×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тарикатите не искат монополът на Здравната каса да падне, за да не изпуснат кокала


Тарикатите не искат монополът на Здравната каса да падне, за да не изпуснат кокала
Семир Абу Мелих от години работи, за да разбие монопола на НЗОК. България е единствената страна в ЕС, чиято здравна система работи по този начин
17 Февруари 2016, Сряда, 08:13 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

До края на мандата ще имаме втори стълб на касата, категоричен е народният избраник
-Г-н Абу Мелих, организирахте безпрецедентна среща с представители на всички здравни заведения, общински и държавни учреждения (ВИЖ ТУК). Каква бе идеята?

-Идеята бе да запознаем колегите какво направи народното представителство за Бургас,  кметът, зам.-кметът и останалите институции, за да не е Бургас ощетен от здравната карта. Това е едната част, а другата е да се разбере, че всички сме консолидирани около каузата „Здравеопазване“ и говорим на един език. За радост след тази вечер (срещата се проведе в понеделник вечерта в зала „Компас“ на Интерхотел „България“, б.а.) мога да кажа, че Бургас проблеми няма. Постарахме се благодарение на кмета Димитър Николов и неговия екип, на РЗИ, народните представители, страшно много хора помогнаха, за да може да запазим мястото си и да имаме потенциал да се развиваме. Ще правим подобни срещи на всеки три месеца, следващият път, когато събера колегите ще имам данни къде сме слаби и в кои области, за да може всеки един според неговите възможности да привлича специалисти в дадените сфери. Надявам се в рамките на пет-шест години Бургас да се утвърди като водещ център в сектор „Здравеопазване“

-Защо точно в областта на „Здравната политика“ е вотът на недоверие?

- Защото БСП са в дълбока криза и нямат друг ход да излязат на повърхността освен да направят вот на недоверие. Избрали са здравеопазването, защото е най-слабата част на всяко едно правителство. Това истината! Няма какво да се лъжем.

-Смятате ли, че сега е моментът да прокарате втори стълб в Здравната каса и да разбиете монопола? Това е ваша идея, за чието изпълнение работите от години.

-Това ми каузата. Всичко това, което се случва в момента, здравната карта, основния и допълнителен пакет са предхождащи елементи за надграждащия стълб или т.нар. демонополизация на касата.

-В какъв срок ще може да се случи демонополизацията? Възможно ли е да е в този мандат?

-Да, в рамките на две години може да стане.

-Противниците на идеята казват, че по този начин ще се разклати здравната система?

-Точно обратното! Ще се стабилизира и пациентът ще е в центъра на вниманието. Всички тарикати в момента не искат монопола да падне, защото се захранват от него и негативите му. От друга страна честните и почтените искат монопола да падне, за да работят в полза на пациента, ако той им даде добра атестация, ще ги има. В противен случай загиват.

-Кои са тези „тарикати“?

-Обвързани са с фармацевтичните компании, обвързани са с болници, техника и апаратура. Това са страшно много хора навързани в системата. Никой не иска да пусне кокала, но всяко нещо си има край. Няма как да не стане! България е последната държава в Европа, която е с монопол. Ама ние други хора ли сме в тази държава?! Какво е различното на българина?! Защо французинът може да избира на кого да си дава парите, а българинът – не?

-Вашите колеги от ГЕРБ как приемат идеята за демонополизация на касата?

-Повечето са позитивно настроени, някои от тях подлагат идеята под съмнение, защото няма цифри, които да им покажат, че това, което говоря от години аз е истина. Заради това в момента съм ангажирал уважавани математици, които да докажат, че при падането на монопола на Здравната каса, няма да има сътресения, няма българинът да остане без лечение, а точно обратното.

-Подкрепя ли ви здравният министър Петър Москов, той все пак е от друга политическа сила и може визията му да е по-различна?

-За надграждания стълб приема идеята. Това е част от споразумението за кабинета.

В категории: Здраве


14
Коментара
Флагман.БГ 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат 16/05/2024, Четвъртък 22:00 0
Флагман.БГ Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица 16/05/2024, Четвъртък 20:40 5
Флагман.БГ Никога не пръскайте парфюм върху косата си Никога не пръскайте парфюм върху косата си 16/05/2024, Четвъртък 20:21 0
14
Коментара по темата
14.
пешо чаракчиев
21.02.2016 09:54:33
0
4
абе алах акбар арабин смотан не е въпроса какви ги мислиш и какво смяташ да правиш със монопола - ами нали навързаните хора после ще работят с теб с твоята болница - фирми фармацевтични фирми и др . Това което искаш е да замениш монопола на централизираната структура с много други вместо по евтиното да се назначат кадри в здравната каса проверяващи според спецификата - лекари икономисти според специалността и те да могат да удрят и правят не фиктивни проверки по документи а на място и в определен час - това е контрола - Ако не е Кемал - жената ти болницата щеше да загине . от постоянните ти фитнеси и др .
13.
запознат1bec0
18.02.2016 09:53:02
3
9
Семире,
Моля те запри се и си примери захапката ,преди да си се задавил! Толкова сервилничене ,за да плащаш комисионните на Гербаджиите и да лапаш и ти ,щото са ти дали назаем Чадъра си, а в същото време переш ли, переш... дереш ли дереш кожите на обикновенните хорица. А какво предлагаш - скъпи зали и липса на професионалисти, вследствие на което умират хора Ами последния случай с момичето от Ахелой Кой я отпрати да умре без адекватно лечение?? Ние ли ще ти плащаме скъпите имоти от дроги Да не говорим лятно време колко чужденци и туроператори са пропищели от теб -Монополисте ! Нямаш срама, нито ти ,нито жена ти ,която само командори по телефона от къщи и тормози и персонал и лъже туристите . Добре ,че туристите повечето първо отиват при туроператори и ви лъсват измамите пред Застрахователите Моля да се сезират НАП и целогодишно да бъде обект на проверки ! Но без вътрешни предупреждения и тогава да ви видим, колко ДДС ще подадете на тази държавица, която ограбвате Алчни Нещастници!!!!
12.
med s
17.02.2016 21:09:39
5
0
SEMIR MACHKAI
11.
Алахуакбариста
17.02.2016 20:27:52
5
0
Аллах акбар,българите сте най-тъпото племе.ТАНГРИ ТЮРКМЕН ЙАКАРИДА АДИ.
10.
на тарикстите им
17.02.2016 12:16:16
0
2
Секна далаверата и искат вот на недоверие но този път номера няма да мине
9.
Георги Бакалов
17.02.2016 12:04:11
0
2
За "Бургас-Р.Христова"
ПОЯСНЕНИЕ :

Присъствах на упоменатата среща през април 2007 в качеството си на застрахователен експерт и ръководител на държавно финансирана и официално регистрирана в ЕК правозащитна организация.

Предложението за СПЕШНА ДЕМОНОПОЛИЗАЦИЯ /по-конкретно/ беше КЛОНИРАНЕ на съществуващата Здравна каса в ТРИ ОБЩОДОСТЪПНИ РАВНОПОСТАВЕНИ здравни каси плюс РАВНОПОСТАВЕНИ ЧАСТНИ ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ здравни каси.

"КЛОНИРАНЕТО" можеше да се извърши най-бързо /в рамките на 2-3 месеца/, като се разпредели ресурса на монополната Здравна каса в една ОБЩА, една БРАНШОВА и една ЧИНОВНИЧЕСКА.
До БРАНШОВАТА можеха да имат достъп всякакви потребители с изключение на чиновниците.

ЛЕКАРИТЕ и ЗЪБОЛЕКАРИТЕ НЯМАХА ПРАВО НА ЧЛЕНСТВО в нито една от трите здравни каси - трябваше да си създадат /както в Германия/ своя собствена здравна каса на ЗДРАВНИТЕ РАБОТНИЦИ.
Това е.
През цялото си съществуване монополната "здравна" каса /всъщност финансова институция, банка!/ се е управлявала от Надзорен съвет - лица назначавани от Министерския съвет по предложение на здравния министър.
Всъщност ВСЕКИ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР до този момент е направлявал и разполагал с финансовите ресурси "Здравната" каса.

КОЙ МОЖЕ ДА РАЗБИЕ ТОЗИ КЕЛЕПИР?!
8.
Аму Белих
17.02.2016 11:05:26
0
6
А други тарикати искат и те да се намесят в разпределянето на баницата.
7.
Бургас- Р.Христова
17.02.2016 10:17:39
1
1
За какво клониране пишете г-н Бакалов. Това ми напомня за един африканец, който завършва образованието си в родината си и след дипломирането идва в Европа да работи. Казват му, че ще го назначат на работа в клон еди кой си. Той обаче се противопоставя с думите:,, какъв клон, моля..не искам вече на клон''. Здравните каси трябва да са независими една от друга, това е в интерес на пациентите. Така всяка здравна каса се старае да привлече съответно по- голям брой пациенти, като им предлага пакет от здравни услуги с включен процент на заплащане. Например за лечението на една парадонтоза, в зависимост към коя здравна каса е застрахован / здравноосигурен/ пациента/, в единия случай той може да заплати 120 Е от себе си, а касата да му поеме останалата част от 580 Е, а в другия лицето да заплати по- малка сума. Има и така наречените приват пациенти/ частни/ , които съответно ежемесечно плащат по- големи вноски към съответната здравна каса. Операциите са безплатни, за медикаментите, независимо какви са, антибиотик или др. и на каква цена пациента плаща 5 Е на аптеката за медикамент, а лицата с хронични заболявания 5 Е на рецепта- разликата се поема от здравната каса. Това е в общи линии.
6.
Бургас
17.02.2016 09:57:46
0
3
Ето, тези теми са важни за България, а не поредното отвличане на вниманието на народа с пръстови отпечатъци и картинки по опаковките на цигарите- не мога да повярвам на тези глупости, мисля, че управниците се шегуват или ни купуват билет за анимационен филм.
5.
Бургас
17.02.2016 09:53:44
0
3
D е прав на 100 процента- в Германия е така. Относно електроснабдяването- ами, че те си напълниха достатъчно гушите, че и приядоха- време е вече да повръщат. Къде се е чуло по Европа да ти спрат тока, за това, че не си го платил/ може и да го има някъде, не съм сигурна в Зимбабве как е/, а после като го платиш, да ти вземат пари и за включване. Абе що не отидете да пасете кравите на поляната, ами сте тръгнали с расото да обирате и последните стотинки на бедния народ. В Германия никога не спира тока, дори за 1 минута, нито водата. Този МОНОПОЛ в Бг трябва ДА СЕ РАЗБИЕ НЕЗАБАВНО!
4.
Георги Бакалов
17.02.2016 09:53:08
0
5
""Тарикатите не искат монополът на Здравната каса да падне""

ДА, но ТАРИКАТИТЕ ОТ ВСИЧКИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ГРУПИ вече 9 години ИЗБЯГВАТ ТЕМАТА "ДЕМОНОПОЛИЗАЦИЯ на Здравната каса"!

Здравната каса НЕ МОЖЕ ДА ДА БЪДЕ ДЕМОНОПОЛИЗИРАНА ЧРЕЗ НАДГРАЖДАНЕ / както твърди Абу Мелих / - това е по-лошият вариант, защото обвързва пазиентите с допълнителни плащания!

ДЕМОНОПОЛИЗАЦИЯ означава СЪЗДАВАНЕТО НА НЯКОЛКО /или много/ РАВНОПОСТАВЕНИ ЗДРАВНИ КАСИ.

Още през април 2007 г./ присъствах лично на срещата в Представителството на ЕК в БГ / експерти от ЕК настояха за спешно демонополизиране на Здравната каса.Като най-лесен и бърз вариант предложиха КЛОНИРАНЕТО на Здравната каса в няколко самостоятелни здравни каси.На срещата присъстваха еврокомисарката Кунева и министъркато по евроинтеграция Гергана Грънчарова /по настоящем Гергана Паси/.

НИТО ЕДНА ДУМА НЕ БЕШЕ ОБЕЛЕНА В ПАРЛАМЕНТА оттогава до този момент!

ЗАЩОТО "Здравната каса" е НАЙ-ГНУСНАТА ДАЛАВЕРА / за всички управляващи през последните 15 години / на гърба на
НАЙ-БЕДНИЯ и НАЙ-БОЛНИЯ НАРОД в Европа!!!
3.
Бургас
17.02.2016 09:41:20
0
2
Коментарът е за: отвори очите на хората, а не за управниците. Те знаят защо искат МОНОПОЛ на Здравната каса - ,,баба си знае що си бае'', а ние тук само си чешем езиците и се правим на кой от кой по- компетентен. Те много добре знаят как да се премахне този монопол и съвсем не чакат ние да има даваме съвети. Интереса клати феса. Знаем, че множество интереси са за монопола, едни от тях са Фармацефтиката- ее, те и без това отдавна щяха да фалират, ако хората знаеха, че НЕ антибиотиците лекуват, а витамините.
2.
D
17.02.2016 09:35:39
1
5
Браво!Давайте смело с реформите!България да върви напред и хората да са доволни и да могат да избират, а не както сега една здравна каса един електроснабдител и т.н...в Германия избираш от 100 здравни каси и 1000 електродоставчици
1.
Бургас
17.02.2016 09:31:28
1
7
. Подкрепям Абул Мелих. Той откри топлата вода. Разбира се, че Здравната каса в България е монопол. НЕ ПРОУМЯВАМ в кой век живеем българите в България. Ами разбира се, че като всички държави в Европа и в Бг трябва да има няколко здравни каси. Я спешно командировайте здравния министър в Германия да види колко са и каква е схемата. В Германия пациента е над всичко. Една държава просперира със здрав народ. Трябва да се акцентира на профилактиката. Просто ме е срам да давам акъли на компетентни хора и мисля, че ми се надсмиват за съветите, които предлагам. В буквалния смисъл ми казват: ,, ние отдавна знаем как да го направим, не сме малоумни, но..така ни отърва - да има МОНОПОЛ''.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Блъфирал ли е Венцислав Караджов, че ще има много пострадали, ако полицаи влязат в дома му? Блъфирал ли е Венцислав Караджов, че ще има много пострадали, ако полицаи влязат в дома му?  Осъденият на доживотен затвор бивш полицай е говорил, че се е подготвил с опасни вещества, но такива не са открити Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Момичета, които се явяват на държавният зрелостен изпит, споделиха, че се надяват да им се падне „Приказка за стълбата“ Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Над 50 000 дванайсетокласници се явяват на първия задължителен зрелостен изпит Драмата в Пловдив приключи, барикадиралият се бивш полицай се предаде Драмата в Пловдив приключи, барикадиралият се бивш полицай се предаде След цяла нощ убеждаване от психолози и с полицаи, той не е изпълнил заканата си Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) На място има полицейски екип и психолози РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" Санкциите за търговците нарушители започват от 3000 лева 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат Вижте в следващите редове кои качества силният пол намира за атрактивни 4 черти на поведение издават ниско самочувствие 4 черти на поведение издават ниско самочувствие Ето кои са те  Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Ето кои са късметлиите според астролозите Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Университетите са провокирани преди най-светлия празник да подготвят протестни действия 
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори