Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Шеф Андре Токев: България може да даде много на Европа

Популярният кулинар представи богата палитра вкусове в Средиземноморски ресторант Салини
Ключови думи:

На богата палитра вкусни творения, излезли изпод майсторските ръце на шеф Андре Токев, се насладиха гостите на Средиземноморски ресторант "Салини" в Гранд Хотел и СПА "Приморец".

Кулинарният гуру предложи на своите гости специално 5-степенно меню, вдъхновено от българската национална кухня.

Част от него бе полска салата с горчица от смокини, козе сирене и лютеница по рецепта на баба му, но приготвена с мариновани чушки; мешана скара – но рибна – с кюфте от раци, кебапче от скариди и мини пържолка от калкан; рагу от морски дарове, магданозено пюре в  стил „Балотин“ с патешки дроб и сос от ракия и стафиди, млечно телешко, бобена чорба с български трюфели, лук печен в сол; фламбирана катма… Ако сте пропуснали вкусното събитие, то проверявайте често събитийния календар с концепция Let’s Get PRIM на Гранд Хотел и СПА  „Приморец“ – следващата изненада се подготвя.

Днес всички познават шеф Андре Токев като част от журито на MasterChef, единствен носител за Източна Европа на диплома Global Masterchef Degree, основател на Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), президент за България и жури на най-престижния конкурс за професионални готвачи в Европа Bocuse d’Or, ловец на храна в едноименното телевизионно предаване, собственик на ресторант ANDRé, щастлив съпруг на Мария и баща на две дами - Елиза на 22 и Ренате на 28 години. Надникнахме зад познатото - и открихме един безкрайно положителен, мултикултурен Човек.


Шеф Андре Токев е роден в Лайпциг, Германия, в семейството на българин и германка. Когато идват да живеят в България, за него езикът е труден. Учи го заедно с майка си. В тийнейджърските му години, семейството е живяло и в Алжир. Всичко това дава на Андре много богата палитра култури и вкусове. Популярният по света и у нас днес кулинар, споделя с усмивка: "Като малък, обичах да ям. Сега, разбира се, също обичам. Гледах какво готвят бабите ми - в Германия и България - разнообразни, нестандартни неща, с богат вкус. Увлякох се. Сестра ми беше по-малка и съответно дегустираше първите ми творения. После, когато дойде време да избирам професия, избрах това да е хобито ми - готвенето. Така си гарантирах радост всеки ден."

Шеф Токев предложи на своите гости специално 5-степенно меню, вдъхновено от българската национална кухня

"Няма по-хубаво нещо от това, да се съберем на маса с хубава храна. Това за нас е традиция - събота и неделя си организираме семейни обеди и вечери" - допълва шеф Токев. Определя храната като ритуал. Ако се прибере от работа в 23:30 вечерта, с радост отново запрята ръкави и спретва нещо бързо за хапване и у дома. "Прибавете и чаша вино, разговор и забавлението е гарантирано" - казва Андре. За него ключът към добрия и вкусен живот е в умереността и качеството.

За работата си в БАПГ - Българската асоциация на професионалните готвачи споделя, че са минали години, да променят навиците и мисленето - да има гласност на национално и интернационално ниво, каква хубава професия е готвенето. Провеждат обучения, състезания и различни инициативи, насочени към обогатяване знанията и уменията на готвачите в България.

"Ако има нужда от нас, тук сме" - казва шеф Токев на въпрос биха ли помогнали с иновиране на менюто в детските градини и училища. Допълва, че шеф Манчев вече е правил опити в тази посока, но статуквото за момента не поддава на промяна. В този ред на мисли, споделя интересно гостуване, което е имал с Ути Бъчваров в САЩ. Двамата получават покана да отидат там, за да се запознаят отблизо с инициатива на Мишел Обама.

През 2009 г. вече бившата Първа дама на САЩ превръща Южната морава на Белия дом в градина, в която наравно с нея се трудят ученици. Това е стъпка в посока рационално и качествено хранене на децата, за което тя дава своя собствен пример. На различни места из Америка се създават опитни градини, в които деца от различна възраст полагат грижи за собствена реколта, под ръководството на опитни агрономи. Учениците имат възможност и да готвят в специални кухни. Организират се и посещения до ферми, където децата могат да натрупат още опит в работата на терен.

Сменяме темата, с поглед към Стария континент и нашето място в него. "България може да даде много на Европа. Трябва да се развиваме в посока селско стопанство, промишленост. Нашият климат примерно, е много по-различен от този в Германия. Оттук следват и различният вкус на зеленчуците, виното. Развитие има, трябва да сме търпеливи и всичко да постигаме дружно" - споделя шеф Токев.

"В България трябва да развием регионалността - всеки регион да е познат със свои ястия и продукти. В предаването "Ловци на храна" правим точно това - търсим и преоткриваме стари рецепти и типични вкусове - чак до траки и римляни. Дълбоките корени на историята ни са чудесна причина да развием и кулинарния туризъм в България. Не трябва да си завиждаме, а да си помагаме. Развие ли се примерно потенциала на български продукт в чужбина, това е добре за всички."

Продължава с позицията си в живота като цяло: "Всеки трябва сутрин като стане, да се сети за надписа на Народното събрание "Съединението прави силата" и с тази мисъл да върви през живота си. Да гледа себе си, да се развива, да е позитивен, да се усъвършенства."

"Сравняваме се със Западна Европа, но не и със стреса, на който са подложени хората там. А ако се сравним с Африка примерно? Нещата не са толкова отрицателни, колкото мислим - напротив. Трябва позитивизъм. Една от любимите ми фрази е, че не е нужно да си милионер, за да се чувстваш такъв" - допълва шеф Токев - един безкрайно положителен, усмихнат и любопитен Българин, с път, преминал през многобройни държави и ресторанти.

Днес? Продължава да твори неуморно, но и учи и открива уникални продукти, ястия, хора.

Ако той прави тези неща за теб, значи наистина те обича Мъжът цени Вашата личност, а не само Външния вид Признаци, по които можете да разберете, че са ви изневерили Този тревожен сигнал обаче може да бъде точен само ако отношенията между партньорите преди това са били честни и открити
Как да спрете непознатите да се намесват в живота ви Някои хора стават жертва на непоискани съвети и често не живеят собствения си живот, фокусирайки се върху мнението на другите Това е оригиналната рецепта за най-вкусните сръбски пърленки Ще стане любимата ви рецепта
По кое време да закусваме и вечеряме, за да намалим риска от инфаркти и инсулти Закусването след 9 сутринта и вечерята след 21 часа се свързва с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания Днес баба ми направи една от най-вкусните закуски на всички времена Издавам ви рецептата, задължително я пробвайте
"Лятно театро" - подарък за 1 юни за децата на Айтос Общината има и други изненади за малчуганите - откриват новите детски площадки в Емировския квартал  Празникът на духовността „Света Богородица – Достойно есть” предстои в дните от 5 до 9 юни в Поморие Вижте програмата
Антикорупционната комисия загуби делото за поршето на ЛиЛана Законът за конфискация дава възможности за произвол, отбелязва съдът в решението си След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака
Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Жена е била упоена и отвлечена в Студентски град, група мъже блудствали с нея Жената е била вкарана в лек автомобил марка „БМВ“ чрез дърпане, бутане