Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

5 интересни рецепти за трапезата на Бъдни вечер

Ключови думи: рецепта, тиквеник, питка, бъдни вечер

По традиция трапезата на Бъдни вечер трябва да включва нечетен брой постни ястия. Масата трябва да е богато отрупана, за да има успех и благоденствие и през новата година. Вижте 5 рецепти за Бъдни вечер, които може да използвате в празничното си меню.

На Бъдни вечер трапезата трябва да е изобилна, прикадете я с тамян!

Питка за Бъдни вечер

Необходими продукти: 1кг брашно, 2 пакетчета суха мая, 400мл хладка вода, 1к.ч. олио, 2ч.л. сол, 1ч.л. захар

Начин на приготвяне: Брашното се пресява, в него се оформя кладенче, в което се сипват олиото и водата. Добавят се солта, захарта и маята и се разбърква, след което се омесва тесто и се оставя да втаса за около час. При необходимост може да добавите още малко вода или олио, за да стане по-еластично тестото. Тестото се разстила в предварително намазнена тава и в него се поставя монета, която сте опаковали в станиолено фолио. Питката се маже с олио и се оставя така още 40 минути. Пече се в загрята на 220 градуса фурна до зачервяване. След като се извади се покрива с кърпа.

Тиквеник

Необходими продукти: 1 пакет точени кори, 500г тиква, 1 и 1/2ч.ч. захар, 1ч.ч. орехи, 1к.ч. олио, 2ч.л. канела

Начин на приготвяне: Тиквата се обелва, почиства и настъргва. Поръсва се с 3с.л. олио, канелата и захарта и се задушава под капак за 7-8 минути. В намазнена тава се поставят две точени кори. Намазват се отгоре с олио, слага се от тиквената смес, малко орехови ядки и захар. Процедурата се повтаря, докато свършат корите, като финалният пласт също трябва да е от 2 кори, които отново се намазват отгоре с олио. Тиквеникът се пче в загрята на 180 градуса фурна за 35 минути.

Постни сарми

Необходими продукти: 20 листа от кисело зеле, 1 и 1/2 ч.ч. ориз, 1 морков, 1 глава лук, зелев сок (или вода), олио, подправки (сол, черен пипер, джоджен, чубрица)

Начин на приготвяне: Лукът и морковът се нарязват на ситно и се запържват. Към тях се добавя оризът и подправките. Залива се с около 80-100мл вода и се задушава за няколко минути. Сместа се маха от котлона. Завиват се сарми, които се подреждат в предварително намазнена и покрита със зелеви листа дъно. Сипват се равни части зелев сок и вода (може и само вода), така че да покрият сармите, които накрая се притискат с една чиния. След като заврят, котлонът се намаля и се готвят още 30-40 минути.

Печен боб

Необходими продукти: 350г ситен боб, 1 глава лук, 1 морков, 5с.л. доматено пюре, 2-3 скилидки чесън, олио, подправки (червен пипер, черен пипер, риган, сол)

Начин на приготвяне: Бобът се накисва от предната вечер. На сутринта се слага да ври на слаб огън заедно с на ситно нарязаните лук, чесън и морков. Добавят се още олио и червен пипер. Когато стане готов и по-голямата част от водата изври, се добавя доматеното пюре и подправките. Разбърква се и се прехвръля в предварително намазнена тава. Пече се на 180 градуса, докато хване загар и се сгъсти още малко.

Баница с праз

Необходими продукти: 1 пакет точени кори, 250г сирене, 5 яйца, 2 стръка праз, 150мл газирана вода, олио

Начин на приготвяне: Празът се нарязва на ситно и се задушава за няколко минути. Сиренето се натрошава, смесва се с 3 разбити яйца и се добавя празът. Корите се разстилат и във всеки лист се слагат по 2-3с.л. от плънката, след което се навиват и се подреждат в предварително намазнена тава. Баницата се залива със заливка от газирана вода и 2 разбити яйца. Пече се в загрята на 180 градуса фурна за 30 минути.
2
Коментара по темата
2.
ВЯЧ
24.12.2018 11:48:15
Абсолютно правилно № 1. Какво сирене, какви яйца при постните храни. Авторите като пишат, забравят да си прочетат творенията за корекция. А ако не си постил и не си спазвал църковните традиции, 101 ястия да приготвиш е напразно. Носеге доброто в сърцата, а не в устата.Весели празници!
1.
Di
24.12.2018 10:46:43
Баницата с праз и в нея сирене и яйца!!! Много подходящо за постната трапеза днес!
  Добави Коментар
Просто действие след всяко пране ще удължи живота на пералнята ви Става въпрос за малък навик, който спасява пералнята от мухъл, лоша миризма и повреди Непълнолетен счупи скулата на 71-годишен мъж с юмрук Тежката агресия на 17 годишният младеж е докарал до комоцио потърпевшия
Новата диета 5:2, по която всички полудяха Тя обещава бърза загуба на тегло и повече гъвкавост в храненето Таланти на ОУ „Пейо Яворов“ блеснаха в национален конкурс Техен ръководител е Красимира Ибришимова, учител по изобразително изкуство
Разкриха колко взимат в големите хранителни вериги Само през последните няколко години веригите са създали близо 10 000 нови работни места Защо Емрах и Константин все още са с шофьорски книжки въпреки нарушенията Поп фолк певците обжалват наказанието си
Мнозинството откри процедурата за избор на шеф на ДАНС Вносител е Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Хората, родени на тези четири дати, притежават дара на ясновидството Такива хора могат да възприемат информация или неща, недостъпни за другите, както психически, така и визуално
Как да използваме електронното здравно досие В приложението еЗдраве всички прегледи, направления, рецепти, ваксини, резултати от лабораторни изследвания и личният ви здравен картон ще са на едно място Две наркобази в София бяха разкрити при мащабна спецакция Задържани са 64 лица, сред които дилъри и потребители
Експерт за земетресението в Турция: Това е предупреждение, със сигурност ще има по-силни Но кога ще настъпят е трудно да се каже Д-р Кунчев: COVID-19 води при респираторните вируси у нас, грипът тепърва настъпва Имунизация може да се извърши и през декември, но се препоръчва това да се случи през октомври или ноември