Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

През 60-те сравняват Слънчев бряг с френската Ривиера, Коста Брава и Маями бийч

ВИП-туристите, които получавали най-луксозните стаи и транспорт до летището, плащали по $11 на ден
Ключови думи: Слънче бряг, Маями бийч, български туризъм

През 60-те години на миналия век най-големите медии в САЩ обсипват с похвали българските курорти Слънчев бряг и Златни пясъци, съобщава агенция “Блиц”.
На 20 март 1966 г. „Ню Йорк Таймс“, който по това време още не се е превърнал в съмнително либерално издание, излиза с обширна публикация под заглавие „България копира най-доброто от западния туризъм“. Вестникът пише:
„На крайбрежието има два относително нови курорта – Златни пясъци и Слънчев бряг – и няколко по-стари. Когато преди 6 години българите започнаха да строят Златни пясъци и Слънчев бряг, те първо проучиха всички големи курорти по Френската Ривиера, испанската Коста Брава, италианското Адриатическо крайбрежие и Маями бийч. Целта им беше да копират доброто и да избегнат лошото. Като цяло са успели. Построили са малки курорти, разделени от големи пространства и девствени плажове. Съхранили са дърветата и растителността и са разположили хотелите и ресторантите сред тях. Има достатъчно спокойствие и сянка през лятото, когато температурите надхвърлят 30 градуса. Човек може да седне пред хотела и да вижда само морето и дърветата“, възхищава се „Ню Йорк Таймс“.
В публикацията е отделено място на ресторантите, които „са построени с въображение“, персоналът говори английски, а „храната има ароматите на Изтока и е по-добра отколкото в Гърция, макар и не толкова добра, колкото във Франция и Италия“. Авторът на статията Артър Еперон споделя и кои български гозби са му харесали най-много – „печено сирене“, което описва като бяло сирене, масло и чушки, печени в навита хартия; миш-маш, сарми и пълнени чушки. Той разказва, че се консумира предимно свинско месо, докато говеждото се предлагало по-рядко, което българите обяснявали с шегата, че са „заменили воловете с трактори“.
Най-развити в туристическо отношение, разказва в друга статия от 1962 година издизданието, са районите около Варна на север и Несебър. По това време в България вече функционират 117 туристически хотела с капацитет от 15 352 легла. През следващите 10 години се очаква само по Черноморието да се изградят хотели с 60 000 легла.
През 1961 г. България е посрещнала 250 хиляди чуждестранни туристи, от които 80 хиляди от Западна Европа – предимно от Австрия, Скандинавието и Германия, изтъква вестникът и посочва, че за 1963 г. се очакват 300 хиляди чужди туристи.
Гостите могат да избират между луксозна, първа и втора класа настаняване, чиито цени варират от 8,50 долара за луксозна стая до 3,50 за втора класа. За ВИП-обслужване трябва да платят по 11 долара на нощувка, в което се включва и транспорта от и до летището, пише вестникът.

 

9
Коментара по темата
9.
EVIL pimp
25.06.2019 23:00:08
било кото било,батака е пълен в т'ва бетонно гето за перачи на пари,Аман
8.
Бай Курти
25.06.2019 14:58:35
А тях га ши ги научити да му викът Слънчака?Многу й фешън...
7.
Ха,Ха
25.06.2019 14:32:05
Човек може да седне пред хотела и да вижда само морето и дърветата“, възхищава се „Ню Йорк Таймс“.
6.
Кранта Янкова
25.06.2019 13:03:16
Сравняват с разпропаната ми стара,злобна задница!
5.
до 2
25.06.2019 12:36:43
Ама тогава не можеха да реват разни зелени, защото после отиваха в Белене да разцъкват :D
4.
Иво
25.06.2019 12:36:03
И сливенско пико
3.
ех факти
25.06.2019 12:34:40
Още тогава са застроили дюните според снимката.
2.
H
25.06.2019 12:17:18
Ако си изпошзвахме природните ресурси както трябва, нямаше срга всички да се тикат да работт по кол центрове. Ама Бай Ганьо иска да открадне сега, на момента пък после все тая, а държавата да му открадне на него половината и така. Бил съм навсякъдв по света, дори места като Сен Тропе, които в мислите на хората са уау, всъщност са села, плажни ивици с каманаци и тн. Ние тука застроихме хубавите плажове, изсякохме горите, изоставихме селата и толкоз
1.
Хлор в кафето
25.06.2019 12:09:20
Те и сега го коментират често в репортажи на Острова. Снимат и разказват как Слънчев Бряг,България е притегателен център за гражданите на Великобритания търсещи евтини к*рви, евтин фалшив алкохол и евтина ниско качествена храна
  Добави Коментар
Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро 40-минутна разходка сами сред природата облекчава ума Съвременната градска среда има характеристики, които могат да повлияят отрицателно на нашето физическо, психическо и когнитивно здраве
Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици Децата обожават тези малки вкусни Великденски зайчета от тесто, задължително да присъстват на трапезата ви! За тeзи сладкиши няматe нужда от точилка или твърдe много продукти
Всяка пухкава дама трябва да има тези неща в гардероба си за пролетта Те ще ви помогнат с лекота да създавате безупречни визии, подчертавайки индивидуалността си Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя
В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г.
Димитър Николов поздравява бургазлии за Лазаровден и Цветница Лазаровден и Цветница идват в навечерието на Възкресение Христово, за да ни дадат надежда и упование, се казва в празничния поздрав на Димитър Николов Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер
Пухкав козунак по рецептата на баба, с който ще оберете всички точки на Великден Щом отхапете от него, моментално ще ви връхлетят милите спомени от детството, свързани с трескавата подготовка за празника и отрупаната с лакомства трапеза Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява