×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой вдига шум, опасни ли са станциите на мобилните оператори и каква вода пием в Бургас?


Кой вдига шум, опасни ли са станциите на мобилните оператори и каква вода пием в Бургас?
От РЗИ-Бургас са категорични, че лъченията от радиотелевизионната кула на ул.”Дунав”1, напр., са безвредни за близките училища и жилищни сгради
06 Април 2016, Сряда, 10:20 ч.
Автор: Таню АТАНАСОВ, обществен посредник

Общественият защитник иска местните органи на властта да имат и контролни функции*
Флагман.бг публикува втората част от анализа на обществения посредник на община Бургас Таню Атанасов, разпространен до медиите. В първата част ви запознахме с основните замърсители на атмосферния въздух.

Шумовото замърсяване

То продължава да бъде един от сериозните фактори, влияещи негативно върху здравето и отношенията в социалните общности. Ежегодно нарастват сигналите на гражданите  до общинските и държавните органи в Бургас срещу високите децибели от обществени заведения, битов и промишлен шум. През 2014 г. са подадени 555 сигнала, като техния брой през 2015 г. е нараснал на 834.

През изминалата година до дирекция „Обществено здраве“ на РЗИ – Бургас са подадени 23 жалби на граждани от общината срещу климатици на съседи, автомивки, автосервизи, магазини, хотели, каменна кариера и асфалтова база. В 13 от жалбите не са констатирани превишения на нормите, определени в Наредба № 6 за показателите за шум в околната среда, в 2 са констатирани наднормени нива и са издадени предписания за привеждането им в съответствие с действащите нормативи.

В полицейските управления на територията на гр. Бургас, през 2015 г. са подадени 18 жалби от граждани, което е значително по-малко, отколкото през 2014 г., когато са били 88 бр.

В първо РПУ е подаден  сигнал за шум, нарушаващ нощната тишина от кафе „Барбоса“; във второ РПУ – 5 жалби, една срещу р-т „Златно пиле“ и четири за битов шум.

В четвърто РПУ са депозирани 5 жалби, 4 за битов шум и една от р-т „Петела“, а в Пето РПУ – 7 сигнала за битов шум. На всички нарушители са издадени протоколи за предупреждение по чл. 65 от ЗМВР, а от ІV РПУ образуваните преписки са изпратени до Районна прокуратура по компетентност.
Ниската ефективност от дейността на общинските и полицейските власти се дължи на липсващата законова база, която да възложи не само разработващи, изпълнителски, но и контролни функции на местните органи.

Вече толкова години, никой от управляващите не намери политическа воля да реши този проблем, от който страдат гражданите.

Електромагнитните лъчения


Друг фактор, който влияе върху здравето на жителите и гостите на нашата община е нивото на електромагнитните лъчения.

В съответствие с чл. 36, от Закона за здравето, собствениците на всички обекти с излъчващи съоръжения са длъжни да ги регистрират в Регионалните здравни инспекции. Тук влизат обекти от електронната съобщителна мрежа, базови и радиорелейни станции, радио и телевизионни предаватели и ретранслатори, радиолокационни и навигационни станции, електросъоръжения и др.Община Бургас, преди няколко години, за да осигури паралелен независим контрол, първа закупи автоматична станция за измерване плътността на електромагнитните полета, които не трябва да превишават ПДС за населени места от 10 mW/cm2, и за работна среда до 1000 mW/cm2.

Всеки гражданин, който изпитва съмнение или тревога, може да поиска от общинската администрация да направи измервания за конкретен обект. Данните от извършваните периодични проверки са публикувани в сайта на Община Бургас.

В Община Бургас са регистрирани 85 източника през 2015 г., докато през 2014 г. са били 63 бр.
Регионалната здравна инспекция през 2015 г. е извършила в гр. Бургас контролни измервания на 46 учебни заведения. От тях 17 са детски / 1 ясла, 8 обединени детски заведения и 8 целодневни детски градини/, в които са направени 96 замервания. Останалите 26 са начални и средни училища и 3 висши учебни заведения, в които са осъществени 172 измервания.

Получените резултати, показват максимална стойност от 2,1 mW/cm2, и минимална от 0,1 mW/cm2, за сградите и терените на детските, учебни и лечебни заведения, което е далеч от пределно допустимите.
Направените измервания на излъчваните ЕМП от базовите станции на мобилните оператори, които най-често предизвикват оплаквания от гражданите, също отговарят на хигиенните норми, установени от държавата.

Измерените най-високи нива са 0,6 mW/cm2, което е 16,66 пъти под пределно-допустимите стойност.
От РЗИ – Бургас категорично заявяват, че експлоатацията на базовите станции не е опасно за здравето на жителите на общината.

Чистотата на питейната вода

Населените места в Община Бургас преобладаващо се водоснабдяват с питейна вода от яз. Камчия. Селата Димчево, Твърдица и Маринка се захранват от собствени водоизточници, а в кв. Банево и с. Драганово съществува смесено водоснабдяване от яз. Камчия и местни водоизточници. Нейното качество е изключително важен фактор за здравето на населението.

В селищата на общината са разположени 48 пункта, от които системно се анализират контролни проби.

През 2015 г., са изследвани 266 проби, от които 227 по химически и микробиологически, а 39 само по микробиологически показатели.

От тях, само в една проба от територията на „Склад на Дъбрава“ ЕАД са открити двойно по-високо съдържание на нитрати – при норма 50 мг/л, са измерени 104 мг/л. От 2012 г. досега, в района на ж.п гара „Българово“, ежегодно се констатира високо съдържание на нитрати във водоизточника, от който се захранват.

Обилните дъждове са посочени като възможна причина за мътността на водата в с. Братово и в с. Равнец, в пробите, отбрани през м. февруари 2015 г.

Помпената станция на водоизточника в с. Димчево беше наводнена от придошлите високи води и населението беше предупредено да не употребява водата за пиене.

През м. април миналата година е констатирано и наднормено съдържание на алуминий в питейната вода на гр. Бургас. РЗИ-Бургас е съставила актове на директора на В и К ЕАД – Бургас и връчено предписание за отстраняване на причината на тези отклонения.

През годината са подадени две жалби от граждани до РЗИ-Бургас за влошени органолептични качества на  водата. Едната е от обитателите на дом на ул. „Д-р Нидер“ 23, гр. Бургас и ул. „Тарфа“ 22 в кв. Д. Езерово.

При първия сигнал не са установени отклонения от качествените показатели, а във втория, отклонения по „цвят“ и „мътност“ се дължали на осъществените ремонтни дейности по отстраняване на пропуск, за което живеещите в района на аварията са били предупредени.

Становището на РЗИ – Бургас е, че питейната вода, която употребяват жителите и гостите на Община Бургас отговаря на здравните изисквания.

Целта на този пореден анализ на най-важните показатели на жизнената среда, която обитаваме е да информирам гражданите за резултатите от дейността на съответните институции, отговарящи за гарантиране на заложените качествени показатели и да провокирам по-активен обществен контрол.

ТАНЮ АТАНАСОВ

Обществен посредник
На Община Бургас
м. Март 2016 г.


*заглавието е на редакцията

В категории: Бургас


13
Коментара по темата
13.
кокото
07.04.2016 11:34:43
0
1
Тази издухана,синекурна длъжност е полезна само за тези,които са назначени.А иначе-кучето си лае,кервана си върви.всяко лайно,които видим в американците,искаме да е наше-да ,ама не.
12.
by the way
06.04.2016 18:59:48
0
0
Честито баня на глупаците избрали момата!
11.
MITE
06.04.2016 17:50:49
0
1
MAHAI PAJKA OT BRATQ MILADINOVI SHTOM PREVZEMASH PARKOMESTATA NQMA DA TORMOZISH HORATA S TVOJ PAJK
10.
кмете казвай
06.04.2016 17:48:25
0
2
Защо пред 71 блок в Бр.Миладинови строежа отне десет паркоместа на данъкоплатците ти си им разрешил
9.
един
06.04.2016 15:50:42
0
1
Станчев > ДПС > ГЕРБ > Община Бургас
Какво не ви е ясно?
8.
аз
06.04.2016 13:05:37
3
4
До 1
Част първа от тоя анализ беше за замърсения въздух от лукойл и от кроношпан - да си го прочел - хората са ти го написали че е било в част първа , ама ти като не четеш а влизаш само да плюеш си е твоя работа. Чети други сайтове и се осведомявай от тях
7.
aaaa
06.04.2016 11:49:13
2
2
shevkata na apelativna prokuratura denica valkova e mega kompleksirana svinichka teche i gadnata sliva no nikoi neiska da e zima zashtoto e kompleksirano juje
6.
БГ резил
06.04.2016 11:38:24
1
9
Какви замърсявания, какви лъчения...?! Хората боледуват от рак, защото са живи! Ако са умрели, няма да боледуват! Живи хора-проблем, мъртви - няма проблем. Ей така ще си измираме от свежия въздух, от липсата на лъчения, от хубавата вода, от чистата почва, от която ядем БИО храни и проблема е решен! Само не знам тези, които допускат всичко това, дали осъзнават, че болестите не избират богати и бедни и че техните деца не са богоизбрани и също дишат този въздух и пият тази вода.....
5.
Иван
06.04.2016 11:26:29
3
4
До г-н Таню Атанасов: Как ще коментирате системното и ежегодно нарушение на Наредбата за Обществен ред в кв.Долно Езерово,т.е. - "ГЛАВА ПЕТА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ЖИВОТНИ И ПТИЦИ
Чл.32. Забранява се:
1. отглеждането на селскостопански и диви животни, птици и пчелни
семейства в гр. Бургас".Входирах Жалби,съставиха Констативни протоколи на нарушителите,но всяка нова пролет същите правят ново зареждане с "по-нов модел и серия кокошки,патки и кучета"................или трябва да се връщаме в годините през които всичко се е решавало с огън и меч..............и да не остане камък в/у камък.....това ли целта на занятието???
4.
do 2
06.04.2016 11:12:35
2
8
РАЗРЕШИ МУ ДРУГИЯ ЛЮБИМЕЦ НА ОБЩИНАТА ДАНЧО МЕНТАТА ФИРМАТА Е НЕГОВА
ВЕДНАГА ДА ОСВОБОЖДАВАТ ПАРКОМЕСТАТА ЗАЩОТО И БЕЗТОВА СА ОГРАНИЧЕНИ В РАЙОНА
3.
И КВО
06.04.2016 11:10:28
2
11
ТИЯ ВСИЧКИТЕ КРЪЧМИ,ДИСКОТЕКИ И БАРОВЕ СТАВАТ СПОНСОРИ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И КМЕТОВЕ ВКЛЮЧИТЕЛНО И НА КАСАБОВА И СИ ПРАВЯТ КАКВОТО ИМ ИЗНАСЯ
2.
71 бл Братя Миладинови
06.04.2016 10:42:12
2
20
А аз искам да попитам кой разреши на любимеца на общината здравко станчев да започне строеж до училище братя миладинови и от какъв зор работниците най-нагло заградиха над 10 паркоместа за да си поставят фургоните?!?Откога ние които плащаме данъци трябва да осигуряваме работната площадка на частна фирма?!? Откакто почнаха строежа паяка все по-често взе да обикаля квартала и за отрицателно време вдига колите спрели дори на аварийни. Товарните автомобили превозващи земна маса газят тревните площи, но никой общинар това не го вижда!?! Да ви пикая на най-добрия град за живеене!!!!
1.
противогаз
06.04.2016 10:40:31
3
20
мдаа... всичко друго, но не и какво дишаме! камо ли да споменем ЧУКОЙЛ.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори