×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой беше Трифон Иванов?


13 Февруари 2016, Събота, 15:50 ч.
Източник: 24часа

Mиналата година по повод 50-годишнината на легендата на българския футбол Трифон Иванов германското списание “11 фройнде” излезе с обширен материал за него. Предлагаме ви го със съкращения.

Велико Търново е един от най-хубавите градове в България. Кварталът около стадион “Ивайло” обаче не е сред най-представителните. Дупките по улиците и сивите сгради, на които се виждат климатици, напомнят на съветски реализъм. Местният “Етър” пък отдавна не е в елитната лига.

Мъжът, който се появява на трибуната, попада във всяка колекция от култови футболисти. Неговата снимка може да служи за плашене на децата или за усмивки при възрастните.

Трифон Иванов обаче вече е подстригал и сресал косата си, а в брадата му има сребърни нишки. Облечен е с кожено яке, риза Laсoste и малко протрити дънки. Ризата е добър избор. Успява да покрие масата, натрупана през годините, в които вече не играе футбол.

Едно нещо обаче не се е променило - лудият поглед през полуотворените му очи. Всъщност Иванов е един съвсем спокоен човек. За разлика от други в славния български отбор, който изхвърли Германия в1/4-финала на световното през 1994 г., като Балъков, Стоичков, Лечков, след отказването от футбола той не продължава да се занимава с него.

“Когато бях на терена, често предизвиквах шум. Сега искам да водя спокоен живот и да се посветя на семейството си”, категоричен е Иванов.

От скоро все пак футболът се завърна в живота му. Той стана шеф на регионалната футболна централа, което го сблъсква с финансови и други проблеми.

“Моето изграждане като играч беше финансирано 100-процентово от държавата. След сриването на комунистическия режим всичко изчезна. Сега се опитваме отново да отворим футболни училища, за да дадем шанс на талантите да се развиват”, обяснява българинът.

В офиса му има плазма, видеорекордер, лаптоп и факс. Изглежда, че опитва да живее някъде между днешното време и модата от края на миналия век. Например няма имейл. “Не искам да се набивам на очи. Много хора въобще не знаят, че се занимавам с това”, разказва Иванов.

Това, което хората никога няма да забравят обаче е, че той беше централен защитник, у когото винаги имаше нещо диво. Треньорът Ги Ру, който през 1992 г. го кани на проби в “Оксер”, си спомня: “Той беше един безстрашен защитник, който свързваше всяка акция в отбраната с шпагат.”

Със своята визия Иванов често е избиран в идеалните отбори на най-страшните футболисти, а дори малък турнир в Бразилия носи името му.

“Веднъж някой ме нарече Вълка и така си остана, не ме дразнеше. Не мисля, че съм стряскал нападателите само с външния си вид. Уважението се печели единствено с играта на терена. А не заради дългите коси и брадата”, категоричен е българинът.

Трифон Иванов е от село Горна Липница. Когато е на 4 г., семейството му се премества във Велико Търново. Все още магистралата не е стигнала от София до този град. Трудно е да се повярва, че петима от 22-мата български национали на световното в САЩ са учили точно там.

“Тогава имаше 6 спортни училища, а нашето подбираше най-добрите момчета в Северна България”, обяснява Иванов. На 11 г. той постъпва в него. Започва като централен нападател.

В училището Иванов развива у себе си по-голяма любов към самата игра, отколкото към тренировките, както и склонност към бунтарство срещу авторитарни хора. “ Когато правихме крос в гората, той си избираше свое темпо и тичаше по него. Не можеше да е много бърз заради кривите си крака”, спомня си наставникът му в “Ксамакс” Жилбер Грес.

Иванов може да е бил последен в джогинга, но първи, когато се влиза в битка. “Нашият треньор при юношите беше много добър, но много строг.Често ни наказваше, когато не изпълнявахме нещо. По време на комунизма една от санкциите бе подстригване. Трифон често ходеше с много къса коса”, спомня си съученикът му Красимир Балъков.

В “Ксамакс” Иванов редовно предизвиква Грес. “Не ни позволяваше да идваме с кабриолети на тренировка, а аз правих точно това. Въобще правих всичко, което беше забранено”, смее се той.

Ситуацията станала напрегната, тъй като не треньорът, а президентът привлякъл Иванов.

“Преди един домакински мач Грес правеше разбор, аз въобще не го слушах. Станах и започнах да загрявам. Един съотборник ме попита защо го правя, след като няма да играя. И така се оказа - не бях в състава. Облякох се и се качих в кафенето на централната трибуна и оттам загледах мача. Изпих едно кафе, изпуших цигара. Президентът дойде при мен и ме попита няма ли да играя. Каза ми: “Аз ще се погрижа!” В 15-ата минута влязох на терена. Спечелихме с 2:1, а аз вкарах победния гол”, разказва бившият бранител.

Когато Трифон дебютира за първия отбор на “Етър”, е едва на 18 г. 5 сезона по-късно се мести в ЦСКА, където заедно с Христо Стоичков, Любослав Пенев и Емил Костадинов оформя може би най-добрия “червен” отбор в историята. При комунистическия режим на българските играчи не е позволявано преди 28-ата им годишнина да играят в чужбина, но след падането на лидера Тодор Живков вратите се отварят.

Пенев отива във “Валенсия”, Костадинов - в “Порто”, Стоичков - в “Барселона”, а Иванов избира “Бетис”. Там обаче в проблем се превръща президентът Мануел Луис де Лопера, който тогава е определян в Испания като севилския Хесус Хил. Инфраструктурата на клуба и състоянието на базите е ужасяващо. Заплатите - ниски. На едно турне Трифон казва на боса, че ръководи клуба все едно е от Третия свят.

През 1993 г. Роналд Куман често е контузен и от “Барселона” търсят българина.

“Предложиха ми договор, но президентът отказа. Каза, че без мен отборът щял да се разпадне. Не мога да го упреквам. От негова гледна точка е взел правилното решение. Но с трансфер в “Барселона” кариерата ми вероятно щеше да е съвсем различна”, разказва Иванов.

Той получава още едно предложение, което определя като пропусната възможност - от австрийския “Щурм”. “Тогава играех за “Аустрия”, а треньор на “Щурм” бе Ивица Осим.

Съпругата ми обаче беше против. В следващите 3 г. “Щурм” игра в Шампионската лига”, споделя Иванов.

В мача за третото място на световното в САЩ до 40-ата мин България губи с 0:4 от Швеция. 2 мин по-късно Иванов е сменен и хвърля фланелката си на земята. “Още по-рано помолих треньора да изляза, защото всеки играеше сам за себе си. Когато Хенрик Ларсон ме подмина и вкара четвъртия гол, извиках към пейката: “Изкарай ме или сам ще изляза!”

Първият му мач за националния отбор е контрола срещу ГДР през 1988 г., когато вкарва победния гол. Съотборниците бързо укротяват радостта му: “Момче, за първи път си тук, не се радвай толкова.” Друг скъп спомен е дербито ЦСКА - “Левски”, когато отбелязва първия гол, а след това Христо Стоичков добавя още четири. За да унижи съперника, Стоичков излиза в следващото дерби с фланелка с №4.

Най-красивият гол на Иванов вероятно е срещу Уелс в квалификациите за Евро 1996 - с воле от 25 метра. Играхме срещу най-добрия уелски отбор за всички времена с Райън Гигс и Вини Джоунс. Бяха ни натиснали здраво, но благодарение на моя гол играта ни потръгна”, спомня си Иванов.

Но най-любимият му гол е срещу Русия на 10 септември 1997 г. Благодарение на него България се класира на мондиал 1998.

След 4-ото място в САЩ следващото световно се превърна в катастрофа за България. “Бях най-тъжният от всички, защото бях капитан на отбора. Всички играхме под нивото си.

Имаше конфликти в отбора. Веднага след последния мач прекратих кариерата си в националния”, казва Иванов.

След мондиала и в клубните отбори нещата не потръгват. Иначе върхът на Иванов е в “Рапид” от 1995 до 1997 г. Той играе в Шампионската лига и стигна до финал за КНК, загубен от ПСЖ. Става шампион на Австрия и носител на националната купа.

“Там ме научиха да пия и бира, макар че обичам уиски. Не ракия или водка, само 12-годишно черно “Джони”, смее се Иванов. Защитникът си спомня как петролният магнат и президент на “Рапид” Ханес Ноуца идва с личния си самолет до София, за да го вземе в отбора. “Гледаше ме като свой син. Даваше ми да карам едно от неговите ферарита. Живеех у тях. Той направи много за мен и аз за него. Бях му любимецът”, спомня си той.

Договорът на Иванов не е с “Рапид”, а директно с Ноуца. Заради това отива с него в “Аустрия” и завършва кариерата си в скромния “Флорисдорфер”.

Сега бившият защитник е голям любител на моторите и притежава няколко. Кара и джет. Влече го обаче и природата. С това той обяснява други свои хобита - лов и риболов. “Казва, че целта му не е самото убиване на животни, а да разпуска с приятели далече от града. У Трифон Иванов обаче със сигурност е останало малко от онова, което му донесе прозвището Вълка.

В категории: На терена , Спорт


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори