Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Историята на най-известната маса в България или как това се превърна в учебникарски PR

Това е най-известната маса в България, любезно изпратена ни от управителя Тони Матеев, който проявява необичайна медийна активност и не спира да говори от сутрин до вечер
Ключови думи: Милос, ресторант Miloz, Созопол, такса стол
Райън Холидей е известен американски PR. Дълго време той е сред хората, които създаваха новините и определяха дневния ред в обществото. Холидей бе в сянка, докато не реши да се оттегли и го направи по зрелищен начин – изля душата си в книга. „Аз лъжа – изповедта на един медиен манипулатор!”, която се превърна в абсолютен хит в Щатите и е сред най-продаваните издания на годината.

Холидей разказва за целия инструментариум от измами, внушения и лъжи, които е направил през годините, за да утвърди даден бранд.

Учебникарска е историята, донесла световна слава на бестселъра: „Дано в ада сервират бира!”. Холидей споделя как плаща билбордовете, промотиращи книгата, а след това отново сам ги облепя с гневни послания и пожелания от рода на „пен.сът на режисьора трябва да бъде заклещен в капан”. Заснема собствения си вандализъм и изпраща снимките анонимно на няколко малки медии, а впоследствие с различни трикове предизвика огромна вълна от недоволство в цялата страна. В резултат от акцията му без никакъв рекламен бюджет милиони разбират за книгата на Такър.

Подобна стратегия е позната в Щатите, но до този момент няма данни да е прилагана по някакъв начин в България. Не че нямаме пиар специалисти. Напротив! Обществото ни може би не е готово за толкова агресивен подход.

Изрично подчертавам до този момент. Наблюдавайки историята със созополския ресторант от последните дни, започват да си задават въпроса: Дали това не е първият шоков пиар в България? Вероятно е съвпадение, но може и да не е, защото от три дни името на рибния ресторант е тема №1 за водещи медии.

Miloz Fish & Grill бе едно от многото заведения в Созопол. Да, намира се на добро място, но и се бори със сериозна конкуренция – на стотици други. И в никакъв случай не е най-посещаваното място в Созопол. Или поне не беше до този момент.

От тази седмица обаче е една от градските атракции – редом до Вампира и Крепостната стена. Ясно е, че е медиен фойерверк и следващото лято туристите ще са забравили за заведението, но е факт, че това ресторантът придоби особена популярност, 

а ходът с касовата бележка с необичайната такса „Стол” изглеждаше много премерен.

Заведението очевидно не се цели в обикновен таргет - тези, които консумират цаца с бира, а иска такива клиенти, за които няма да е проблем да си платят повече, стига около тях да е спокойно, а и кухнята да е добра. Второто не бе опровергано. Не се появи клиент, който да каже, че е хванал стомашно разстройство заради скаридите в ресторанта.

Всички се бяха фокусирали върху 20-те лева за стол и докато в началото ресторантьорът бе заклеймяван, то впоследствие мнозина започнаха да възприемат доводите му и дебатът тръгна в друга посока: Има ли право да таксува клиентите с допълнителна такса за незает стол?

Може би ресторантьорът бе подготвен за проверките, въпреки че едва ли е очаквал върху него да се стовари и гневът на премиера. Но е факт, че колкото и да търсеха куп държавни институции, не откриха нищо кой знае колко съществено. Дори касовата бележка, която се оказа, че не е точно касова бележка, а междинна сметка, не е нарушение, защото има и издаден касов бон, с разликата, че в него не са включени 80-те лева за столовете.

Впечатление направи и необичайната медийна активност на управителя Тони Матеев, който не се криеше, както биха направили хиляди негови колеги, а от сутрин до вечер се опитваше да обясни своята гледна точка, тази, която смята за правилна. Дори и да не е имало предварителна стратегия, кризисният му пиар даде резултат и обърна част от обществените нагласи.

В крайна сметка прословутите столове от най-известната маса в България дадоха своя ефект – заведението е резервирано почти напълно до края на август, а всяка вечер пред него се снимат десетки туристи, сякаш това е атракция, а не рибен ресторант в Созопол.
13
Коментара по темата
13.
Собственика
19.02.2019 22:01:11
Много сте кухи лейки всички, даже имената са грешни, и партийте и информацията и всичко ви е въздух! Когато се доближите ще напиша” топло”
Всички се лъжете един друг, то така е тая държава на овце! А тая Лора изади и имена хахахахахахахахаха
12.
Лора
12.08.2017 13:03:24
Собственици са Павлин Койнов и Теменужка Ангелова от село Кокаляне!!!този е поставено лице!
11.
аз
11.08.2017 23:00:16
Резервирано до края на сезона по думите а управителя Тони.А дали е така -кой,кой ще ни каже!
10.
аз
11.08.2017 22:56:39
Къде ми е коментара?
9.
222
11.08.2017 21:13:30
и пак няма да седна там, цените му са високи и без такса стол, и какви заплати плащат на персонала си? след като се сравняват с елитни европейски ресторанти, дали плащат и европейски заплати или са наели украинци?
8.
Атанаска
11.08.2017 19:36:26
Господин Матев и господин Койнов които е собственик на ресторанта да признаят как не плащаха на персонала в едно друго заведение което стопанисваха
7.
Бургазлия
11.08.2017 17:39:18
Не виждам никакъв проблем с таксата "Стол". При действаща пазарна икономика човек може да продава всичко, стига да има кой да го плати. В случая хората даже са си издали и надлежен касов бон за което. Големият Проблем е че изпълнителната власт в лицето на Министър-председател изцяло еднолично и съвсем по комунистически насъска и без това слепите институции да правят проверки. Т.е ако ви предложа атракцион да хванете пръдня в мрежа и да я боядисате в зелено и за целта ви издам касова бележка, пак ли премиера ще се намеси ?
6.
питанки
11.08.2017 15:55:55
Този "топ имот" не го реституираха на наследниците, защото бил ДЪРЖАВЕН. Защо в ДЪРЖАВНИЯТ ИМОТ се е разположил ЧАСТЕН РЕСТОРАНТ ? Защо изгониха администрацията на ДИК Созопол за да се пръкне този ресторант ? Свързани ли са наемателите от Варна на държавният имот с една партия с четири букви първата от която е "Г" като ГЕРБ ? Защо, защо защо ... ама вижте флагманите като разбраха чий е ресторанта как си обърнаха мнението на 180 градуса.
5.
До №4
11.08.2017 15:50:08
Нищо не си разбрал, прочети пак!
4.
До автора Ив. Колев
11.08.2017 15:47:34
Какво искаш да ни внушиш? Че премиера Тиквоций и Кръчмарчето Тони са комбина и ни "пързалят" с PR, а след сезона ще делят плячката?
3.
:)
11.08.2017 15:47:13
Шъ съ сетите :)
2.
ALF
11.08.2017 15:42:49
Някога сервитьор е напиасл в края на сметката А.М. 10лв.
На въпрос:
-Какво е това ?
- Ако мине.
1.
Веднага
11.08.2017 15:30:37
Ангелкова ако е мъж да закрие заведението!
  Добави Коментар
Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита
Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта
Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Рецепта мечта за козунак! Мек, пухкав, на конци и без месене! Няма никаква разлика с рeзултата от традиционнитe козуначeни рeцeпти, които отнемат часове  
Лоша прогноза за времето премества на друга дата откриването на островния сезон, обявено за 4 май Събитието с миди на тенекия и музика на плажа се измества за 6 май Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света
Хиляди ще изпълнят площада пред храм "Св. св. Кирил и Методий" за пасхалната служба, ето програмата Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започва в 23:30 часа Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват
Хапвайте тази здравословна шоколадова торта без никакви угризения Ще се влюбите във вкуса й Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Ето как да използвате репелент