×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

"Мобилтел" купува "Близу" в сделка за 140 млн. евро


"Мобилтел" купува "Близу" в сделка за 140 млн. евро
Мрежата на Близу вече има нов собственик - МТЕЛ
30 Юли 2015, Четвъртък, 12:31 ч.
Източник: Капитал

Най-големият мобилен оператор става лидер на интернет пазара и втори при тв доставката

Интригата около "Близу" приключи. След скоростна процедура кабелният оператор става собственост на "Мобилтел", стана ясно в сряда. Цената остава тайна, а очакванията са прехвърлянето да приключи през четвъртото тримесечие на годината.

Офертата обаче е от порядъка на 140 млн. евро, казаха два независими източника на "Капитал".
Най-близко до предложението на Telekom Austria (в наддаването участваше собственикът на "Мобилтел") е бил друг голям местен оператор - "Теленор", допълни източник.

Сделката ще свие леко конкуренцията на пазара на интернет и телевизионно разпространение. И ще изстреля "Мобилтел" в по-силна позиция. Ако влеят "Близу", това ще е новият най-голям телеком в страната с общи приходи от около 850 млн. лв. Сега това е БТК с годишни постъпления от 800 млн. лв.

Щастливото лято на шведите

"Близу" беше създаден преди повече от пет години от сливането на "Евроком кабел" и "Кейбълтел" и покупката на двете фирми от базирания в Швеция инвестиционен фонд EQT V за 120 млн. евро.

Според Търговския регистър "Близу медиа енд броудбенд" е заложенo като предприятие пред Уникредит Булбанк по договор за заем от 185 млн. евро, като по-голяма част от сумата дойде именно по линия на придобиването от EQT, за чиято цел купувачът взе синдикиран заем от около 130 млн. евро, агент по който е и Уникредит Булбанк.

От средата на 2013 г. фондът започна да прави опити да излезе от инвестицията си, които обаче досега бяха безуспешни.

Този път, при стартираната в началото на юни процедура, кандидатите се оказаха изненадващо много, което и доведе до желания резултат - изход за шведите, при това с добър резултат за EQT V.
Първо писма за интерес към 100% от "Близу" подадоха БТК, "Теленор България", "Мобилтел", базираният в САЩ фонд KKR и "Макс телеком".

При подаването на обвързващи оферти се оказа, че списъкът изобщо не е променен. Реално обаче конкуренцията беше между четири - без последната компания. "Близу" има от доста време доста добри отношения с дружеството на Даниел Купсин, като през пролетта двата оператора сключиха споразумение за споделяне на инфраструктура и услуги, според което "Близу" продава мобилния интернет от "Макс телеком", а LTE операторът ползва инфраструктура на кабелния разпространител. Затова и офертата на "Макс телеком" през цялото време се възприемаше само като приятелска услуга. Още повече че от самото начало е ясно, че оформящата се сделка ще е доста над възможностите на прохождащия четвърти на мобилния пазар.

Ако не може с пари, значи с много пари

На този етап единствената информация, която съобщиха от Telekom Austria Group (TAG), e, че "Мобилтел" купува 100% от "Близу", транзакцията ще се финансира със съществуващи парични потоци на групата и се очаква да приключи през третото тримесечие на годината, след като получи разрешение от регулаторните органи. Произнасянето на Комисията за защита на конкуренцията обикновено отнема месец, така че сделка може да има още в края на септември.

Цената остава тайна, като от TAG подчертават, че са се споразумели с продавача да не я оповестяват. Според източници на "Капитал" сумата е съвсем малко над 140 млн. евро - това беше прагът, над който EQT V имаше решимост да продава. Платеното рано или късно ще стане видимо, защото Telekom Austria е публично дружество.

Според баланса на "Близу" за миналата година общите му задължения са 150 млн. лв., или 75 млн. евро. Подобна е ситуацията и в момента. Източник, запознат с финансовото състояние на компанията, каза, че по синдикирания заем към "Уникредит" сумата е около 70 млн. евро, към компанията майка се дължат други 20 млн. евро, но пък българското поделение има да получава 5 млн. евро от EQT V. Ако се приспадне и наличният кеш от 2 млн. евро в дружеството, общото задължение е около 83 млн. евро.

Така, ако цената е 140 млн. евро, излиза, че фондът EQT излиза на печалба от инвестицията (придобиването беше при цена от 120 млн. евро и беше почти изцяло финансирано с дълг).

Сумите в останалите оферти също са тайна, но според източници на вестника основната конкуренция е била между "Мобилтел", "Теленор България" и БТК.

И сега - внимавайте

Сделката за "Близу" е поредна, при която "Мобилтел" практически купува позиции на пазарите извън основния й - мобилните комуникации. Подобен ход операторът предприе, придобивайки преди около три години "Мегалан" и "Спектър нет".

По данни на TAG "Близу" държи дял от 8% на пазара на фиксиран интернет и 11% на този на тв услуги в България. Компанията има приблизително 373 хил. клиенти на фиксирани гласови, интернет и тв продукти, а мрежата му покрива 1.3 млн. домакинства. Приходите й за 2014 г. пак по данни на TAG са приблизително 47 млн. евро, а оперативната печалба преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) е 19 млн. евро.

С покупката на "Близу" "Мобилтел" става най-големият доставчик на фиксиран интернет в страната, изпреварвайки БТК, и втори, също по брой клиенти, при платеното тв разпространение след "Булсатком". Според регистъра на Комисията за регулиране на съобщенията, в който операторите декларираха абонатите си по видове услуги, към 31 декември 2014 г. "Близу" има 241 156 абоната на фиксиран интернет, а "Мобилтел" - 143 658. Сборът от двете прави 384 814 при 357 912 на БТК. При телевизията "Булсатком" е с около 600 хил. абоната, пак по данни от регистъра, а общо тези на "Мобилтел" и "Близу" са 412 157 (също по данни към края на миналата година).

Разбира се, сега предизвикателството пред "Мобилтел" е да не изгуби част от клиентите, за които плаща доста скъпо. За момента оттам не дават информация ще запазят ли марката му или не.

На пазара обаче в момента се образува интересно формирование: "Мобилтел" ще е собственик на "Близу", който продава услугите на "Макс телеком", а "Макс телеком" ползва инфраструктура на "Близу", като същевременно "Макс телеком" ще ползва мрежата на "Мобилтел", за да предлага мобилни гласови услуги.

Мажоритарен собственик на TAG в момента е мексиканският милиардер Карлос Слим. Също TAG впрочем купи преди около година македонското поделение на "Близу".

В категории: Бизнес


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
Тошко
30.07.2015 23:01:44
0
1
Айде мизерника Гошо Стоянов Rn-tv го издуха......
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори