Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Археолози твърдят, че са открили най-старата пивоварна в света

Ключови думи:
В Северен Израел е открита най-старата пивоварна в света, която е на около 13 хил. години. Това твърдят група археолози, които изследвали пещера, намираща се в близост до Хайфа. Предполага се, че там е била произвеждана бира, която след това се е използвала за различни церемонии.

Професорът по археология в Университета в Хайфа Дани Надел заяви пред "Франс прес", че откритието им е най-ранното свидетелство за производство на алкохол. Според събраните от екипа учени доказателства живелите в този район хора преди 13 хил. години са били основно ловци, които са обитавали земите около цялото източно Средиземноморие. При погребални церемонии те приготвяли алкохолна напитка, която се употребявала от всички.

Тук идва и самото откритие на археолозите. При изследването на пещерата те намерили три дупки, издълбани на повърхността ѝ. Две от тях се използвали за съхранение на зърна, а третата - за ферментация. Дупките са с дълбочина от 40 до 60 сантиметра.

Те са разположени на такива места в пещерата, че си личи, че произвежданата напитка в тях е свързвана с някаква церемония, казва още Надел. "Тези иновации за производство на бира предшестват появата на опитомените зърнени култури, което става преди няколко хилядолетия в Близкия изток", казва още той.

Древната бира обаче е далеч от това, което се произвежда днес. Вероятно е много по-слаба, но наличието на ферментация показва, че още преди 13 хил. години хората са имали познания при производството на алкохол, твърдят археолозите.

Според тях тогавашната бира най-вероятно е смес от много съставки. Изследователите са открили останки от нишесте и микроскопични частици от вкаменели растения, известни като фитолити, които са типични за трансформацията на пшеницата и ечемика в течност. А самият процес по производството на бира преминавал в три етапа.

Първо, нишесте от пшеница или ечемик се превръща в малц. Това се случва чрез покълване на зърната, поставени във вода в две от дупките. След това те се изцеждат, изсушават и съхраняват. Следващата стъпка е нагряването на малца. Накрая всичко това се оставя да ферментира с диворастящи дрожди.
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Сериозен инцидент в Пловдив Пешеходец е бил ударен от лек автомобил Приеха го в болница Проблеми за Мбапе
Голям екшън край Варна Задържаха мъж, издирван с червена бюлетина В началото на лятото: 2 метра сняг натрупа на... Високите места в турската провинция Ризе
Футболна легенда се бори за живота си Сашо Паргов е в тежко състояние Потъна в скръб Почина бабата на Ариана Гранде
Тези зодии дебелеят на поразия Предразположени са към напълняване и това е, казват астролозите Ще паднете, като ви покажа как баба ми чисти къщата си – никога няма да ви хрумне да използвате това Хлябът като почистващ препарат – макар и абсурдно да звучи, в миналото се е използвал такa
Връчиха дипломите за завършено средно образование на зрелостници в несебърско училище СУ "Любен Каравелов" е на престижното четвърто място в Бургаска област на ДЗИ по английски език Трима украинци отвлякоха 17-годишен сънародник в София и поискаха 10 000 евро откуп Похитителите са задържани в Пловдив и Несебър
От години правя тези мини погачи и никога нямам провал Приготвям ги като закуски през уикенда, защото стават много бързо и лесно Почина хубавата Калинка от "Хитър Петър" По време на снимките тя е едва на 28 години