Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Шеф готвач съветва: Розмарин на агнето, козунакът – като на баба!

Ключови думи: козунак, агне, Великден, рецепта

Основна тайна на вкусната великденска трапеза е да прекарате с хората, които обичате. Храната, дори и да не се получи идеална, не е проблем, съветва шеф-готвачът Таньо Шишков. В кулинарен аспект тайната според него е готвенето с пресни и свежи продукти. Използвайте незамразено месо, пресни, хубави зеленчуци за салати и гответе с любов, препоръча Шишков.

Шарените яйца, козунакът и печеното агнешко са задължителните ястия за Великденската трапеза. За разлика от Бъдни вечер, когато на масата трябва да присъстват нечетен брой постни ястия, за Великден няма такова изискване. Всяка домакиня обаче се стреми да подготви богата и красиво украсена празнична трапеза.

Розмаринът и ментата придават неповторим вкус на агнешкото

Комбинация с подправките розмарин и мента придава неповторим вкус на агнешкото месо, твърди Таньо Шишков. Експериментирайте и пригответе малко по-различно агнешко от досегашните, призовава популярният кулинар. Според него не е нужно винаги да се готви само с бут и плешка, затова препоръчва рецепта с агнешки ребра.

Ребрата преминават през две термични обработки, обясни пред БТА Шишков. Агнешкият котлет с ребра се запечатва на тиган, след което се довършва във фурна на 220 градуса за петнайсетина минути. При запечатването месото се поръсва със сол, пипер, накрая се декорира с розмарин и мента. Приготвянето отнема не повече от час, увери шеф-готвачът.

При печене на бут и плешка времето е повече - два, или два часа и половина във фурна на 180 градуса под фолио, уточни Шишков. Като известен сомелиер той съветва гозбата да се комбинира с червено вино и препоръчва сортовете каберне совиньон и мерло. Виното и храната са неразделни, те винаги вървят ръка за ръка, Великден не може да бъде изключение, убеден е изкусният майстор в кухнята.

Гарнитурата е дроб сърма, салата е зелена, припомни традиционното великденско меню шеф-готвачът. Той посъветва да се експериментира с разнообразни видове марули, като се добави айсберг, рукола и др.

"Така ще стане интересно и ще впечатлите вашите гости, смята Шишков. Според него хубаво е да се използва още краставица, домат, сега навлизаме в сезона на изобилие на зеленчуци, така че изборът е голям, допълни Шишков. Яйцата да са пресни и добре сварени", подчерта кулинарът.

За хората решили да не нарушат диетата си и да прекарат здравословен Великден шеф-готвачът препоръча да изключат от менюто си дроб сърмата. По думите му здравословното хранене, което включва протеини и зеленчуци, т.е. месо и салати, допуска да бъде прескочена дроб сърмата, като по този начин се елиминира въглехидратният ориз.

За козунака се доверете на рецептата на вашата баба

Доверете се на рецептата на вашата баба и ще направите най-вкусния козунак, който сте яли като дете, напътства още Шишков. По думите му най-важно е да се следват точните рецепти и пропорции. Козунакът е много трудоемък.

Не се притеснявайте, ако не се получи, моят също не стана от първия път, успокоява кулинарът. Той призна, че меси козунак по стара рецепта, която не помни наизуст.

Любовта трябва бъде част от съставките на всяка гозба и тогава ще бъде най-вкусната, не пропуска да напомни Таньо Шишков.
1
Коментара по темата
1.
Диян Тончев Камбаната
12.04.2017 12:05:30
Tva ve4e ne e moderno sega se praznuva welikden s pet shes dunera i tri grama piko ili amfeti (na Mliakoto sa nai hubavi) i dve tri malki kurvi da praqt mineti ciala nosh .Niama takowa izbuhvane.Minala godina na welikden taka praznuvahme i kato se izhakahme s piko i amfeti i po4nahme da pikaem pres terasata i da kreshtim a Stefka sefteto ot meden rudnik ia ebahme 8 maniaka ciala nosh naprao putkata i ctana kat kofa.Agnesko i kozonag bahty tapacite
  Добави Коментар
Мъж отиде до изоставения си парцел от 1991 г. и откри построена къща за 1,3 млн. евро Адвокатът по защита на потребителите Кевин Кнойпър коментира в TikTok, че измамникът вероятно е подправил името на д-р Кенигсберг и го е използвал за „пълномощно“, което му позволявало да подписва правни документи от негово име Каратеките на „Аригато“ – гордостта на Приморско! Кметът посрещна европейските и републиканските шампиони Младите състезатели бяха посрещнати тържествено в Общината след впечатляващи победи на международно и национално ниво
745 глоби за неправилно паркиране и 13 случая на шофиране след наркотици – Айтос под засилен полицейски контрол Особено тревожна е статистиката за шофиране под въздействието на алкохол и наркотици. Над 10 са случаите на управление с концентрация над 1,2 промила, а 13 води са хванати след употреба на наркотични вещества Пари и любов за Овена и Везните, а Водолеят ще научи кармичния си урок Хороскоп за деня – 31 октомври 2025, петък
Принц Андрю губи титлите си и дома си заради аферата "Епстийн" Крал Чарлз Трети днес започна официалната процедура срещу брат си Бойко Рашков лъсна на снимка с Мухарем – Мухата и Пеевски нарече скандала с изборите пърформанс Организиран е от пуделите с пачките, коментира лидерът на ДПС-НН
Фрапираща история с учителка, гаджето й и ученичка, първите двама са в ареста Случи се в САЩ Известен волейболист почина на 26 години Бе сред най-силните на игрището
Защо тунелът на император Комод в Колизеума е магнит за туристи, а амфитеатърът в София пустее Няма друг град в света, притежаващ такава полузаровена забележителност точно в градския център, от която не изкарва и един лев Стюард на самолет взе наркотици и се озова в трагикомична ситуация Колеги го намериха гол и безпомощен
Тези 3 зодии не постигат целите си веднага, успехът им идва по-късно Моментът им на слава идва в зряла възраст, считат астролози “Златен век” за директорката на Държавен куклен театър - Бургас Заслужено отличие, коментира кметът Димитър Николов