюз годишната инфлация през ноември 2025 г. е 2,4 на сто, което е спад спрямо 2,5 на сто през октомври