Проф. Донка Байкова с интересни съвети какво да (не) ядем след постите
25 Декември 2015, Петък, 21:43 ч.
Препоръчвам преходът от пост към празнично хранене да бъде плавен. Това казва в интервю за Агенция „Фокус” проф. Донка Байкова, специалист по хранене, диететика и ръководител на катедра „Превантивна медицина” във Факултета по Обществено здраве на Медицински университет – София.
„Този преход вече е направен. Това беше най-дългият пост в годината. Рисково е, ако още в ранни зори или сред църква започват да се консумират онези животински храни, които са изключени от предишния дълъг период. Рисково е, защото храносмилателната система не е произвеждала храносмилателните сокове, които съдържат ензими, разграждащи животинските храни. Това означава, че тези храносмилателни жлези са си почивали и в режим на свръхработа е на лице риск да настъпят възпаления. Възпалили се един от храносмилателните органи на храносмилателната система - стомах или черва, рискът да настъпи подобен възпалителен процес на останалите три органа - панкреас и жлъчно-чернодробна система, е голям”, посочва проф. Байкова.
По думите ѝ, това се дължи на факта, че тези органи се намират в рефлекторна връзка. „Говорим за така наречения „Бермудски триъгълник” в медицината. Ето защо ние специалистите по хранене и диетика препоръчваме преходът към празнично хранене да бъде постепенен и стъпаловиден. Ако на закуска сме приели онази белтъчна храна от животински произход, която последна сме изключили от режима си на пост, а именно млечен продукт, гарниран със съставки на закуската, които са присъствали в предишния период, би могло да мине преходът много плавно към смесен режим на хранене. На обяд е добре, ако сме решили да ядем месо, а със сигурност Коледа е празникът, на който обикновено се обядва в семеен кръг и приятелски такъв, месото да бъде гарнирано със зеленчуци и много плодове”, коментира проф. Байкова. Тя уточнява, че това се налага, защото са съставки, които също са фигурирали в предишния период в режима ни на хранене.
В категории:
Животът
Два слоя хрупкаво тесто, пълни с дебел пласт шоколадов крем, няма такава вкусотия!
Те се завръщат в бТВ
Хандбалният "Фрегата" е на победа от бронза в първенството
Батерия на винтоверт гръмна, едва не изпепели къща в село Драчево
Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно
Задължително сложете сода в прането с хавлии
20/05/2024, Понеделник 13:20
0
Ужасяващо! Откриха тялото на млад мъж на пътя
20/05/2024, Понеделник 13:00
0
Защо държавните служители у нас получават по-високи пенсии
20/05/2024, Понеделник 12:40
3
В Созопол осигуряват стипендии на студентите по медицина
20/05/2024, Понеделник 12:18
0
Високите цени на имотите у нас отказват и гръцките купувачи
20/05/2024, Понеделник 12:00
6
Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно
20/05/2024, Понеделник 11:52
0
Два слоя хрупкаво тесто, пълни с дебел пласт шоколадов крем, няма такава вкусотия!
20/05/2024, Понеделник 11:40
0
Как да развием успешен онлайн магазин с помощта на BigArena?
20/05/2024, Понеделник 11:35
0
Нова магнитна буря удря Земята днес, внимавайте
20/05/2024, Понеделник 11:20
0
На бас, че не знаете за какво служи чекмеджето под фурната
20/05/2024, Понеделник 11:00
9
Хандбалният "Фрегата" е на победа от бронза в първенството
20/05/2024, Понеделник 10:46
0
44 университета затворени заради липсата на дългосрочна целеположена политика?
20/05/2024, Понеделник 10:34
3